Slovenský hamburger aneb Cikánská pečeně v housce

Kus šťavnaté vepřové krkovičky v housce – to je oblíbené občerstvení (nebo chcete-li street food), se kterým se na Slovensku setkáte pravděpodobně na všech hudebních festivalech, na jarmarcích či vinobraní. A skvělé je i na výlet.

Někde uvidíte, a můžete vyzkoušet i doma, že se místo vepřové krkovičky používá kuřecí maso. Ale to je tak trochu podvod. Kuřecí není tak dobré a šťavnaté jako vepřová krkovice a v té právé slovenské klasice, prostě musí být prase.
Slovenský hamburger aneb Cikánská pečeně v housce
Slovenský hamburger aneb Cikánská pečeně v housce
BUDETE POTŘEBOVAT
  • 4 plátky vepřové krkovice
  • 3 dl mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka sladké mleté papriky
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka soli
  • 4 cibule
  • 1 lžíce sádla

 

NA DOKONČENÍ
  • 4 ks housky
  • 4 lžičky hořčice
  • 4 ks kyselých okurek

Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm a zlehka je naklepejte. Z obou stran je osolte, opepřete, posypejte mletou červenou paprikou a potřete prolisovaným česnekem. Připravené plátky masa naskládejte natěsno do uzavíratelné dózy, zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a nechte v lednici marinovat alespoň 6 hodin, ideálně do druhého dne.

Před přípravou vyndejte maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Předehřejte troubu na 170 °C a cibuli nakrájejte na půlkolečka.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte sádlo na vyšší teplotu, plátky masa vyndejte z marinády a nechte je pořádně okapat. Z obou je stran opečte dozlatova (každou stranu přibližně 3 minuty), přeložte do pekáčku a nechte dopéct v předehřáté troubě ještě asi 8–10 minut. Maso poté vyndejte a nechte pod alobalem chvíli dojít.

Na výpek z masa na pánvi přidejte cibuli, osolte a za občasného míchání opečte dozlatova. Cibuli hlídejte a odstavte chvilku před tím, než se vám bude zdát hotová, na pánvi ještě dojde.

Housky rozřízněte, jednu stranu potřete hořčicí, přidejte plátek opečeného masa, lžíci opečené cibule a kyselé okurky nakrájené na plátky.

Čtěte dále:   Luxusní a elegantní snídaně nejen pro pamětníky: Tři vejce do skla s křenem a šunkou

Jako obloha se k masu výborně hodí i nakládané beraní rohy.

Takové jídlo je skvělé na celodenní výlet, podobně jako náš český klasický řízek v housce.

Cikánská pečeně v housce – Seznam.cz

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotbalový svátek: Bernard cup letos nabízí solidní kvalitu, ale i zajímavá jména

Po Led 23 , 2023
Nejvyšší kvalitu za minimálně posledních deset slibuje zimní přípravný turnaj, který už bezmála půl století pořádá fotbalový klub v Humpolci. Čtěte dále:   Italská kuřecí Piccata: Lepší než české řízky. Do 30 minut servírujete
Perleťový pohár pozvedli nad hlavu fotbalisté Humpolce.

You May Like

Témata