Ochutnal jsem wagyu hovězí. Stálo to za to?

2

Wagyu neboli KOBE. Wagyu — japonský národní poklad, v překladu JAPONSKÝ SKOT, pocházející z kmene Tajima, se dnes již chová po celém světě. Steak z něho je prý ten nejlepší hovězí steak na světě. Viděl jsem nespočet videí, kde ho různí kuchaři, gurmání a food blogeři vychvalovali až do nebes. A říkal jsem si, ochutnám ho někdy? Takže když se u nás ve Zlíně objevily billboardy oznamující, že si ho nyní můžete ve Zlíně dát, musel jsem na něj vyrazit.

Wagyu hovězí je jedním z nejvýznamnějších japonských vývozních produktů, které se v poslední době stává stále populárnějším i v Evropě a ve Spojených státech. Toto maso je známé svou mimořádnou chutí a kvalitou, díky čemuž se stalo oblíbeným mezi špičkovými kuchaři i mezi laickou veřejností.

Wagyu hovězí pochází z japonských hovězích plemen, které jsou chovány s mimořádnou péčí. Tato plemena jsou selektována na základě genetických vlastností, jako je například hustota svalové tkáně, což vede ke zvýšenému množství intramuskulárního tuku, který zajišťuje tu největší chuťovou kvalitu. Maso z wagyu hovězího je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy a minerály, což z něj dělá zdravou a vyváženou potravinu.

Jedním z nejznámějších způsobů přípravy wagyu hovězího je samozřejmě steak. Když si zakoupíte steak z wagyu hovězího, mějte na paměti, že se jedná o luxusní produkt, který si zaslouží pozornost při přípravě.

Při přípravě wagyu steaků je důležité dodržovat správnou teplotu a čas. Steak se před grilováním nebo smažením musí dostat na pokojovou teplotu a po přípravě se musí nechat pár minut odpočinout, aby se šťávy mohly rovnoměrně rozložit a zůstaly v mase. Steaky z wagyu hovězího se obvykle nedoporučuje připravovat na velkém ohni, ale spíše na středně vysoké teplotě, aby se zachovala chuť a měkkost masa.

V poslední době se wagyu hovězí objevuje na menu mnoha špičkových restaurací po celém světě, takže máte možnost ochutnat tento luxusní produkt i v různých gastronomických zařízeních. Pokud se chystáte na ochutnávku wagyu steaků, doporučuji vám navštívit specializovanou restauraci, kde vám nabídnou nejen špičkové maso, ale také příslušenství, které podtrhne chuťový zážitek.

V České republice se jeho chovem zabývá pan Müller, který je pro zlínský kraj výhradním dodavatelem. Tento druh skotu je považován za nejvzácnější a nejkvalitnější plemeno ze všech. Wagyu maso se vyznačuje vysokým podílem tuku (mramorováním), díky kterému má velmi intenzivní chuť, a proto je jedním z nejdražších hovězích mas na světě.

Ve Zlíně a celém zlínském kraji ho jako jediná restaurace nabízí zlínská restaurace U pana domácího – https://upanadomaciho.cz/ A tak jsme tam nedočkavě vyrazili.

Prostředí restaurace je hezké a příjemné, stoly načančané. Při vstupu nás samozřejmě hned ohromily skříně, kde se stařilo krásné maso. Usedli jsme. Restaurace nabízí waguy maso ve třech formách. Buď jako strip loin, nebo rib eye. Zde si můžete zvolit další přílohy podle sebe. A nebo si ho můžete dát formou degustačního talíře, jako filírovaný tender steak se zeleninou na másle, fazolkami v anglické slanině a pečeným bramborem s creme fraiche. Já jsem si zvolil formu degustačního talíře, jelikož jsem důvěřoval kuchaři, že bude vědět, co se k tomuto steaku opravdu hodí. A neprohloupil jsem.

Pochválit musíme také obsluhu tohoto podniku, která byla velice milá a ochotná. Hlavně také věděla co dělá a dokázala k jídlu perfektně doporučit nápoje, které se k tomu jídlu neskonale hodili. Od aperitivu ve formě prosseca, přes vhodný výběr červeného vína k večeři, až po naprosto dokonalý výběr rumu (na který se podnik také specializuje) jako digestivu, který celý zážitek dokonale završil. Také před samotnou přípravou masa nám byl prezentován kus syrového masa, který nám bude připraven, včetně podání informace o jeho původu, dodavateli a podobně. Velice profesionální přístup, a opravdu se tady cítíte, že se o vás starají. A dobře.

Čtěte dále:   Ocelářky - párky v listovém kabátku - úžasné jednohubky

Přípravu steaku jsem si zvolil medium rare – tedy středně propečený. Tuto verzi většinou nevolím a dávám přednost verzi medium. Ale jelikož jsem měl informace, že tady steaky propékají poněkud více než bývá zvykem, šel jsem do této varianty. A opět jsem zvolil velice dobře. To maso bylo dokonale upravené, šťavnaté, jemné, okraje hezky propečené, uvnitř zbarvený pěkně do růžová.

Při ochutnávce steaku z wagyu hovězího si všimnete jemné a hedvábné textury masa. Když kousnete do masa, rozpouští se na jazyku a uvolňuje se vynikající chuťová kombinace. Můžete cítit bohatou chuť masné šťávy, která se rozplývá v ústech, a v kombinaci s intramuskulárním tukem vytváří intenzivní chuťový zážitek. Když ochutnáváte wagyu steak, nebudete cítit žádnou tuhost, ale spíše jemnou a hladkou chuť.

Steak z wagyu hovězího je ideální pro ty, kteří hledají zážitek z jídla a chtějí si dopřát luxusní pochoutku. Kvalita masa je tak vysoká, že si zaslouží být připraveno s respektem a pozorností, aby se zachovaly všechny jeho vynikající vlastnosti.

Při výběru wagyu steaku se můžete setkat s různými stupni kvality, které jsou obvykle označeny jako A5, A4, A3 atd. Nejvyšší kvalita, A5, se vyznačuje extrémně vysokým podílem intramuskulárního tuku, který vede ke zvýšené jemnosti a chuťovému zážitku. Steaky z této kategorie jsou však obvykle také nejdražší.

Při výběru steaku z wagyu hovězího se také můžete setkat s různými způsoby krmení a chovu dobytka, které mohou ovlivnit chuť a kvalitu masa. Například v Japonsku je velmi populární wagyu hovězí z prefektury Kobe, které je chováno na speciální stravě a je masírováno, aby se zlepšila kvalita masa.

To maso bylo opravdu vynikající. Byly to moc dobré, a museli jsme uznat že se jedná o jeden z nejlepších, ne-li nejlepší steak co jsme kdy jedli. Příloha byla vhodně zkombinována a moc se k tomu také hodila. Pokud chcete ochutnat wagyu maso, a máte tu možnost a stále se nemůžete rozhodnout jestli ano nebo ne, tak můžeme tento gurmánský zážitek vřele doporučit. I když ta cena je děsivá, stojí to za to. Alespoň jednou za život, pokud máte rádi steaky a hovězí, tak to stojí za to opravdu ochutnat.

Celkově lze říci, že wagyu hovězí je zážitek pro každého milovníka vynikajícího masa. Jeho jemnost a intenzivní chuťový zážitek si zaslouží pozornost a respekt při přípravě i konzumaci. Pokud máte možnost ochutnat wagyu steak, neváhejte a dopřejte si tento nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Děkujeme zlínské restauraci U pana domácího a jeho personálu, za perfektní večer.

O zlínské restauraci U pana domácího na ČT1:

Axl

2 thoughts on “Ochutnal jsem wagyu hovězí. Stálo to za to?

  1. Včera dorazila zpráva, že vyhořela ANGUS Farm :.( …..

    … a Ty tohle. Za tenhle článek přijdeš do nejhlubšího pekla 😀 a já musím na výlet do Zlína 😀 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

AKTUÁLNĚ: Na sedlicke přehradě se protrhla hráz!

So Dub 1 , 2023
Dnes, kolem šesté hodiny ranní, se protrhla hráz sedlické přehrady. Voda z přehrady ničí vše za hrází. Zjišťujeme pro vás podrobnosti a situaci nadále sledujeme. Článek budeme průběžne aktualizovat. Čtěte dále:   Bratislavská vepřová plec - lahoda od sousedů

You May Like

Témata