Senioři z Humpolce získali nové možnosti využití volného času

Zcela nové zázemí pro seniory, jediné tohoto druhu na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku, bylo včera slavnostně otevřeno v Humpolci.

První klienty přivítají v prostorách nově vybudovaného domu s pečovatelskou službou již za deset dní. Stacionář pro seniory s názvem Klub astra bude sloužit starším občanům během pracovních dnů. Senioři zde budou trávit den od osmi do patnácti hodin ve společnosti svých vrstevníků a tří zaměstnanců. Najdou zde zajištěnou pravidelnou kontrolu zdravotního stavu a volný čas budou klienti s proškolenými odborníky vyplňovat terapeutickými programy. „Jsem rád, že tento projekt mohl být uskutečněn, protože hodně se o starých lidech mluví, ale málo se pro ně dělá. Myslím, že právě tato zařízení seniory obohatí ve stádiu, kdy jsou už spíše vyčleňováni ze společnosti,“ sdělil Josef Sochár, prezident Diecézní charity Hradec Králové. Během prvních čtrnácti dnů si mohou klienti přijít klub prohlédnout. Poté se mohou do klubu zapsat a trávit zde celé dny. Klienti budou mít zajištěno stravování v podobě obědů a dvou svačin denně, měsíčně se bude podle ceny a počtů obědů vybírat za pobyt poplatek od 2 500 do 2 700 korun. Kapacita je patnáct stálých klientů a již v současné době o tuto službu projevilo zájem sedm seniorů. Na vybudování nejen Klubu astra, ale i celého domu s pečovatelskou službou, má zásluhu také město Humpolec. V minulém volebním období zastupitelé schválili jeho výstavbu a již loňském roce zde vzniklo 12 nových bezbariérových bytů pro seniory.

„V rámci projektu bylo v plánu zřízení takovéto služby pro seniory; je v poslední době dosti vyžadována,“ přiblížil původní záměr místostarosta Humpolce Tomáš Křišťan. Denní stacionář pro seniory, jehož zařízení a provozování se ujala Oblastní charity v Havlíčkově Brodě , byl vybudován v rámci výstavby nového pečovatelského domu byl tedy v jeho přízemních prostorách. Havlíčkobrodská charita provozuje i několik dalších organizací, jako je charitní ošetřovatelská a pečovatelská služba, charitní domov pro matky s dětmi, občanská poradna, středisko ranné péče a denní stacionář pro děti a mládež s mentálním a kombinovaným postižením. Oblastní charita má však v plánu do budoucna vybudovat ještě další zařízení, a to kavárny pro seniory, kam mohou libovolně přicházet lidé zvenčí a nemusejí být pouze stálými klienty. Mohou zde trávit volný čas, krátit si čekání na autobus nebo na lékařskou kontrolu a podobně. Výstavba celého domu s pečovatelskou službou stála celkem dvacet milionů korun. Z rozpočtu města zastupitelé postupně vyčlenili na tento záměr celkem 13 milionů a sedmi miliony se podílelo ministerstvo pro místní rozvoj. Na vybavení klubu Astra byly použity peníze vybrané o letošní Tříkrálové sbírky – výtěžek činil šest set dvaadvacet tisíc korun. „V současné době jsme však na vybavení stacionáře použili pouze třetinu z těchto financí, neboť nevíme, jaká klientela zde bude a podle požadavků a potřeb se postupně bude zařízení doplňovat,“ dodala ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Anna Blažková.

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Humpolec zdraží odpady. Kdo ale třídí, dostane slevu

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

STŘÍPKY Z AMERIKY: Americké federální úřady zabavují domény stránek s warezem

So Bře 1 , 2003
Populární doména iSONEWS.com, kde byly zveřejňovány informace o nových „releasech“ warezových skupin a prodávány mod čipy pro konzole, padla do rukou federálních úřadů. Čtěte dále:   Koupaliště Žabák zdražilo vstupné i jídlo. Oproti jiným stále levné, tvrdí lidé

You May Like

Témata