Z potravin na Vysočině nejvýrazněji zdražila jablka, naopak zlevnila rajčata

Obchodníci na Vysočině zdražili během uplynulých pěti týdnů především jablka, s cenou dolů šla nejvíce rajčata. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 10. květnem a 14. červnem 2011 zdražilo 12 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo. Cena mléka, hladké mouky, těstovin, bílého pečiva a piva se nezměnila.

ABCZelenina2.jpg

Nejvýraznější zdražení statistici na Vysočině zaznamenali u jablek, a to o 24,17 procenta na 34,25 Kč/kg. S cenou nahoru však šly například i šunkový salám, cukr krystal, bílý jogurt či vejce.

Naopak nejvíce zlevnila rajčat, a to dokonce o 40,10 procenta. Kilogram stojí průměrně 20,92 Kč. Obchodníci upravili směrem dolů například také ceny kuřat, banánů, paprik či mrkve.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili jablka, a to o 7,58 procenta na 32,37 Kč za jeden kilogram. Dražší jsou i šunkový salám (+5,56 %), cukr krystal (+3,83 %) nebo minerální voda (+3,23 %). Nejvíce naopak zlevnily papriky, a to o výrazných 41,45 procenta na 38,91 Kč za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci i cenu rajčat (-37,75 %), banánů (-22,90 %) nebo konzumních brambor (-14,67 %).

V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.

zdroj: MEDIAFAX, zdroj: www.i-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

8. ročník - kolem Melechova

Po Čvn 20 , 2011
Nedele 17.7.2011 – Start/Cíl – Meziklasí

You May Like

Témata