Martinská husa jinak? Zkuste recept z vyhlášeného slovenského Grobu

Svatomartinská husa patří k nejoblíbenějším českým i slovenským tradicím. Restaurace na svých jídelníčcích nabízejí různé varianty úpravy. Mezinárodní věhlas si však získala martinská husa ze slovenského Grobu. Slovenský Grob je totiž království husí pečeně.

Když někdy navštívíte hlavní město Slovenska Bratislavu a zatoužíte po pravém gurmánském zážitku, vydejte se na krátkou cestu směrem na Pezinok, do obce Slovenský Grob. Je to z Bratislavy pouhých 15 km a zážitek určitě stojí za to.

Recept: Pečená martinská husa s červeným zelím a lokšemi

Cestu z Bratislavy do této malé, ale slavné vesnice prošlapali před vámi ani cestovatelé, ani dobrodruzi, ale milovníci dobrého jídla, a to ve velkých zástupech. Nechyběli mezi nimi i gurmáni věhlasných jmen jako například náš první polistopadový president Václav Havel nebo jeho nástupce Václav Klaus. Sláva místní speciality totiž dávno překročila hranice Slovenska.

Když si zahraniční turisté objednávají ve slovenských restauracích nějakou typickou národní specialitu, zpravidla dostanou brynzové halušky. To ale neplatí v Grobu, která je vyhlášena zcela jinými specialitami. Dostaveníčko si zde dávají tisíce gurmánů kvůli husím hodům. V obci s třemi tisíci obyvateli se stoly takřka prohýbají pod vonící, dokřupava upečenou husou, orestovanými husími játry, tenkými plackami z bramborového těsta zvanými lokše, dušeným zelím, vínem a štrůdlem.

Kdo si myslí, že příprava husy vyžaduje znalost tajného receptu, je na omylu. Příprava této lahůdky je poměrně jednoduchá. Nejdůležitější je domácí husa krmená kukuřicí. Jen tehdy dostává maso svoji vláčnost. Husa se nasolí, potře mlékem, podlije a tři hodiny peče v hliněném pekáči.

Na gurmánský zážitek je potřeba si vyhradit pár hodin. Hosté začínají aperitivem, hruškovicí. Po ní následuje lahůdka v podobě opečených husích jater, pak hlavní chod a dezert. Místní shodně tvrdí, že husí hody jsou o zážitku, nikoliv o zahnání hladu. Pokud si ale dopřejete celou nabídku, určitě budete vstávat od stolu s přeplněným žaludkem.

Tradici pečených hus umožnily Slovenskému Grobu okolní stojaté vody, vhodné pro chov této drůbeže. Kdysi se husy pekli v pátek a v sobotu je hospodyňky vozily do Bratislavy nebo Trnavy. Později místní postávali u svých domků a pečené maso nabízeli projíždějícím. Hosty začali vodit i do svých příbytků, kde postupně vybudovali prostor pro návštěvy. Tak vznikla dnešní podoba husích hodů.

Pokud by si někdo z asi 50 000 každoročních hostů myslel, že si prohlédne chov hus, paradoxně odejde s nepořízenou. Po odvodnění bažin z blízké rezervace v 60. letech podmínky pro chov této vodní drůbeže vesnice ztratila. Proto dnes místní nakupují husy z prověřených domácích chovů po celém jižním Slovensku.

My dneska přinášíme vyhlášený a osvědčený recept rodinné restaurace, se kterým si husu z Grobu upečete i doma.

Do slovenského Grobu se dokonce v době svatomartinských hodů pořádají gastronomické zájezdy. Manželé Haškovi zde vlastní rodinnou restauraci, která se věnuje husím specialitám. Za pochoutkou však nemusíte až na Slovensko. Podle osvědčeného rodinného receptu manželů Haškových si vyhlášenou svatomartinskou husu můžete upéct i doma. Stačí k tomu jen mléko, sůl a samozřejmě husa, nejlépe domácí.

Svatomartinská husa | Kristína Nemčková

Potřebujeme:

  • 1 husu nejlépe z domácího chovu
  • mléko
  • sůl

Postup:

  1. Husu večer před pečením dobře nasolíme zvenku i zevnitř přibližně dvěma plnými dlaněmi soli. Osolenou husu dáme na pekáč a necháme celou noc odstát.
  2. Těsně před pečením podlejeme husu přibližně 300 ml vody. Množství přidané vody závisí na velikosti husy.
  3. Kůži potřeme mlékem, které vytvoří glazuru a dodá huse zlatavou barvu.
  4. Takto připravenou husu na pekáči vložíme do rozehřáté trouby (150 –180 ̊C). Odkrytou husu pečeme z jedné strany 2 hodiny a následně slejeme vypečený tuk a výpek.
  5. Husu otočíme na druhou stranu, aniž bychom do ní píchali. Dopečeme přibližně 45 minut, dokud husa nedostane zlatavý nádech.
  6. Upečenou křupavou husu podáváme s domácími lokšemi a dušeným červeným zelím. No a protože u nás doma jsme čechoslováci, tak my ji podáváme jak s lokšemi s červeným zelím, tak s knedlíky s bílým zelím. Prostě dokonal československá dvojkombinace.

Svatomartinská husa, knedlík, lokše, zelí i šulánky | Slevomat.cz

V Česku je pak oblíbená husa na jablkách podávaná s knedlíky. Českými recepty se můžete inspirovat ZDE. K svatomartinské huse pak u nás v Čechách nesmí chybět svatomartinské víno.

 

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Santiniho žďárský dotyk

So Lis 19 , 2022
Jedním z míst, kde zanechal svůj nesmazatelný otisk geniální barokní architekt Jan Blažej Santini Aichel, je jedinečný poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na žďárské Zelené hoře.

Témata