Souputníci našeho těla – Prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc.

Středa 22.02.2017 17:00, Humpolec

Místo konání: Humpolec, Humpolec, Výstavní sál Muzea dr. A. Hrdličky na Dolním náměstí

Na konec února tentokrát výjimečně připadá také březnová přednáška. S tou do muzea ve středu 22. února zavítá prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc., vedoucí vědeckého pracoviště Biologického centra AV ČR.

Profesor Lukeš je světově uznávaným odborníkem v oboru parazitologie a provází jej pověst nekonformního vědce, který přichází na konference v kraťasech a infikuje se parazity. Na jeho přednášce zjistíte, že lidské tělo může hostit parazity, z nichž mnozí nejen že nejsou nebezpeční, ale dokonce mají potenciálně pozitivní vliv na svého hostitele.

Co všechno v nás žije: lidský mikrobiom a eukaryom

"Lidské tělo hostí přes 1000 druhů bakterií, které jsou společně označovány jako mikrobiom. Zejména díky dramaticky zlevněnému sekvenování se v posledních několika letech dozvídáme o překvapivě zásadním vlivu mikrobiomu na naše zdraví. Seznam chorob, které jsou ovlivňovány či přímo způsobovány změnami v mikrobiomu stále roste, ale dosud víme překvapivě málo o eukaryotech žijících v člověku. Souhrnně se nazývají eukaryom a naprostá většina z nich je považována za parazity s předpokládaným negativním účinkem na lidské zdraví. Pokusím se posluchače přesvědčit, že řada z nich jsou komensálové, s potenciálně pozitivním vlivem na svého hostitele i jeho mikrobiom."

Pro návštěvníky bude stejně jako obvykle přichystáno drobné pohoštění. Vstupné je 20 Kč.

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci - iDNES.cz: Humpolec převezme a opraví sportoviště Jiskry. První bude sportovní hala

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Mimořádná povodňová situace Vysočině nehrozí

Po Úno 20 , 2017
Pravidelné jednání Povodňové komise Kraje Vysočina řízené hejtmanem kraje Jiřím Běhounkem se dnes obsahově „točilo“ především kolem aktuální zásoby vody ve sněhu na území kraje, volné kapacity významných vodních nádrží a také dopadu letošní zimy na zásoby podzemních vod v Kraji Vysočina Čtěte dále:   „Máte doma zeď? A můžeme […]

You May Like

Témata