Tip na výlet – Údolím řeky Doubravy (REPOST)

3

Nedaleko od Humpolce se mezi Chotěboří a Bílkem vine úzký a strmý kaňon řeky Doubravy. Ten je zmenšeným obrazem obřích kaňonů nacházejících se jinde ve světě. Údolí je však neméně krásné, romantické a tajuplné. Doporučujeme návštěvu tohoto krásného údolí. Obzvlášť v horkých letních dnech je ideálním místem na výlet.

Návštěva údolí řeky Doubravy, které místní říkají něžně a poeticky Doubravka, je nezapomenutelnou podívanou. Přírodní rezervace Údolí Doubravy byla vyhlášena v roce 1986. Prochází tu otevřena naučná stezka, která je 4,5 km dlouhá, překonává výškový rozdíl 83 m a je turisticky středně náročná. V minulosti bylo údolí trampským rájem, často využíváno trampy k přenocování. V současné době je táboření a rozdělávání ohňů na území rezervace zakázáno, přesto k němu zřejmě ojediněle dochází.

Naučná stezka sleduje tok řeky Doubravy, která mezi Horním mlýnem u Chotěboře a Bílkem protéká kaňonovitým zalesněným údolím a vytváří malebná i divoká zákoutí s balvanitým řečištěm a četnými peřejemi. Celé kaňonovité údolí je doslova „učebnicí geomorfologie“, objevíte zde skalní věže, vodopády, obří hrnce a kamenná moře, která vznikla mrazovým zvětráváním a svahovým posunem. Nechybí zde ani soutěsky, útesy, mrazové sruby a další tvary.

Ve svazích nad řekou lze vidět nejrozsáhlejší kamenná moře v údolí, nad nimiž se až nad koruny smrků vypíná jediná skalní věž, nazvaná Čertův stolek. Pověst vypráví, jak poustevníka, který v jeskyni pod skálou žil asketickým životem, provokoval čert. Na kamenný stolek mu předkládal vybrané lahůdky a čekal, zda se poustevník dopustí hříchu. Ten na radu kněze udělal svěceným uhlem tři kříže na kamenné lavici a čerta pozval, aby si přisedl. Jakmile tak učinil, zasyčelo to, čert zařval a v mžiku zmizel. Poustevníkova jeskyně je tu dodnes.

Na vrcholu další nejvyšší skály Sokolohrady, kde kdysi stával hrad, a kam nás zavede turistická stezka, je upravená vyhlídka. Tedy kdysi byla. Dnes už ji obklopili okolní stromy. V místě zvaném Mikšova jáma, asi kilometr před obcí Bílek, spadá Doubrava 1,5 metru vysokým vodopádem do hluboké tůně. Nejkrásnějším místem kaňonu je asi Koryto, nejužší místo mezi 15 m vysokými skalami. Kolem Veselé skály a lomu, u kterého naučná stezka končí, pod krásným železničním viaduktem, se lze dostat do vesničky Bílek.

Čtěte dále:   Humpolec a chorvatský Karlovac se sbližují, pojí je dávný příběh rodiny Reinerů

Naučná stezka seznámí s řadou zajímavých geomorfologických jevů, typickým rostlinstvem a živočišstvem pro tuto oblast. Lze ji jíti i opačným směrem. Takže se můžete vrátit stejnou cestou. Nebo, pokud nechcete jít zpět stejnou cestou, můžete dojít do Bílku a z Bílku se do Chotěboře vrátit po zelené turistické značce. A nebo se můžete mezi Chotěboří a Bílkem svézt vlakem.

I  v zimě stojí tiché údolí ležící v Železných horách za procházku. Zasněžené stromy a zamrzlá Doubrava dodávají krajině snivý nádech. V Korytě se tvoří nádherné ledopády – stovky dlouhých rampouchů.

Na konci pár praktických rad a tipů. Stezka se dá zvládnout i s malými dětmi. Ty nejmenší je však v těch nejvíce nebezpečných částech raději vést za ruku. V některých místech je velmi příkrý sráz do údolí a cesta vede často po kluzkých kamenech v blízkosti divoké řeky. V případě úrazu je zde pro záchranáře velmi špatný přístup a v některých místech tohoto malebného údolí budete zcela bez mobilního signálu. Nezapomeňte tedy na vhodnou obuv. Pokud si vezmete tenisky nebo běžecké boty, bude to spíše bruslení a o hubu. Tak opatrně.

Ahoj a šťastnou cestu.

 

Axl

3 thoughts on “Tip na výlet – Údolím řeky Doubravy (REPOST)

    1. No, to s Váma sice souhlasím, ale ne každý je kajakář a takový adrenaliňák. Tohle je tip na výlet pro širokou veřejnost, i třeba pro návštěvu s dětmi, a to opravdu asi jarní povodně nejsou nejlepším časem. Navíc proč jsem napsal že je vhodná v horké letní dny je proto, že opravdu poslední roky jsou fakt vedra. A tady se schladíte pěkně i v horkých letních den a výlet tady je pak příjemně osvěžující a moc fajn.

      Ale jinak ano, pokud máte rádi divočinu a nějaký to dobrodružství, tak pak máte samozřejmě pravdu. 😉

      1. Kajakářské video jsem dal jako ilustrační pouze protože se mi nic jiného narychlo vyhledat nepodařilo a hezky ukazuje rozdíl při velkém průtoku oproti fotografiím v článku.
        Chápu tip na rodinný výlet, já se snažil spíš upozornit, že návštěva Údolí i za ne úplně krásného počasí může stát za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Revitalizace vnitrobloku Na Skalce - UZAVÍRKA

Po Dub 22 , 2024
Vážení spoluobčané, v následujících měsících bude probíhat revitalizace vnitrobloku Na Skalce. Z důvodu stavebních prací nebude po celou dobu revitalizace umožněn vjezd automobilů přes staveniště. Čtěte dále:   Tip na výlet: Zatopený lom v Horní Cerekvi

You May Like

Témata