Myslivci na Vysočině obnovují pachové ohradníky

Myslivci po celé Vysočině se na jaře pustili do údržby a obnovování pachových ohradníků. Na jejich zřízení i údržbu schválila Rada Kraje Vysočina padesátitisícový příspěvek, dalších 150 tisíc přidala nadace Nadace pojišťovny Generali, která projekt na Vysočině podporuje od samého počátku.

Vysočina zdvojnásobí počet kilometrů krajských silnic chráněných pachovými ohradníky
 „V této podobě jsme byli vůbec první, kdo s pachovými ohradníky v roce 2010 přišel. Tato myšlenka se šíří do celé republiky, o pachových ohradnících jsme informovali na zasedání Asociace krajů ČR,“ uvedl Zděněk Chlád, radní pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí.
 

 
 

„V současné době sice rostou policejní statistiky střetů se zvěří, důvodem je ale to, že pojištění proti střetu je stále častěji součástí povinného ručení a v případě uplatnění je nutné zavolat k nehodě policii,“ vysvětluje mluvčí Generali pojišťovny Jiří Cívka.

 

Nejpřesnější statistiky účinnosti pachových ohradníků tak jsou od myslivců, kteří však monitorují jen úseky s jejich výskytem. V celém Kraji Vysočina jde o 100 kilometrů silnic. Na jejich zřízení nebo obnovu poskytl Kraj Vysočina finance okresním mysliveckým spolkům, které nakoupily materiál a předaly ho správcům jednotlivých honiteb. „Myslivci zjara nejprve podél silnic umisťují v rozmezí asi osmi metrů kůly, alternativně využívají stromy a keře, na které aplikují pěnu s pachem, případně samotný pach, pokud je pěna v dostatečné kvalitě a velikosti z předchozího roku. Zhruba po měsíci musejí pach v čerstvé pěně obnovit, reaplikaci pachu je nutné provést ještě dvakrát až třikrát,“ říká k instalaci pachových ohradníků Jiří Bartoš z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina. Pochvaluje si také stále se lepšící spolupráci s myslivci i Krajskou správou a údržbou silnic.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   Ulice Táborská bude v Pelhřimově dva měsíce neprůjezdná

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Policisté hledají nové kolegy

Pá Kvě 22 , 2015
Policie na Vysočině přijímá nové policisty. Podmínkou přijetí do služebního poměru je fyzická i psychická zdatnost. Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina nabízí mladým lidem, kteří mají minimálně středoškolské vzdělání ukončené maturitní zkouškou a jsou fyzicky i psychicky zdatní a odvážní, možnost stát se příslušníkem Policie České republiky. Čtěte dále:   […]

You May Like

Témata