Brynzové bramborové lodičky s uzeným a slaninkou, aneb když se brambora rozhodne udělat kariéru

Na Vysočině se bramborám prostě nevyhneš. Rostou tu skoro všude – od polí pod Melechovem až po kopečky kolem Želiva – a ne nadarmo se říká, že Humpolecko a brambory k sobě patří víc než pivo a pěna. Jsme kraj, kde se vypěstuje nejvíc brambor v celé republice, ale přiznejme si: většina z nás je jí pořád na tři způsoby – vařené, šťouchané nebo opečené na sádle. Pak ještě možná hranolky a bramborovou kaši.

A to je škoda! Protože obyčejná brambora zvládne mnohem víc, když jí dáme šanci. Tahle receptová fúze s brynzou, uzeným a poctivou vysočinskou slaninou je důkazem, že i stará dobrá brambora umí být hvězdou talíře. A přitom pořád voní po domově, po dřevě, po sádle… a po pořádné porci poctivé práce.


🧄 Co budete potřebovat (na 4 porce)

  • 4 velké brambory (ideálně varný typ A nebo AB)

  • 100 g uzeného masa (třeba klobása nebo kousek uzené krkovice)

  • 80 g anglické slaniny nebo špeku

  • 1 menší cibule

  • 100 g brynzy

  • 1 lžíce másla

  • ½ lžičky mleté červené papriky

  • špetka kmínu

  • sůl, pepř podle chuti

  • trocha oleje

  • zakysaná smetana a pažitka na ozdobu


🔥 Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).

  2. Brambory důkladně omyjte, propíchejte vidličkou, lehce potřete olejem a posolre. Položre je na plech a pečre zhruba 50 minut, dokud nejsou měkké, ale stále drží tvar.

  3. Nechte 10 minut vychladnout, rozkrojte je napůl a opatrně vydlabejte vnitřek tak, aby zůstala asi půlcentimetrová vrstva dužiny u slupky.

  4. Na pánvi osmahněte slaninu, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přihoďte pokrájené uzené maso, kmín a papriku – chvíli to nechte rozvonět.

  5. Vydlabaný vnitřek brambor rozšťouchejte v misce, přidejte brynzu, kousek másla a vmíchejte směs z pánve. Osolte a opepřete podle chuti.

  6. Naplněné lodičky naskládejte zpět na plech, můžete posypat trochou papriky nebo strouhaným sýrem.

  7. Zapečte dalších 10–15 minut, dokud se vršek krásně nezapeče dozlatova.


🍽️ Servírování

Na každou horkou bramborovou lodičku dejte lžičku zakysané smetany a posypejte jemně nakrájenou pažitkou. Vypadá to krásně, voní to po čerstvosti a chuťově to celé báječně zaoblí.


💬 Tip z Humpoláka:

Kdo chce jít ještě víc po vysočinsku, může přidat trochu nasekaného kysaného zelí do náplně — vznikne tak „zimní verze“, která zahřeje i po návratu z lesa.


Výsledek? Zvenku křupavá bramborová lodička, uvnitř voňavá směs brynzy, uzeného a cibule, nahoře chladivá smetana a čerstvá pažitka. Jídlo, které by klidně mohlo být i hlavním bodem programu na každé vesnické slavnosti.

Tak až příště budete stát nad hrncem vařených brambor a říkat si „zase jen tohle?“, vzpomeňte si na tyhle lodičky. Brambory si totiž zaslouží trochu slávy.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata