Univerzita třetího věku Kraje Vysočina

Kraj Vysočina letos už popáté podpoří Univerzitu třetího věku (U3V), kterou organizuje ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava. V rámci projektu, který má statut vysokoškolského vzdělávání osob třetího věku, se za čtyři uplynulé roky uskutečnilo téměř pět set přednášek.

„Vzdělávání je primárně určeno seniorům z domovů pro seniory a uživatelům domovů pro osoby se zdravotním postižením na Vysočině, kteří mají účast v projektu bezplatnou. Široká seniorská veřejnost pak za vzdělávání platí poplatek shodný s ostatními Univerzitami třetího věku – 500 korun za semestr. Podmínkou pro zápis do  projektu je dosažení věku 50 let, výjimku tvoří osoby se zdravotním postižením. Naopak není podmínkou dosažené středoškolské vzdělání,“ vysvětluje krajský radní pro sociální oblast a prorodinnou politiku Petr Krčál.

 

Mezi studijní témata Univerzity třetího věku patří Zdravý životní styl seniorů, Slovo "umění" má základ ve slově „uměti“ a Nauky o planetě Zemi. Všechna témata jsou vyučována po čtyři semestry.

 

V letošním roce se do Univerzity třetího věku Kraje Vysočina přihlásilo téměř dvě stě účastníků. Tři skupiny seniorů se budou vzdělávat ve Velkém Meziříčí, dvě v Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou a jedna v Havlíčkově Brodě. V květnu a červnu jsou také v plánu ukázkové hodiny U3V v Třebíči, kde se v září rozjede oficiální ročník.

 

Kraj Vysočina se finančně podílí na organizačním zajištění projektu, které se ročně pohybuje okolo čtyřiceti tisíc korun.

 

Statistika Univerzity třetího věku Kraje Vysočina

Rok

Počet přednášek

Počet účastníků

2011

78

1760

2012

110

2750

2013

148

3700

2014

160

3800

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   Krajské kolo Logické olympiády přivítalo nadané studenty i z Humpolce

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VIDEO: Z vyhlídkové věže na Orlíku už stihly shlédnout tisíce návštěvníků

Út Kvě 12 , 2015
Loni v listopadu se na vyhlídkovou věž na Orlíku a především z ní podívali první návštěvníci. Měli příležitost pouze o některých víkendech a pak mimořádně ve státní svátek 17. listopadu, přesto všech 105 schodů nahoru vyšlapaly na dvě tisícovky lidí. Kdo listopadové možnosti promeškal, musel celou zimu čekat Čtěte dále: […]

You May Like

Témata