Pelhřimov: Malá scéna v kulturním domě Máj prochází celkovou rekonstrukcí

Do plánu investic města je letos zařazena i rekonstrukce Malé scény v kulturním domě Máj včetně úpravy venkovního prostoru a vybudování nového venkovního pódia. Hlavním cílem akce je přebudování zastaralého jednoúčelového sálu na moderní multifunkční centrum se zázemím pro návštěvníky i účinkující.

Na Malé scéně by tak mimo již tradičních divadelních představení a koncertů mohly nově probíhat i klubové akce pro poslech i tanec a menší společenské akce. Prostory by využily i některé obory pelhřimovské ZUŠ. Součástí rekonstrukce je i vybudování baru, který bude zajišťovat občerstvení pro návštěvníky akcí. Stavební práce, které provádí firma Status stavební a.s., Humpolec, započaly v březnu a probíhají dle projektové dokumentace kanceláře Studio A. Projekt řeší stavební úpravy Malé scény, úpravy hygienického zázemí pro nově vytvořené společenské prostory, úpravy venkovních zpevněných a komunikačních ploch a nově vytvořené venkovní pódium. Při rekonstrukci dojde ke změně účelu některých místností řešené-ho objektu kulturního domu, ale celkový účel stavby se nezmění.

Vnějšek se propojí s vnitřkem

Nově bude řešen i venkovní prostor před hlavním vchodem do Máje, který se stává dějištěm pro čím dál víc akcí. Například minulý rok zde proběhla série koncertů Léto u Máje, na níž zahráli přední čeští interpreti. Dosud se v místě pro tyto účely jednorázově montovalo pódium. Nově je zde navrženo nové zastřešené venkovní pódium, propojené s Malou scénou a jejím zázemím. Také se pro diváky a posluchače rozšíří dlážděná venkovní plocha. Venkovní scéna tak bude moci za určitých podmínek doplňovat vnitřní scénu – při pořádání letních koncertů známých interpretů i místních umělců, divadelních představení pro děti, recitálů, gastronomických akcí i tradičních tančíren. Prostor bude přizpůsoben i možnosti promítání letního kina. Práce mají skončit v listopadu. Cena rozsáhlé akce je asi 17 500 000 Kč včetně DPH.

Čtěte dále:   Novinky z Jihlavy - 8.–22. 4. 2024

Historie oprav objektu

Máj byl slavnostně otevřen 25. 10. 1968, pod názvem Závodní klub ROH Máj. Objekt, patřící původně Agrostroji, doznal řady rekonstrukcí a oprav. K těm významným patřily úprava vchodu včetně dlaždic (80. léta), rekonstrukce sociálních zařízení (90. léta), úpravy sálu, nová zvuková kabina a oprava vzduchotechniky a topení. V posledním desetiletí k opravám přibylo zateplení budovy a nová světelná a zvuková aparatura. Malá scéna „přežila“ těchto 53 let téměř beze změn, dotklo se jí pouze zateplení, výměna oken a topení.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Černý Bernard dvakrát zlatý v Lyonu

St Dub 14 , 2021
Tři zlaté a jednu stříbrnou medaili získala piva z produkce Rodinného pivovaru Bernard z Humpolce na prestižní mezinárodní degustační soutěži The Concours International de Lyon ve Francii. Hned dvěma zlatými medailemi v kategoriích Schwarzbier a Dark/Dunkel porotci ocenili Černý ležák. Čtěte dále:   U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se […]

You May Like

Témata