Na unikátní chmelnici u Humpolce, která se nachází v netypické nadmořské výšce, už podruhé česali chmel. Rodinný pivovar Bernard z něj uvaří speciální pivo. Limitované množství ležáku s chmelem z Vysočiny.
Už druhým rokem zraje chmel u Humpolce na chmelnici, která leží ve vyšší nadmořské výšce, než je obvyklé. Nadmořská výška pět set šedesát metrů nad mořem podle všeho plodině důležité pro výrobu piva vyhovuje, a tak tam v minulých dnech proběhla historický druhá sklizeň.
Netypicky vysoko položená chmelnice u Humpolce, kde už druhým rokem dozrál chmel. Bude z něj limitovaná várka piva.
Sklizený chmel se hned suší. Následně putuje rovnou do pivovaru, kde z něj uvaří limitované množství ležáku s chmelem z Vysočiny. „Vaření nebudeme odkládat. Na nový pivní speciál s chmelem z Vysočiny se milovníci piva mohou těšit na přelomu listopadu a prosince,“ zve už nyní vrchní sládek Josef Vávra.
S myšlenkou na vlastní pole s veledůležitou plodinou pro vaření piva přišel vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra. Několik let pěstoval chmel na své zahradě a používal ho do malých várek speciálního piva. „To pivo je opravdu dobré, voňavé, řízné, svěží, jeho obliba rostla, naše zahrada už nestačila. Chmel jsme proto vysadili na volném pozemku kousek od pivovaru,“ popsal vznik zřejmě nejvýše položené chmelnice na našem území vrchní sládek.
Na slunném svahu nad městem pivovarští vysadili sto čtyřicet čtyři rostlin šesti odrůd chmele – Žatecký poloraný červeňák, Rubín, Harmonie, Sládek, Vital a Saaz Late.