Ciorba de burta (rumunská dršťková polévka)

11

V posledních receptech jsme si tu vařili taková divoká, podivná, fastfoodová jídla. Dnešním receptem se vrátíme k takové poctivé klasice. I když ne zrovna té české.

Letos jsme se ženou vyrazili na dovolenou do divokého, nespoutaného Rumunska. A zde nás velice zaujala a oblíbili jsme si zde místní dršťkovou polévku, která je v celém Rumunsku ve velké oblibě. Je to poněkud jiná dršťková polévka než která se vaří u nás v Čechách a na kterou jsme zvyklí. Ale tato zajímavá, chutná krémová polévka je díky přidané zakysané smetaně příjemně osvěžující.

Ovšem, jak to tak bývá, všude se vaří trochu jinak. I my jsme ochutnali několik různých variant. Tak jsme se vyptávali místních a zde uvedená varianta je od rumunského kuchaře, kde nám tato polévka chutnala nejvíce.

Hovězí dršťková polévka (ciorba de burta) je jednou z nejoblíbenějších rumunských polévek. Tuto polévku podává téměř každá tradiční rumunská restaurace. Vaření hovězí dršťky trvá několik hodin (pokud nemáte tlakový hrnec), ale rozhodně to stojí za námahu. Má výraznou chuť a hovězí dršťky mají žvýkací texturu, kterou lidé obvykle buď milují, nebo nenávidí. Ale prosím, nezanevřete na to, a i když naší tradiční českou dršťkovou zrovna nemilujete, tak tuhle variantu klidně vyzkoušejte :). Vřele doporučuji!

Ingredience:

750 g hovězí dršťky
300 g předního hovězího na polévku
250 g zakysané smetany
100 g červené sterilované papriky
100 g sterilované žluté papriky
2 l vody
4 ks žloutky
4 ks mrkve
2-3 ks stroužky česneku
2 ks cibule
1 ks kousek celeru
máslo
pepř
ocet
olej
sůl

Postup:

  1. Hovězí dršťky vaříme 1 hodinu v osolené vodě, propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme předvařené dršťky, přední hovězí, celé 2 cibule, 2 mrkve, kus celeru, osolíme, vaříme na mírném plameni do měkka, zhruba 2 hodiny.
  2. Když jsou dršťky měkké, vývar slijeme, maso a dršťky odložíme stranou, zeleninu vyhodíme.
  3. Zakysanou smetanu rozmícháme se žloutky a pomalu, po naběračkách, rozmícháme s čirým, teplým vývarem.
  4. Dršťky nakrájíme na proužky, hovězí maso na kostičky, vložíme do vývaru.
  5. Na pánvi na oleji a másle (1:1), orestujeme nastrouhanou mrkev, restujeme 3-4 minuty do zkaramelizování a přidáme do polévky (mrkev dá polévce pěknou barvu).
  6. Sterilované papriky nakrájíme na proužky, vložíme do polévky.
  7. Polévku ochutíme podle chuti, utřeným česnekem, octem, (můžeme i přilít trochu láku z paprik), pepřem a solí, necháme krátce prohřát a podáváme.
Čtěte dále:   Ocelářky - párky v listovém kabátku - úžasné jednohubky

Můžeme  polévku posypat něčím zeleným, třeba petrželkou nebo jarní cibulkou. Rumuni tradičné tuto polévku podávají s příšerně pálivýma nakládanýma papričkama a s další porcí zakysané smetany vedle, kterou si můžete do polévky ještě přidat.

A pak už jenom srkáme, a chrochtáme a jásáme. Dobrou chuť!

Další varianta receptu například zde:

Axl

11 thoughts on “Ciorba de burta (rumunská dršťková polévka)

    1. Abych přiznal pravdu, tak to jsem nezkoušel, a tak tedy nevím jak by to chutnalo. Ale vzhledem k tomu, že té polévce dodává chuť vývar z těch drštěk a toho hovězího, tak tady by ten vývar chyběl a těžko by se v té chuti nějak nahrazoval. Teda určitě by to asi nějak šlo, ale ta chuť by byla prostě asi už jiná.

    1. No oni ti Rumuni si tu zakysanou smetanu dávají do všech polévek. Gulášovka? Šup tam se zakysanou smetanou. Fazolová? Šup tam se zakysanou smetanou. Zeleninový vývar? Šup tam se zakysanou smetanou. Oni by si jí zcela pravděpodobně dali i do té naší české klasiky. A nějak jsme nepozorovali, že by měli nějaké komplikace. Ale pravda, zase jsmej e nějak moc nesledovali. 🙂

      Ne teď vážně, opravdu ta chuť je velice dobrá. A opravdu jsme po tom žádné komplikace neměli. Čímž Vás samozřejmě k ničemu nenutím. Zůstaňte si u klasiky, ta je taky vynikající. 😉

    1. No, o mici mi raději ani nemluvte. 🙂 Byli jsme v Negreni, kde se podle několika průvodců dělají ty nejlepší mici v celém Rumunsku, mají tady i mici festival a na mici se tu prý zastavují a sjíždí se sem všichni kamioňáci. Jenže já vůl jsem se nechal zlákat a raději jsem si dal kotletu vepřovou na houbách, která stála zaprd. :-/ Takže jejich mici v restauraci jsme neochutnali. Ale koupili jsme si předpřipravené mici v obchodě a ty jsme si pak sami grilovali. A musím řící že byly opravdu dobré, příjemně okořeněné a hlavně neskutečně šťavnaté. Takže jsme si to pak ještě několikrát zopakovali. Takže za mě ano, chutnaly mě, ale musím přiznat že v restauraci jsem je neměl.

  1. Když jsem tuto polévku v Rumunsku objevil, hodně jsem si ji oblíbil. Je opravdu moc dobrá a stojí za to ji vyzkoušet. Pak jsem zkoušel i další a další která mi chutnala byla ciorba taranesca – vesnická polévka s hovězím nebo vepřovým masem.

    1. Super. Díky za odkaz a inspiraci.

      Jo ty jejich Mititei mi dost chutnaly, ať si kdo chce co chce říká, u nás je prostě takové neumíme. No a jejich Mămăligă mě totálně rozsekala. Zatímco v Čechách mi nikdo takhle dobrou kukuřičnou kaši ještě nepřipravil, a ani mé domácí pokusy nedopadly taky zrovna vábně, tak v tom Rumunsku jsem se tím cpal a olizoval se za ušima.

Napsat komentář: Axl Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

BERNARD CUP – Setkání mistrů zakončilo sezonu

Po Říj 24 , 2022
Tradiční tečkou za autokrosovou sezonou bylo i letos BERNARD CUP – Setkání mistrů v Humpolci. Čtěte dále:   Holandská polévka na zahřátí
BERNARD CUP – Setkání mistrů zakončilo sezonu

You May Like

Témata