KRONIKA FIDLOVAČKY

Slibná změna postoje protimonopolního úřadu

V paměti stále ještě vězí vzpomínka na okázale tvrdý postup antimonopolního úřadu – proti kominíkovi, který vymetal komíny a neměl v městečku konkurenta. Poslední výkon úřadu je veden v jiném rozměru: Eurotelu a Radiomobilu (Paegas) úřad napařil skoro padesát milionů korun za to, že nasadili speciální ceny proti Českému mobilu (Oskar). Oba provinilci se hájí tím, že jim vznikly nové náklady s příchodem nového operátora (to už tak bývá) a hodlají se odvolat.

Potud je všechno v pořádku – jak se zdá, úřad koná k čemu byl vytvořen, a to je dobře.
Jenom je zarážející to, že tato rekordní pálka byla uštědřena právě podnikům, které vnímáme jako příklad, kdy konkurence – přinejmenším v oblasti komunikací – funguje. Aniž bych si chtěl dělat iluze, výsledek jejich činnosti je pozitivní. Podniky soutěží v kvalitě služeb i cenách a profituje na tom zákazník – a celé odvětví se rozvíjí, až oči přecházejí. Pět milionů mobilů v desetimilionovém státě!

Takže jsem zvědav, kdy obdobnou přísnost aplikuje zmíněný antimonopolní úřad proti Telecomu, evidentnímu monopolistovi, který si omotal kolem prstu vedení státu, rozhodující oposmluvní politické strany, nadiktoval si telekomunikační zákon a o diktátu cen se ani nemusíme bavit. Vždyť je všichni platíme.

Toto není výtka proti Telecomu – ten se chová tak, jak mu okolnosti umožňují. Monopolistu mají v řádně spravované společnosti držet na řetězu odpovědné orgány – včetně antimonopolního úřadu. U nás tomu tak není, v případě Telecomu.

Zpět k tématu. Rád bych vzkázal vlčákům z antimonopolního úřadu: tak jste si kousli konečně do masa, ne do kominické nohavice. Zkuste si teď zavrčet na skutečného monopolistu, to se pomějete!
Nebo vás nakopají do zadku, což je pravděpodobnější.

Čtěte dále:   Veřejná prezentace stoupacího pruhu Humpolec-Rozkoš, doplněno

Aston

Správce webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Tipovací soutěž 2001

Po Srp 20 , 2001
Kolik se vypije piva o pivních slavnostech? Čtěte dále:   Někdo se i ztratí. Kukuřičné bludiště v Humpolci je spletité

You May Like

Témata