Buena Vista – kubánský kulinářský zážitek v Jihlavě?

3

Buena Vista je restaurace v tradičním kubánském stylu v centru Jihlavy. Nebo to alespoň o sobě tvrdí na svých webových stránkách. Hodnocení na Googlu jsou docela vysoká a tak jsme museli vyrazit to vyzkoušet.

Samotná restaurace je zvenku velice dobře značena a láká kolemjdoucí na místní speciality včetně denního menu (i o víkendech). Takže jsme byli docela natěšeni. Po vstupu do restaurace jsme byli dotázáni, zda-li máme rezervaci. Což nás docela překvapilo, jelikož se jednalo o oběd. Poté co jsme zdělili že ne, se ale ochotný pán šel podívat a našel pro nás nakonec stůl pro dva. Což jsme si velice vážili, jelikož jsme se sem dost těšili. Samotný interier restaurace je opravdu moc hezký, vkusný, a opravdu tak trochu v latinsko-americkém stylu. Proto nás trochu překvapilo, že na denním lístku byla v nabídce tradiční česká svíčková s karlovarským knedlíkem, a variace řízečků s kaší. 🙂

Stůl byl krásně prostřen, nechyběla lampička s velice měkkým a příjemným světlem, a pro jistotu ještě i čajová svíčka. Hned se nás ujal velice ochotný a milý další číšník. Celkově byl personál velice milý a ústretový, zdá se že tohle se pomalu snad začíná stávat normou, což je dobře.

Jelikož jsme sem přišli trošičku připraveni, rozhodli jsme se že začneme předkrmy. Já jsem si zcela rozhodně chtěl dát tygří krevety v panko strouhance. Manželka si vybrala prosciutto copa s hruškovým chutney a ořechy. Oběma nám velice chutnalo. Krevety byly opravdu velké a masité, dobře okořeněné. Výborný byl i k nim podávaný salátek. Prosciutto bylo také moc dobré, bylo jasné že se jedná o velice kvalitní druh. Opět podáváno se salátkem. Jenom mě k tomu moc nechutnalo hruškové chutney. Mě se zdálo, že bylo docela dost sladké. Ale manželka si nestěžovala a prý jí to k tomu šlo.

Takže na začátek velká spokojenost. Po předkrmu byla aspirace na to, že půjde o nejlepší restauraci co jsme během našeho dvoutýdenního pobytu na Vysočině zažili.

A tak jsme se pustili do výběru hlavního chodu. Já jsem se rozhodl pro tradiční kubánské jídlo Picadillo. Picadillo je tradiční jídlo podávané v mnoha zemích Latinské Ameriky a na Filipínách. Vyrábí se většinou z mletého masa, rajčat, paprik a oliv a dalších přísad, které se liší podle regionu. Často se podává s rýží a koriandrem. To byl také můj případ, akorát zde maso nebylo mleté, ale kostky hovězího. Manželka si vybrala hovězí kližku s karotkou a fenyklovým pyré, jelikož má takové maso ráda.

A tady se bohužel dostavilo první zklamání. Jako při návštěvě minulé restaurace, opět jsme čekali na hlavní chod nehoráznou dobu. Kuchyně zjevně nestíhala přísun objednávek. Ale nejen to. I obsluha byla docela zmatená, jídlo docela dlouho stálo a čekalo na pultu již po uvaření, než bylo doručeno hostům. To byla zase obrovká chyba.

Když k nám konečně po nějakých 45 minutách přistálo jídlo na stůl, dostavilo se zklamání číslo dvě. Chuť jídla. Moje picadillo bylo něco co by se dalo směle srovnat s katovým šlehem v nějaké obecní restauraci třetí cenové skupiny. Hovězí maso bylo docela dost tvrdé a tuhé. Omáčka byla takové UHO a ty olivy a koriandr jí rozhodně nezachránili. Navíc jí bylo docela málo, takže ke konci jsem vlastně jedl jen suchou rýži s tvrdým masem a opečenou paprikou.

To manželka měla alespoň maso dobře uvařené i měkké. Omáčku měla o něco chutnější, ale bohužel zase malé nedostačující množství. Fenyklové pyré nás nějak neuchvátilo. Mě osobně vlastně vůbec nechutnalo, cítil jsem tam nějakou divnou chuť. Ale to nebyl fenykl, ten mám rád, bylo tam něco divného navíc. A čím déle se jídlo jedlo a chladlo, tak to fenyklové pyré se začalo měnit na něco strukturou připomínající hustou maltu.

Čtěte dále:   Ramen - pojďme si uvařit japonské tekuté zlato

Takže hlavní chody náš zážitek poněkud pokazili. Co se týká nápojů, tak já jsem si dal pivo – plzeňský prazdroj. Pivo bylo dobré, správně vychlazené a chutnalo mě. Pěna držela, takže ok. Manželka si objednala jejich (prý) „domácí“ bezovou limonádu. A ta byla popravdě strašlivá. Neuvěřtelně velice sladká, a to i na mě který sladké nápoje rád. Ale toto bylo prostě jak nenaředěný sirup a nedalo se to pít. Museli jsme si objednat extra vodu a ten koncentrát ředit, aby se to dalo vůbec pozřít.

Ovšem ani zážitky s kuchyní ještě neskončili. Jelikož mě zaujali jejich burgery, požádal jsem pána z obsluhy, jestli bych si u nich nemohl objednat burger s hranolky sebou. Bylo mi řečeno, že to by sice šlo, ale že kuchyň je momentálně naprosto přetížena, a že budu čekat déle jak hodinu. Další hdinu se nám opravdu čekat nechtělo, a tak jsem si burger neobjednal. Na jednu stranu pro ně je to stráta, mohli mít v kapse dalších 300 Kč. Na druhou stranu kvituji že mě pán na to upozornil. Mohl mě vyhovět a my bychom tam potom čekali další hodinu na burger sebou.

Ale zážitky nekončili. Když už jsme čekali na účet, tak stále chodili další lidé, kteří byly informování, že na jídlo budou čekat více jak hodinu. A že snad jedině, pokud by si dali tu svíčkovou z denního menu, tak že ta by mohla být rychleji. No to je zcela jistě moc milá informace, pokud jste sem vyrazili okusit jejich (prý) legendární steaky a udělali si sem rezervaci. Komedie skončila tím, když si jedna čtyřčlená rodina objednala tedy čtyřikrát svíčkovou a následně jim bylo sděleno, že už mají v kuchyni k dispozici jen dvě porce. To už to číšník nevydržel a vyhlásil že zavírá kuchyni.

Co říci závěrem? Opravdu jsme se sem těšili a po předkrmech bylo vše na dobré cestě. Ačkoliv měla restaurace slušně našlápnuto, nakonec to nedopadlo vůbec dobře. Pak šlo všechno totiž do kopru. Hlavní jídlo nás neoslovilo, no skoro vlastně zklamalo. Ale to možná proto že jsme si dali poněkud netradičnější jídla z jejich jídelního lístku. Restaurace se více specializuje na burgery a především na prémiové steaky na lávovém kameni, které jsou jejich signature dish. Pokud někdo z vás zde ochutnal, dejte nám vědět v komentářích. Obrovským zklamáním bylo zase dlouhé čekaní na hlavní chod, způsobené asi přehlcením kuchyně. Ostatně nechápu, proč v takovéto restauraci se na jídelním lístku objevuje svíčková a variace řízečků. Takové jídlo patří dle mého úpně jinam. To si můžete dát kdekoliv jinde. Sem jdete přeci ochutnat latinoameriku. Pravděpodobně je to ulitba rodinám, kde by si někteří členové nevybrali a tak aby měli alternativu. Ale zjevně to kuchyni dělá problémy. Konečné hodnocení: 3 hvězdy z 5. POkud bychom se sem někdy vrátili, tak opravdu jedině asi zkusit ten steak. Ale budeme se muset asi hodně přemlouvat. Platby karou jsou možné. Zcela jistě bych doporučil si sem udělat rezervaci.

Webová prezentace restaurace: https://www.buena-vista.cz/ 

Axl

3 thoughts on “Buena Vista – kubánský kulinářský zážitek v Jihlavě?

  1. Kvalita steaků i burgrů je tam proměnlivá, přijde mi, že záleží na tom, kdo je zrovna v kuchyni. Na druhou stranu je otázka, kam na ně v Jihlavě zajít, aby to bylo OK – slušné burgry jako denní menu dělají Legendy, údajně fajn dělá i bufet na bývalé vrátnici u zadního vjezdu do nemocnice (nemám vyzkoušeno). Za mne top jídlo v JIhlavě dělají Tři knížata, ale tam burger nepotkáte.

    frrrr

  2. S tim personalem resp. materialem co maji majitele hospod k dispozici, to az tak spatny vysledek neni.
    Ale jak se rika, a tady to zrejme plati, sevce drz se sveho kopyta. Jinak ja tady jsem vetsinou s beefsteakem spokojeny. A ze by to chtelo drzet lajnu tradicni kubanske restaurace o tom zadna.
    Tedy ne te moderni bolsevicke, to by byla hodne dietni hospoda 🤣

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VÝSTAVA NIC NENÍ PROBLÉM V HUMPOLECKÉ 8SMIČCE

Po Čvn 19 , 2023
V průběhu let 2022 a 2023 se trojice umělců David Böhm, Vladimir 518 a Jiří Franta zaměřila na analýzu současného stavu veřejného prostoru ve městě o typologickém rozsahu Humpolce Čtěte dále:   Rohlík! A další československé pečivo. Kde ho kupujete v Humpolci?

You May Like

Témata