RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA S POMERANČOVO-ZÁZVOROVOU OMÁČKOU

Léto budíš pochváleno. Kachní prsa si skvěle rozumí se sladkou chutí. A v horkých letních dnech je to skvělé osvěžení. Já sám moc maso s ovocem nemusím. Ale tohle mě hrozně chutnalo. Připravíme kachní prsa s kůží na pánvi a následně i v troubě, a zjistíte, jak uvařit výbornou omáčku s pomerančovou šťávou a zázvorem. Ta je prostě luxusní. Jako přílohu si připravíte bramborovou kaši. Nebo trošku netradiční sladké brambory – batáty pečené s rozmarýnem. To vše završí salát s rukolou a pomeranči.

Nebudeme to zdržovat. Pojďme rovnou na recept. Budete potřebovat:

RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA

  • 2× kachní prsa s kůží
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • keramický mlýnek s pepřem
  • čerstvý rozmarýn
  • 0,5× pomeranče (šťáva)

OMÁČKA

  • bio extra panenský olivový olej
  • 1× šalotka
  • 1 × lžička nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2× pomeranče (šťáva)
  • 1 × lžíce medu
  • 2 × lžíce másla

PEČENÉ BATÁTY A SALÁT

  • 2× batáty
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 × hrst rukoly
  • 1× pomeranč

Postup je velice jednoduchý.

RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA:

Kachní prsa očistíme, kůži nařízneme a ochutíme solí a pepřem. Opékáme na sucho v pánvi na straně s kůží, dokud nepustí tuk a mírně nezhnědne. Potom maso obrátíme a dále opékáme. Jakmile získá zlatohnědou barvu, přendáme do zapékací mísy, posypeme natrhaným rozmarýnem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut. Hotová kachní prsa pokapeme pomerančovou šťávou, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.

OMÁČKA:

Z pánve, na které se prsa opékala, slijeme nadbytečný tuk a pánev necháme opět rozehřát. Pokapeme ji olivovým olejem a orestujeme na ní nasekanou šalotku a zázvor. Jakmile získají zlatavou barvu, přidáme pomerančovou šťávu, med, sůl, pepř a na mírném ohni vaříme. Potom do pánve vložíme máslo, aby se omáčka zahustila. Na závěr ochutíme výpekem z odpočatých kachních prsou.

PEČENÉ BATÁTY:

Očištěné batáty nakrájíme na větší kusy a vložíme do zapékací mísy. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným rozmarýnem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C přibližně 20 minut.

Čtěte dále:   Rohlík! A další československé pečivo. Kde ho kupujete v Humpolci?

SALÁT:

Umytou a osušenou rukolu dáme do misky. Kůru z pomeranče odkrojíme a ostrým nožem vykrojíme segmenty – měsíčky pomeranče bez slupky. Segmenty pomeranče přidáme k rukole, pokapeme olejem, ochutíme solí a pepřem.

No a můžeme se cpát. Báječné letní jídlo je na světě. Negrilujte v létě pořád jenom uzeninu, kuře a burgery. Tohle jídlo každou párty nebo rodinou oslavu na zahradě potěší.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

10. ročník festivalu Quijotova šedesátka "K poctě Jaroslava Haška"

Pá Čvc 21 , 2023
Úterý 25.07.2023 – Sobota 29.07.2023 Čtěte dále:   Luxusní a elegantní snídaně nejen pro pamětníky: Tři vejce do skla s křenem a šunkou

You May Like

Témata