Jihlavská nemocnice – onkologie

Ministryně vzkazuje: na ozařování lze dojíždět.









Ministryně zdravotnictví Marie Součková konečně zareagovala na problém týkající se pořízení lineárního urychlovače pro radioterapeutické oddělení nemocnice v Jihlavě, když ve středu vydala tiskové prohlášení.
V něm konstatuje, že péči o onkologické pacienty jihlavské nemocnice, kde na radioterapeutickém oddělení dosloužil koncem dubna poslední radionuklidový zářič, mohou zajistit zdravotnická zařízení v nemocnicích ve Znojmě, Havlíčkově Brodě a v Brně. Tato pracoviště mohou prý svoji kapacitu zvýšit prodloužením pracovní doby a využitím personálu z Jihlavy. Nemocným pacientům tedy vzkázala, že mohou na ozařování klidně dojíždět, a to i do vzdálenějších míst. „Dostupnost péče není totiž závislá na vzdálenosti, ale v první řadě na kvalitě,“ uvedla Marie Součková ve svém prohlášení (viz str.11 ­ tiskové prohlášení).
Podle vyjádření MUDr. Jana Stejskala, primáře radioterapeutického oddělení, převoz pacientů na ozařování do Havlíčkova Brodu, který je od Jihlavy vzdálen 25 kilometrů, je pro většinu z nich velmi stresující a pacienti převozem trpí. Do Znojma a Brna by pacient musel cestovat více než jednu hodinu. „Současná situace spojená s dojížděním vážně nemocných pacientů je devastující a léčba není prováděna správně. Po ozařování mívají pacienti střevní a žaludeční potíže, což při převozu do Havlíčkova Brodu a během transportu a čekání na ozařování přináší lidem nesmírné trauma,“ uvedl pro Jihlavské listy primář Stejskal.
Ministryně Součková tedy zřejmě rychle zapomněla na své loňské sliby, které učinila v Jihlavě. Na počátku srpna loňského roku navštívila Nemocnici Jihlava, kde se seznámila s ekonomickou situací, průběhem dostavby nových pavilonů a přístrojovým vybavením onkologického oddělení. Tehdejší vedení nemocnice ministryni informovalo o nutnosti obměny přístrojového vybavení na onkologickém oddělení, neboť zářiče byly již tehdy na pokraji životnosti s tím, že nemocnice bude potřebovat lineární urychlovač. Ministryně představitelům nemocnice před zraky přítomných novinářů přislíbila v této záležitosti osobní pomoc. Uvedla, že aktivity oddělení podporuje, že je nezbytné dovybavit jihlavskou nemocnici tímto kvalitním přístrojem a soustředit se na další vzdělávání personálu. Součková prohlásila, že o zajištění peněz na pořízení lineárního urychlovače bude jednat ještě tentýž měsíc na ministerstvu financí, stejně jako o uvolnění prostředků na dokončení dostavby nemocnice.
Kvůli kritické situaci na onkologii zaslal hejtman František Dohnal 30. června 2003 Marii Součkové otevřený dopis, v němž ji žádal o schůzku a řešení situace. Dosud žádnou odpověď nedostal. Kraj ale bude trvat na tom, aby ministerstvo převzalo svoji odpovědnost. „Zdá se, že ministerstvo zdravotnictví dále hraje roli mrtvého brouka s tím, že jsou zřejmě úkoly ministerstva zdravotnictví jiné než řešit problémy ve zdravotnictví. A tohle je záležitost, která nás nesmírně trápí,“ komentoval Dohnal.

Zdroj: Jihlavské listy 8.7. 2003
Čtěte dále:   Nové obory na školách: na Pelhřimovsku bude Praktická setra i nové lyceum

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jihlavská Porta zná vítěze

Čt Čvc 10 , 2003
Další Porta, letos poprvé v Jihlavě, je za námi. Čtěte dále:   Havíření na tři dny rozvíří Jihlavu

You May Like

Témata