Kubánský sendvič – naprosto luxusní street food

2

Máte rádi street food? A nebaví vás pořád dokola jenom burgery? Tak si připravte tuhle lahůdku …. A pokud takovýto sendvič připravíte na nějakou párty, vaši hosté půjdou do kolen. Fakt. Na naše slovo sa můžete spolehnout. Tak pojďme na to.

Street food je u nás nyní strašně populární. Bohužel, invence je tu hodně málo. Všichni všude jen hamburgery, hamburgery, burgery kde se podíváš. Stále dokole. A i když někde ty burgery hodně dobře umí, tak už je to prostě fádní. A tak jsme si udělali následující mňamku z Kuby. Vlastně tedy z USA. A zamilovali jsme se do ní. Nyní si tento pokrm děláme vcelku pravidelně. Jelikož je prostě boží.

Kubánský sendvič, nebo taky Cubano/El Cubano. Absolutní must-have pro všechny milovníky vepřového – a street foodu. Ochutnejte, a dáte nám za pravdu. Ostatně, tahle pochoutka to dotáhla na vlastní mezinárodní den. Cubanos – kubánsky sendvič anebo také medianoche, jak se mu zvykne říkat, je neuveřitelně chutný, plný citrusové chuti a tím pádem i pořádně svěží a šťavnatý. Je to původem kubánske jídlo, resp. jídlo kubánské komunity v USA. Dodnes vedou města Florida a Tampa spory o to, kde tento famózní sendvič spatřil světlo světa. Zašlo to až tak daleko, že městská rada Tampy v roku 2012 vyhlásila Cubanos za „signature sandwich of the city of Tampa“. No, my přátelské natahovaní se dvou míst o místo jeho původu necháme stranou. Nám je jedno kde vznikl, důležité je, že vznikl a tak na dálku obojím městům děkujeme. Te agradecemos!

Co budete potřebovat?

Na maso:

  • 1,5 kg vepřové plece bez kosti
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • ½ lžíce černého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • bobkový list
  • cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky lisovaného česneku
  • 1/3 šálku šťávy z pomeranče
  • 2 lžíce limetkové šťávy

 

Na sendviče:

  • francouzská bageta (z toho, co u nás běžně seženete, je nejbližší pravému kubánskému chlebu), při nejhorším použijte sendvičový chléb
  • hořčice amerického typu – ono to půjde i s naší plnotučnou – ale výsledek bude čtvrtinový – nám se osvědčila hořčice SENAP MILD z potravinového koutku IKEA. Pokud nemáte, zkuste použít alespoň dijonskou
  • šunka od kosti
  • plátky dobře rozpustného sýra (nejlépe kvalitní chedar, pravý Ementál nebo jiný sýr švýcarského typu)
  • kyselé okurky
Čtěte dále:   Roštěnky po starém způsobu

(množství surovin vychází zhruba na 4 běžné porce, ale záleží, jak velcí jste jedlíci)

Takže, jdeme na to! V misce si smíchejte všechny ingredience na maso (kromě masa) a voilá! – máme marinádu. V té vepřovou plec řádně vykoupejte a nechte ji před pečením marinovat alespoň 30 minut. Kdo má čas, nechá tomu alespoň 3 hodiny a nebo nejlépe celou noc.

Troubu předehřejte na 220 stupňů, maso dejte do zapékací nádoby, přikryjte pokličkou či alobalem. Na 220 stupňů mu dejte zhruba 30 minut. Potom snižte teplotu na 170 stupňů a pokračujte v pečení další cca 1,5 hodiny (na závěr můžete odklopit pokličku, aby se na povrchu vytvořila pěkná kůrčička). Vyndejte z trouby a nechte ještě tak půl hodinky odpočinout, než se vrhnete na krájení.

Mezitím máte ideální čas připravit si sendviče. Bagety nebo chleba je nejlépe ogrilovat, nebo opéct na pánvi. Pokud máte někdo panini press/grill, tak ideální. V nejhorším případě můžete opéct v topinkovači. Bagety podélně rozkrájejte, potřete z obou stran hořčicí a začněte vrstvit. Správné vrstvení je klíč ke skvělé chuti kubánského sendviče, tak si dejte záležet. Dospod přijde šunka od kosti. Na ni přidejte kyselé okurky. Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a šup s ním na pánev. Navrh masa dáme sýr a sýr necháme rozpustit. Nyní dáme do sendviče do další vrstvy.

Tadá! Váš vlastní kubánský sendvič právě spatřil světlo světa. Můžete se na něj vrhnout. Tak ať vám chutná!

El cubano perfecto - pravý kubánský sendvič

Axl

2 thoughts on “Kubánský sendvič – naprosto luxusní street food

  1. Kubánský sendvič je naprosto perfektní. Já ho dělám úplně stejně, akorát tedy já to maso marinuju tak, že tu limetkovou a citronovou šťávu do toho masa napíchám stříkačkou. Tak je to ještě lepší. V tom mase je to pak úžasně znát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Trestní oznámení odložena jako neodůvodněná

St Kvě 31 , 2023
S laskavým svolením autora přinášíme text z Radničních listů „červen 2023“. Čtěte dále:   Máte rádi smažák? Ten opravdu dobrý je luxusní, drahá záležitost.

You May Like

Témata