Nenechte si ujít e-služby nabízené Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě je v souvislosti s pandemií koronaviru pro veřejnost uzavřená už od 13. března 2020.

Toto opatření se týká také poboček Krajské knihovny Vysočiny ZŠ Wolkerova, ZŠ Nuselská a Perknov. Uzavření knihovny se netýká jen čtyř desítek zaměstnanců knihovny, ale i stovek čtenářů a pravidelných návštěvníků knihovny, tedy všech, kteří knihovnické, informační a vzdělávací služby, standardně Krajskou knihovnou Vysočiny poskytované, využívají.

V souvislosti s výše uvedeným přistoupila Krajská knihovna Vysočiny, ostatně stejně jako většina kulturních, paměťových a vzdělávacích institucí, k opatřením ve smyslu dočasných úprav v organizaci práce. Dle vyjádření ředitelky Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě Jitky Hladíkové dnes pracuje cca polovina zaměstnanců částečně v režimu práce z domova a do práce přicházejí jen, pokud je to nutné, zpravidla proto, aby si převzali další materiály ke zpracování. Ostatní zaměstnanci se podílejí především na správě a údržbě knihovního fondu. Chod organizace je z hlediska technicko-provozního zajištěn.

Uzavřením knihovny pro veřejnost jsou značně omezené služby čtenářům. Knihovna však může nabízet a nabízí služby v režimu on-line – E-knihovna, a to v podobě čtení, poslechu i studia. Zbystřit by proto měli všichni ti, kteří s E-knihovnou dosud zkušenosti nemají, on-line služeb knihovny dosud z nějakého důvodu váhali využít, a ti, kteří pátrají po zajímavé nabídce nových informací dostupných ze svých domovů.

 

Z e-služeb poskytovaných Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě vybíráme:

  • Prostřednictvím portálů eReading-Palmknihy a Flexibooks si mohou čtenáři půjčovat knihy, v současné době se podařilo navýšit počet výpůjček ze 4 na 10. Návod, jak postupovat při půjčování e-knihy, mají čtenáři samozřejmě k dispozici, pro úplnou přehlednost knihovna nově přidala i video.
  • Pro poslech zejména vážné hudby mohou posluchači využít hudební databáziNaxos Music Library, která obsahuje desetitisíce CD, statisíce skladeb a mnoho dalších zajímavých informací.
  • Zájemcům o studium jsou k dispozici multidisciplinární databáze EBSCOhost, která nabízí tisíce plných textů a abstraktů indexovaných časopisů, a Kramerius – katalog historických fondů českých knihoven, který obsahuje digitalizované dokumenty tisků a rukopisů vzniklých po roce 1800. V databázi zájemci naleznou jak plné texty periodik, tak monografií.
Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

 

Kompletní nabídka výše zmíněných e-služeb, které mohou čtenáři v současné době využít z pohodlí domova, je pro lepší orientaci sjednocená do jedné položky a zveřejněná na hlavní webové stránce knihovny www.kkvysociny.cz. Veškeré informace tak čtenáři získají přehledně a uceleně na jednom místě.

 

„Pokud se v současné době objeví zajímavá nabídka e-služeb jiných knihoven, zveřejňujeme ji, aby měli naši čtenáři a uživatelé další možnosti využití, a to co nejpestřejší,“ doplňuje Jitka Hladíková, ředitelka Krajské knihovny Vysočiny.

 

Vše, co je uvedeno na webových stránkách krajské knihovny, je zveřejňováno automaticky i na facebookovém profilu knihovny, aby informace byly dostupné v co nejširší míře. Zde je umisťována i řada dalších informací, vhodných právě pro tuto sociální síť.  Informace o současném dění dostávají čtenáři i prostřednictvím Infomailu.

 

Dalším zdrojem inspirace mohou být nadále přednášky Brain and Breakfast, byť e-službou sice nejsou, ale v činnosti nepřestaly. V současné době  je sice není možné realizovat na půdě knihovny, ale v klidu domova si je může pustit každý, více na www.kkvysociny.cz/akce/brainbreakfast/.

Krajská knihovna Vysočiny se aktivně zapojila i do boje proti šíření koronaviru, a to výrobou ochranných pomůcek pro zdravotníky. Knihovna pomocí 3D tiskárny, kterou disponuje, zahájila tisk komponentů pro ochranné pomůcky zdravotníků, kterých je obrovský nedostatek „Jsme v kontaktu s pracovníky Oblastního spolku Českého červeného kříže Havlíčkův Brod, kteří námi vyrobené pomůcky budou dále distribuovat potřebným,“ uvedla Jitka Hladíková.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jiří Běhounek: Jiné Velikonoce a ne/porušování mimořádných opatření

Út Dub 7 , 2020
Letošní Velikonoce budou jiné. Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

You May Like

Témata