Pěstitelé potvrzují pokles výnosů brambor

S koncem sklizně brambor se v pátek do Havlíčkova Brodu sjeli odborníci na brambory z Česka i zahraničí.

Pěstitelé potvrzují pokles výnosů brambor
Český bramborářský svaz ve spolupráci s Agrární komorou České republiky a Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod tu uspořádal už 28. ročník Bramborářských dnů. Dopolední program za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka byl tradičně věnován odbornému semináři a prezentaci firem, sobota patřila na Havlíčkově náměstí bramborářskému trhu – ochutnávkám pro veřejnosti a prodejní výstavě. Z důvodu sucha pěstitelé potvrzují snížení výnosu, Český bramborářský svaz odhaduje meziroční pokles republikové produkce brambor až o čtvrtinu.
 
 
 

Česká produkce brambor není už delší dobu schopná pokrýt celou tuzemskou poptávku. Navíc dlouhodobě ubývají plochy, kde se brambory pěstují. České brambory pokrývají nyní přibližně 80 % tuzemské spotřeby, proto je cílem bramborářského svazu vrátit našemu státu soběstačnost. Od loňského roku běží kampaň Českého bramborářského svazu za podpory ministerstva zemědělství s názvem Brambory zdravá zelenina, která má oslovit spotřebitele a přesvědčit je, že tuzemské brambory mají srovnatelnou nebo i vyšší kvalitu než dovážené.

 

K podpoře a propagaci zemědělského sektoru v regionu se dlouhodobě hlásí také Kraj Vysočina. „Popularizace středoškolských zemědělských oborů, pořádání exkurzí pro žáky základních škol v zemědělských podnicích, aktivní role kraje, zemědělců i obcí při jednáních o ochranných pásmech v okolí vodní nádrže Švihov nebo hledání účinných řešení při boji se suchem,“ vyjmenoval některé z aktivit hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   O lipnické Kateřině

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dýňování

Po Říj 22 , 2018
Středa 24.10.2018 13:00 – 17:00 Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Vystoupí cvičená koza, trhy budou v Pelhřimově

You May Like

Témata