Čevapi a lepinje (bulky)

Skvělé a jednoduché jídlo, které si můžete klidně udělat doma. Takový dalmátský „hamburger“ je opravdu vynikající záležitost.

Na čevapi budete potřebovat:

– mix mletého masa (výběr záleží na vás dle chuti, ideální je použít min. 2 druhy masa – telecí, jehněčí ale lze použít např. i vepřové a hovězí)

– několik stroužků česneku

– 2 čajové lžičky jedlé sody

– trochu perlivé vody

– trošku cibulky na jemno (může a nemusí být, za mne je to s ní lepší)

– sůl, pepř a my rádi ještě přidáváme mix bylinek – rozmarýn, tymián, oregáno


Na lepinje (bulky) budete potřebovat (cca na 4 větší bulky či 6 menších):

– 500g hladké mouky

– 150 ml vlažného mléka

– cca 150 ml vlažné vody

– 1 kostka droždí

– trochu cukru na kvásek

– kapku oleje

– pro zjemnění lze přidat pár lžic bílého jogurtu


Doplňky:

Ajvar – bez toho se to určitě neobejdete, zkrátka nebylo by to ono

– majonézu (pro odpůrce Ajvaru– ano, i tací se najdou 🙂

– cibuli nakrájenou na kolečka



Postup:

Do masa postupně zapracujete všechny ingredience a nechte odstát. Následně připravujete masové válečky (velikost upravte dle připravovaných bulek, aby se vám tam pěkně vešly).

Na bulky si nejdříve nechte vzejít kvásek – rozdrobíte kostku droždí, posypete troškou cukru, přidáte trochu vlažné vody, přikryjte čistou utěrkou a vyčkáte cca 5 min až se začnou tvořit bublinky. Poté přidáte mouku, kterou zlehka osolte, přidejte kapku oleje, vlažné mléko, případně pár lžic jogurtu a těsto zapracujte, dle potřeb přidejte vlažnou vodu. Přikryjte utěrkou a nechte vykynout cca 60 min. Po vykynutí těsto rozdělte na stejné díly a vytvořte bulky, které dáte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10-12 minut na 250 stupňů.

Čtěte dále:   Nejlepší svačinky Evropy: Do TOP 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim slovenským sousedům

Masové válečky – čevapi opečte ze všech stran, mezitím si můžete rozříznout bulky na poloviny, připravit si Ajvar , cibuli.

Po opečení masa jednotlivé poloviny bulek ještě lehce opečte – buď v troubě na mřížce nebo jako my na grilu.

A finále – bulky pomažte Ajvarem, vložte čevapi, přidejte kolečka cibule a tradááá, dobrota je na světě !

O vaše výsledky se s námi můžete podělit na našem FB „Chorvatsko na dlani“ ,

chorvatské produkty zakoupíte na:

 www.hr-eshop.cz


Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dělal sochy na humpolecké radnici Ferenc Futurista? Historici se neshodnou

Po Říj 26 , 2020
Secesní radnice v Humpolci se pyšní raritou, kterou jiný úřad v Česku nemá. Traduje se, že její sochařskou výzdobu vytvořil komik Ferenc Futurista, známý divákům z filmů pro pamětníky. Ztvárnil například školníka Peťuleho z veselohry Cesta do hlubin študákovy duše. Zda je to pravda, ovšem jisté není. Čtěte dále:   […]
Dělal sochy na humpolecké radnici Ferenc Futurista? Historici se neshodnou

You May Like

Témata