Pepper Sirloin Steak and Twice Baked Potato

8

Tak jsem koukal, že tuhle rubriku, kterou jsem si založil, jsem poněkud zanedbal. A to by byla škoda, protože americká kuchyně je prostě, jedním slovem super. A tak se k ní vracím a slibuji, že teď pošlu jeden recept alespoň každých čtrnáct dní. Tedy pokud mi to čas dovolí. 🙂 A co si dneska připravíme? No přece to co je základem americké kuchyně – steak.

Steak je tím nejzákladnějším a nejtypičtejším prvkem americké kuchyně. Jedli ho už kowbojové na Divokém Západě, stejně jako mu dnes dávají přednost bílé límečky na Wall Streetu. Pravým americkým steajkem nepohrdne nikdo a zalíbení v něm najde farmář, dřevorubec, hospodyňka, stejně jako malé dítě. Najdete ho v každé americké restauraci – od zaplivaných putyk v černošských čtrvtích, až v těch nejluxusnějších restauracích na Páte avenue. A v každé domácnosti od New Yorku přes Iowu až po Los Angeles, když se doma vaří slavnostní oběd, nebo se večer vyrazí na slavnostní večeři, tak se pravděpodobně bude podávat steak.



I když možná nejste příznivci hovězího, tak věřte, že nad americkým steakem by váš jazýček zaplesal. Základme je bohužel kvalitní hovězí, což může být v českých podmínkách problém. Ne tak v Americe. Zde je snad každé hovězí dobré. Ještě jsem nezažil, abych tu měl tvrdý steak, který by se nedal ukousnout, nebo se musel žvýkat. Je to snad tím, že je z kraviček, které se tu šťastně pasou na pennsylvánských loukách. A nechtrějte abych vám začal vyprávět o argentýnském hovězím. Zažil jsem z něj steak tlustý na tři palce, který se dal krájet vidličkou.



Existuje tu snad tisíce druhů steaků a tisíce stylů přípravy. My si dneska ukážeme recept na klasický pepper steak, nebo-li jednoduchý steak tak, jak si ho právě připravovali možná už oni kowbojové. Jedná se o základní, velice jednoduchý steak s jednoduchou přípravou. V některém z dalších pokračování (možná už příště) se koukneme na nějakou snobskou přípravu steaku – pravděpodobně na můj nejoblíbenější fillet mignon.



Jako přílohu si uděláme něco malinko složitějšího. “Twice Baked Potato”, neboli nadvakrát pečenou bramboru. Tohle je momentálně v amerických restauracích velice oblíbená příloha, která je moc a moc “in”. Podle mého názoru si to zaslouží, protože je to moc a moc chutné a dokonce se to dá jíst i jako samostatné jíslo.



Ale dost keců, od toho tu nejsme. Pojďme raději na samotný recept.



PEPPER SIRLOIN STEAK



Ingredience:



Kilo svíčkové (nebo kvalitního zadního hovězího) nakrájené na 3 cm tlusté steaky


Půl šálku másla nebo margarínu


Čtvrt šálku nasekané čerstvé petrželky nebo čtyčí lžičky sušené petrželky


Čtvrt šálku nadrobno nakrájené cibule


2 lžíce worčestrové omáčky


Lžička čerstvě namletého pepře


Půl lžičky horčičného semínka (nejlépe mletého)



Příprava:









1. Lehce nakrojte okraje steaků zhruba ve vzdálenosti 3cm od sebe. Rozpalte si grill nebo troubu.







2. V menším hrnku smíchejte máslo, petržel, cibuli, worčestrovou omáčku, pepř a hořčici. Zahřejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se máslo uplně nerozpustí. Uschovejte si zhruba čtvrtinu mixu.







3. Potřete steaky mixem a vložte je na gril (nebo do trouby). Grilujte (nebo pečte) a často potírejte omáčkou. Pro medium steaky grilujte (opékejte) steaky po každé straně zhruba šest minut (4 minuty pro krvavé, 8 minut pro propečené).







4. Steaky vložte na talíř a nakrájejte na tenké plátky napříč. Přelijte steaky zbytkem mixu.


TWICE BAKED POTATO



Ingredience:



6 větších brambor


2 lžíce másla nebo margarýnu


Půl šálku nadrobno nakrájené cibule


Šálek nastrouhaného sýra (ementál)


Čtvrt šálku smetany (nebo mléka)


2 lžičky čerstvé nasekané (nebo sušené) pažitky


Sůl a pepř



Příprava:









1. Umyjte a osušte brambory. Každou bramboru několikrát propíchněte vydličkou. Rozpalte troubu a brambory pečte dokud nebudou středně propečené (měkké). Místo trouby je možné (pouze na tento první krok) také využít mikrovlnku. Vložte brambory do mikrovlnky a “mikrovlnujte” 🙂 na nejvyší výkon zhruba 10 minut. Potom brambory otočte a “mikrovlnkujte” asi další tři minuty, dokud nezměknou.







2. Rozehřejte troubu na 170 stupňů. V kastrólu rozpusťte máslo. Přidejte cibuly. Osmažte cibulku, ale pouze do průhledna, né do zlatova. Ohřejte si v dalším kastrólku mléko (smetanu). Odřízněte vršky brambor.







3. Vydlabejte brambory se šlupek do mísy, ale šlupky nepoškoďte. Přidejte do mísy cibuly, půl šálku sýra, smetanu, sůl, pepř a polovinu pažitky. Dobře promíchejte a ušťouchejte poněkud hustčí a hrudkovitou bramborovou kaši.







4. Kaši naplňte zpět do bramborových šlupek. Posypte brambory zbytkem sýra a vložte je do pekáčku. Pekáček šoupněte do trouby a pečte dokud se pořádně neprohřejí (cca. 10 minut). NESPÁLIT!!! Brambory podáváme ke steakům. Je dobré přidat i zeleninový salát a teplé pečivo, či chléb.



Dobrou chuť.





Dodatek: Twice baked potato se dají podávat i jako skvělé samostatné jídlo. Doporučuji pak rozkrájet nadrobno dvě klobásky a přidat je osmahnout k cibulce. Mňam, mňam, mňam. 🙂

(článek byl původně publikován na serveru Humpoláci v Americe)

Axl

8 thoughts on “Pepper Sirloin Steak and Twice Baked Potato

  1. Teda Axle, já se z tebe „vosypu“. Jsou to asi tak dva dny, co jsem si z tebe utahovala, že nevíš, jaké „i-y“ se píše ve slově vidle a ty si klidně napíše VYDLIČKA.
    To si snad z nás děláš prdel, ne ???

    Jinak recept je úchvatnej, akorát mi poraď, kde mám V HUMPOLCI koupit pravou svíčkovou. CHA-CHÁÁÁ, jedině na objednávku týden dopředu. To jsou poměry, co?

    1. Díky za upozornění, už jsem to opravil. To je ztoho, že je ta blbá čeština tak zbytečně složitá. Kdyby byla tak jednoduchá jako angličtina, žilo by se nám mnohem lépe. Co já už jsem si toho kvůli „y“ a „i“ vytrpěl … Jak má bejt člověk úspešnej spisovatel, když mu linguisti házejí pořád klacky pod nohy. 🙂

      Jinak vím, že v Humpolci sehnat pravou svíčkovou je úkol nemyslitelný. Ale dá se snad rovnou sehnat v jihlavském Tescu. Alespoň já jsem jí tam sehnal, když jsem byl naposledy doma. Ale je fakt že stála nehorázný peníze a jinak stála taky naprd. Chce to hold pěstovat si vlastní kravičku.

    2. jo to s tou svickou, to jsem z hruzou zjistil taky, v humpolci ji proste nekoupis :-). Jinak americka kuchyne je super jak kdy. Super na ni je, ze muzes jist rukama a jako cune :-), ale ze bych nejak miloval jeji chute, no nevim, nevim. I kdyz kridylka v x ruznych omackach, peceny marinovany zebra, jo to je pohoda. Ale to si myslim, ze je spis takova mezinarodni kuchyne (a obzvlast kdyz si k tomu das irskyho quinese a skotskou whisku :-))

      1. No, nevím co myslíš chutěma americké kuchyně. Americká kuchyně je squelá právě proto, že je hodně mezinárodní. Proto má také tolik chutí. Protože v jednom receptu se Ti klidně skloubí vlivy Itálie, Thajska a Brazílie. No a to bys jinde nezažil.

        Ale ty křidýlka jsi zrovna nevybral jako nejlepší příklad, protože ty byly právě vynalezeny v Americe – viz. můj článek o nich v této rubrice. No a marinovaná roštěná žebra? Tak ty už nemůžeš amričanům upřít vůbec. Ostatně už na ně chystám recept do této rubriky.

        Jinak s tím Guinessem a s kotskou mi nezbývá než souhlasit. Šílený Budweiser a převoněný přeslazený Jack Daniels (ani jiný bourbon) se k tomu opravu pít nedá. 🙂

        1. No Axle, to jsi teda pašák, že sis opravil tu „vydličku“. Chi-chi-chi, tak si, prosím tě, oprav ještě „cibuly“ a „margarýn“. Mně z toho lezou oči z důlku. :-))))))
          (Cibule se skloňuje podle vzoru „nůše“ – po novu „růže“, margarín je cizí převzaté slovo.)
          To máš za to, jak jsi mi v dopise opravoval moji „SKVĚLOU“ angličtinu. :-))))

          Jinak už se těším na ten recept na marinovaná žebra, protože ta jsou prostě úúúchvatná….. Neboj, případné gramatické chyby opět upravíme. :-)))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Nepodpisuj petice - sleduje tě radnice!

Po Lis 22 , 2004
Tak jsem koukal, že tuhle rubriku, kterou jsem si založil, jsem poněkud zanedbal. A to by byla škoda, protože americká kuchyně je prostě, jedním slovem super. A tak se k ní vracím a slibuji, že teď pošlu jeden recept alespoň každých čtrnáct dní. Tedy pokud mi to čas dovolí. 🙂 […]

Témata