„Slad tam vyrábíme tradičními postupy, které vyžadují hodně ruční práce a cit pro surovinu. Tyto postupy nám umožňují dosahovat vysoké kvality sladu, na kterém stojí typický český ležák,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.

Unikátní sladovna v Rajhradě zahájila provoz po letní odstávce, v nové sezoně jí požehnal převor místního kláštera.Unikátní sladovna v Rajhradě zahájila provoz po letní odstávce, v nové sezoně jí požehnal převor místního kláštera.Unikátní sladovna v Rajhradě zahájila provoz po letní odstávce, v nové sezoně jí požehnal převor místního kláštera.

Pět tisíc tun sladu, osm tisíc tun ječmene

Za uplynulou sezonu sladovna vykoupila od zemědělců z okolí a z Vysočiny osm tisíc tun sladovnického ječmene. „Za uplynulou sezonu jsme vyrobili více než pět tisíc tun sladu. Největším odběratelem zůstává Rodinný pivovar Bernard, pravidelně náš slad míří i do minipivovarů a také do zahraničí. Aktuálně jednáme s potenciálním zákazníkem v Japonsku,“ uvedl sladmistr Václav Štursa.

Tradiční postupy a moderní technologie

Rajhradská sladovna vyrábí slad klasickým způsobem, kde klíčí namočený ječmen rozprostřený v nízké vrstvě na podlahách – humnech. Proces klíčení na humnech včetně orání – obracení zrna- dodává sladu jedinečné vlastnosti, které jsou nenahraditelné pro výrobu piva. Pro ideální proces je nutná nižší teplota, které nelze v letním období dosáhnout. Proto se výroba přerušuje, odstávka se využívá na údržbu, opravy a modernizaci provozu.

Více než sto padesát let stará sladovna využívá i nejmodernější technologie jako optický třídič. Zařízení dokáže zkontrolovat každé jednotlivé zrnko ječmene, které sladovnou projde, a vyřadí ta, která nejsou v pořádku. Rajhradská sladovna je v tomto ohledu v Česku unikátní.

Přežila dva požáry, slad nahradily zbraně

Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výrobu se podařilo obnovit v roce 1951.

Rodinný pivovar Bernard vlastní sladovnu od roku 2000. Podnik určený k uzavření zachránil, do modernizace provozu postupně investoval desítky milionů korun. Pracuje tam třicet lidí. Rajhradská humnová sladovna patří mezi největší svého druhu na světě.