Krajské nemocnice na Vysočině preventivně uzavřely už od pondělí všechna lůžková oddělení

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek svolal dnes odpoledne jednání Bezpečností rady Kraje Vysočina rozšířené o ředitele krajských nemocnic a dalších hostů.

 Pro krajské nemocnice na Vysočině od dnešních ranních 8:00 hodin platí absolutní zákaz všech návštěv na lůžkových odděleních. Jde o preventivní opatření, které má předejít rizikům zdravotních komplikací u rizikové skupiny. Doporučení omezení návštěv Kraj Vysočina dnes ráno směřoval i do svých pobytových sociálních zařízení. Omezení návštěv v těchto rizikových organizacích je doporučeno na neurčito. Od zítřejšího rána bude nahrazeno mimořádným opatřením stejného charakteru Ministerstva zdravotnictví.

Na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví je Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina a krajské nemocnice zapojeny do odebírání vzorků pro testy na koronavirus. Záchranka vyčlenila speciální sanitku, která už od pátku slouží pro transport odebraných vzorků od pacientů, u nichž specialisté Krajské hygienické stanice kraje Vysočina identifikovali potenciální riziko nákazy novým virem. Sanitka od pátku minulého týdne do dnešního poledne vyjela z jihlavské základny už desetkrát. O vyslání odběrové sanity přímo do domácnosti rozhodne vždy epidemiolog Krajské hygienické stanice. Služba je k dispozici přes den mezi 7. a 19. hodinou, včetně víkendů.

Lidé s klinickými příznaky po návštěvě rizikových zahraničních oblastí mají povinnost kontaktovat telefonicky svého praktického lékaře nebo přímo infolinku krajské hygienické stanice, její pracovník vyhodnotí riziko a navrhne další postup. Pacienti s příznaky chřipkového onemocnění mohou volat také na tísňovou linku 112.

 

Bezpečnostní rada Kraje Vysočina aktuálně řešila definování centrálních míst pro naskladnění většího množství ochranných pomůcek pro krajské nemocnice a záchranku, tak  aby byly v čase kdykoli přístupné. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek dnes apeloval na osobní zodpovědnost spoluobčanů, kteří se pohybovali v rizikových oblastech, aby důsledně dodržovali nařízenou karanténu a nepodceňovali závažnost situace. Bezpečnostní rada Kraje Vysočina uložila praktickým lékařům a lékařům pro děti a dorost, aby sdíleli informace o nařízené karanténě s Krajskou hygienickou stanici kraje Vysočina. Cílem je soustředit maximum informací na jednom místě. Bezpečnostní rada Kraje Vysočina popř. její dílčí část – koordinační skupina bude zasedat pravidelně v týdenních intervalech, v případě nutnosti jí hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek svolá v mimořádném termínu.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

 

  • Jitka Svatošová, oddělení tiskové
    Krajský úřad Kraje Vysočina; www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Všechna školská zařízení mimo školek budou od středy 11. 3. 2020 do odvolání uzavřena.

Út Bře 10 , 2020
Kraj Vysočina reaguje na mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví, které nařízením ruší od středy 11. 3. 2020 do odvolání výuku základních, středních a vyšších odborných škol. Čtěte dále:   Pocitová mapa v Pelhřimově: lidé kritizovali nádraží a ubytovnu, chválili Stráž

You May Like

Témata