Kraj Vysočina zajišťuje péči o přírodní památky a rezervace

Kosení, pastva ovcí a krav, likvidace invazních druhů rostlin, jako je netýkavka žláznatá nebo bolševník velký, ale také kácení a odstraňování výmladků nebo budování tůní. To jsou jen některá opatření, která Kraj Vysočina smluvně zadává dodavatelům za účelem podpory biodiverzity ve zvláště chráněných územích.

Kraj Vysočina zajišťuje průběžně péči na bezmála 190 zvláště chráněných území v kategorii přírodní památka a přírodní rezervace.
 
 
 

„Pro rok 2016 jsme prozatím uzavřeli 117 smluvně zadaných opatření, jejichž počet ale ještě není konečný. Zatímco kosení probíhá převážně v letních měsících, opatření typu kácení a budování tůní se realizuje v podzimních měsících, v této době tedy finišuje zadávání těchto typů prací,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Kromě opatření na podporu biodiverzity se v přírodních památkách a rezervacích zadávají plány péče. Jedná se o dokument shrnující odborné údaje o zvláště chráněném území, na jejichž základě stanovuje konkrétní návrhy opatření obvykle na období deseti let. „V roce 2016 bylo objednáno zpracování plánu péče pro 16 zvláště chráněných území,“ doplnil Zdeněk Chlád s tím, že v přírodních památkách a rezervacích Kraj Vysočina zajišťuje kontinuální péči, což ovšem neznamená každoroční péči. Na některých územích se provádí opatření každoročně a někdy i vícekrát za rok, na jiných jsou prováděny zásahy ojediněle, případně s odstupem několika let.

 

K dubnu letošního roku evidoval Kraj Vysočina celkem 188 zvláště chráněných území. Po implementaci Natura 2000 se tento počet bude měnit už jen velmi pozvolna, a to v závislosti na aktuální potřebě vyhlásit určitou lokalitu s výraznými přírodními hodnotami za zvláště chráněné území.

  • Martina Kratochvílová, odbor životního prostředí a zemědělství,
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    tel.: 564 602 503, e-mail: kratochvilova.m@kr-vysocina.cz
Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

 

 

Péče o přírodní památky a rezervace v Kraji Vysočina

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Program humpoleckého kina

Út Lis 1 , 2016
Listopad 2016 (1.-23.11.2016) Čtěte dále:   Skvělé zprávy z pelhřimovské a havlíčkobrodské nemocnice

You May Like

Témata