Vídeňská pažitková omáčka: V Rakousku ji chystají ze starých rohlíků

Chcete si někdy ozvláštnit nedělní oběd tradiční pochoutkou našich rakouských sousedů? Jednou z nich je vídeňská pažitková omáčka. Recept na ni je jednouchý a rychlý. Chutná fantasticky.

Vídeňská pažitková omáčka je jednou z nejznámějších rakouských omáček, její historie sahá až do 16. století a je známá a oblíbená takřka po celém světě. Jakmile tedy pojedete do Vídně a objednáte si jejich specialitu, kterou je jejich vařené hovězí maso jako například Tafelspitz, velice často k ní dostanete i pažitkovou omáčku, která se servíruje samostatně. My jsme jí tam ochutnali při naší letošní dovolené, a byla to luxusní mňamka! Připravuje se ze starých rohlíků a dalších ingrediencí, které máte jistě doma ve spíži. Má velmi jemnou krémovou konzistenci a je lehce nasládlá. Perfektně se však hodí i k jiným druhům masa a také k rybám, vařeným bramborám či pečené zelenině.

Snadná příprava

Budete potřebovat pouze mixér a několik základních surovin. Nejdůležitější jsou staré bílé pečivo, vejce a vývar. Samotný postup je velice snadný a zvládnou ho i nezkušení kuchaři. Jakmile si připravíte veškeré ingredience, budete postupovat jako při výrobě domácí majonézy. Konzistencí je jí pažitková omáčka velmi podobná, a tak ji lze servírovat i místo klasické majonézy nebo tatarské omáčky.

Příprava surovin

Připravte si celkem 6 čerstvých větších syrových vajec a 3 z nich si nejprve uvařte natvrdo. Zbylá 3 vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Počítejte i s tím, že budete potřebovat vývar, proto si jej předem připravte. Asi tak 150 g starých rohlíků, housek nebo toustového chleba namočte v mléce a řádně vyždímejte. Také si pokrájejte čerstvou pažitku, budete potřebovat asi tak 8 polévkových lžic.

Tafelspitz – MENU od Koko

Co budete mixovat

Do mixéru vložte namočené a vyždímané pečivo, přidejte natvrdo vařená vejce, 120 ml hovězího vývaru, 1 kávovou lžičku dijonské hořčice, 3 syrové vaječné žloutky, špetku soli a pepř dle chuti. Veškeré ingredience řádně promixujte při vyšších otáčkách. Nakonec do vzniklé hmoty pomalu postupně přilévejte 300 ml slunečnicového oleje a v mixéru jej zašlehávejte, aby omáčka získala hustší konzistenci. Podle potřeby ještě můžete dochutit. Omáčku nakonec vložte do samostatné misky a posypte posekanou čerstvou pažitkou.

Čtěte dále:   Bratislavská vepřová plec - lahoda od sousedů

Jak pažitkovou omáčku připravuje Roman Paulust se můžete podívat na následujícím videu:

 

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zájezd na divadelní představení Mrzák inishmaanský

Po Říj 16 , 2023
MěKIS pořádá zájezd na divadelní představení Mrzák inishmaanský do Horáckého divadla Jihlava. Čtěte dále:   Holandská polévka na zahřátí

You May Like

Témata