Školním jídelnám je 50 let. Na Vysočině denně nakrmí téměř 90 tisíc lidí

1

Školnímu stravování je padesát let. Za tu dobu si prošlo celou řadou inovací a změn. Jeho současná podoba podporuje zdravý životní styl, dbá na šetrně zpracované čerstvé suroviny. Dávno odzvonilo zašedlým provozům a čpícím kuchyním.

Dnes se v 538 zařízeních školního stravování na Vysočině leskne nerez, namontováno je moderní odsávání, jídlo se připravuje šetrně v konvektomatech a výdej stravy je řízen plánovitě počítačem. Denně se v našem kraji ve školních jídelnách stravuje více než 68 tisíc dětí, žáků a studentů, více než 10 tisíc pracovníků škol a 11 tisíc tisíc cizích strávníků. „Samotné vaření je v rukou 363 vedoucích školních jídelen, 1064 kuchařů, 381 pomocných sil, 21 cukrářů a řezníků a 71 technicko-hospodářských pracovníků,“ vyjmenovává Olga Johanidesová z krajského odboru školství, mládeže a sportu.

 

 
 

Kraj Vysočina zřizuje celkem 68 školních jídelen a výdejen. Péče o ně resp. jejich postupná modernizace v podobě rekonstrukcí a dovybavování představuje skutečně nemalé prostředky. Od vzniku Kraje Vysočina prošly téměř všechny krajské školní jídelny modernizací gastro techniky a vybavní, stavebně vyhovují náročným normám EU. „V současné době je ve fázi generálních oprav a úprav jídelna Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově. V nových prostorách už obědvají studenti Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě, Hotelové školy v Třebíči, Střední školy řemesel a služeb v Moravských Budějovicích, dále na Gymnáziu a Střední odborné škole v Ledči nad Sázavou. Výuková centra budoucích kuchařů a cukrářů jsou vybudována v Havlíčkově Brodě i Jihlavě,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

 

Moderní a zdravé školní jídelny dnes nabízí strávníkům bohatý výběr pokrmů z regionálních surovin. Moderní technologií se dá vařit i přes noc bez pomoci kuchaře. Druhý den máte k dispozici například šťavnaté a křehké hovězí maso nebo konfitovanou drůbež a vepřovou panenku. „První školní jídelna, která uváděla regionální potraviny na jídelní lístek společně s energetickou hodnotou pokrmu byla Školní jídelna Domova mládeže v Jihlavě. Z regionálních potravin dlouhodobě vaří také jihlavská Střední škola obchodu a služeb,“ uvádí příklady Olga Johanidesová. V minulosti podpořil Kraj Vysočina zdravé jídelny i grantovým programem Zdravé školní stravování.  Díky němu se mohli studenta sami podílet na tvorbě jídelních lístků, pořádali akce na „stravovací téma“ nebo pořádali ochutnávky. Zdravé stravování na všech úrovních v regionu podpořily i projekty Zdravá škola nebo Naše školka.

 

Školní jídelny se dnes nemalou měrou podílí na utváření správných stravovacích návyků u dětí, plní přísné nutriční požadavky na vyváženou a pestrou stravu.

 

Olga Johanidesová, referent pro školní stravování v Kraji Vysočina:

I když jsme mnozí z nás nebyli na počátku cesty vzniku školního stravování před padesáti lety, myslíme si, že jsme společně se všemi zřizovateli školních jídelen v kraji ušli od prvních krůčků školního stravování až do rázné chůze v současnosti velký kus cesty. Dráha, která nás čeká, je rychlejší, různě klikatá, s vidinou jediného cíle: „Střídmě z pestrého stolu pro naše děti prostřednictvím kvalitních surovin zpracovaných šetrně moderní technologií vzdělanými pracovníky školního stravování!“

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

One thought on “Školním jídelnám je 50 let. Na Vysočině denně nakrmí téměř 90 tisíc lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

***RETRO PÁRTY***

Čt Dub 17 , 2014
Milujete hudbu z 80. – 90. let…?

You May Like

Témata