Hliníkovo muzeum v Humpolci

12

MěKIS ve spolupráci s Městem Humpolec chystá další turistickou atrakci ve městě.

Když se před téměř 30 lety v kinech objevil film „Marečku, podejte mi pero!“, nikdo netušil, co zdánlivě nevýrazná epizoda spojená s větou z úst herce Zdeňka Srstky „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ způsobí. Neexistující postava Hliníka proslavila město natolik, že v září 2002 došlo v našem městě k jedinečné akci tohoto druhu – byla odhalena pamětní deska člověku, kterého nikdy nikdo neviděl, a přesto ho zná téměř celý národ.

Avšak ani tímto počinem „hliníkománie“ nekončí. K pamětní desce se začaly sjíždět houfy turistů z celé republiky, někteří přivezli Hliníkovi dárky, které umístili na kámen s pamětní deskou, někteří zde sehráli podařené scénky, dokonce za přítomnosti novinářů proběhl rozhovor s mužem, který by mohl být Hliníkem, další se přišli přesvědčit na vlastní oči o „existenci“ Hliníka a vyfotografovali se u pamětní desky.Na městský úřad byla doručena Hliníkova evidenční karta, Hliníkovi přišel pohled až z Ameriky, byl upečen koláč s nápisem „Al“, a i další události svědčí o tom, že náš národ se umí a chce bavit.

Malé městečko Hora Svaté Kateřiny dokonce vypravila historický vlak z jejich obce do Humpolce, tuto cestu nazvala „Krušnohorským expresem za Hliníkem“ a již několikátý rok přijíždějí vzdát hold nejslavnějšímu přistěhovalci do Humpolce. V loňském roce rozvinuli tuto recesi natolik, že ve své obci odhalili desku, která hlásá, že právě zde se narodil Hliník, který se odstěhoval do Humpolce.

Všechna tato fakta, svědčící o velkém zájmu o Hliníka, nás přivedla k myšlence vybudovat našemu přistěhovalci muzeum.Hlavním iniciátorem této myšlenky je Městské kulturní a informační středisko v Humpolci, nápad je kladně podpořen také Městem Humpolec a Rodinným pivovarem Bernard. První schůzky se zúčastnili i oba scénáristé filmu, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, kteří se k vybudování „Hliníkovy komůrky“ staví velmi pozitivně a dodali již první materiály a nápady pro připravovaný projekt.

Čtěte dále:   Humpolec už nemusí odmítat děti. Postavil novou školku

Prostor pro vybudování muzea je již také známý – po pečlivém zvážení všech pro a proti jsme se nakonec rozhodli umístit „Hliníkovu komůrku“ v prvním patře budovy kina, v prostorách bývalé kavárny.

K tomuto rozhodnutí nás vedlo několik důvodů:

  • Prostor je dostatečně velký, moderní a vhodný pro plánovanou akci.
  • Za zde vzniklé muzeum nebude nutné platit nájemné – budova kina je ve správě MěKIS v Humpolci.
  • Není třeba další pracovní síly – obsluha muzea bude zajištěna pracovníky infocentra a kina, kteří sídlí v téže budově.
  • Hliník je filmová postava, proto i muzeum stylově zapadá do budovy kina.

Celé muzeum bude postaveno na třech základních pilířích:

  1. Film „Marečku, podejte mi pero!“V této části muzea bude možné shlédnout sestřih nejvtipnějších scének z filmu a prohlédnout si fotografie, obrázky a rekvizity z natáčení.
  2. Odhalení pamětní desky HliníkoviZde si ve fotografiích, textech a videozáznamech znovu připomeneme události ze září roku 2002, kdy byla ve městě odhalena pamětní deska Hliníkovi.
  3. Ohlasy veřejnosti na Hliníka Tento prostor bude patrně nejpestřejší a nejúsměvnější z celého muzea. Setkáme se tu s ohlasy na fakt, že se Hliník odstěhoval do Humpolce, a to v nejrůznějších podobách – fotodokumentace, texty, články, předměty, zkrátka vše, co se nám na téma Hliník sešlo, a doufáme ještě sejde….Možná se ozvou řidiči stěhovacího vozu, kteří si vzpomenou, že jakéhosi Hliníka do Humpolce stěhovali, možná se ozve majitel domu, ve kterém Hliník pobýval, možná se ozvou i občané jiného města, že Hliník se narodil právě u nich…

V letošním roce tomu bude právě 30 let, co se Hliník odstěhoval do Humpolce, vynasnažíme se proto, abychom Hliníkovu komůrku (tento prozatím pracovní název vymyslel Zdeněk Svěrák) otevřeli právě v září 2006.

Uvítáme vaše názory, nápady a další příspěvky, které se týkají tohoto tématu

Za MěKIS v Humpolci


Marcela Kubíčková


Axl

12 thoughts on “Hliníkovo muzeum v Humpolci

  1. Což takhle více si všímat zastarávajícího muzea dr. Aleše Hrdličky? Tamější expozici by zajisté příspěvek, který se jinak spotřebuje na Hliníka, využila ke vznešenější a dalekosáhlejší propagaci Humpolce!
    Ale aspoň se o Humpolci sem tam objeví nějaká krátká zpráva..

    1. souhlasím s tím, že vklad do expozice muzea Dr. Hrdličky by byla vznešenější, ale v současné době si umím představit, že muzeum Hliníka přitahne do Humpolce určitě více turistů a tím i více peněz místním firmám a tomu tedy momentálně fandím více, protože když si tady nepomůžeme sami svými nápady, tak nám do budoucna prosperitu města nikdo nezařídí a to je třeba si též uvědomit….

      1. Mně se to jeví jako dobrý nápad. Nakonec každému se při vyslovení Humpolce vybaví jako první právě ten Hliník. A myslím si, že náklady budou zanedbatelné.

        1. Tak jak je to zatím prezentováno se mi to jeví jako hloupost. Ne muzeum samotné, ale prostě náplň je chabá. Víc věcí a více vtipu – třeba libovolný kufr s popiskou Hliníkův kufr, Hliníkova hůl, Hliníkova čepice… Prostě trochu se odvázata nespoléhat jen na film (který všichni znají) a cizí nápady, ale přidat do toho hodně svého a vlastně by nebylo od věci uspořádat soutěž na školách o nejlepší exponáty, ať mládež ukáže, jestli má smysl pro humor. Murlo

          1. no..mám pocit, že jedna soutěž pro školy už tu byla.. výsledek můžeme vidět na všech příjezdech do města..

          2. ale mě ten výsledek na příjezdech připadá velmi dobrý a originální ! jsem pro zapojit mládež i do Hliníka.

          3. hmm..škoda, mě přijde naprosto špatný..viz moje komentáře k příslušnému článku.. a bohužel nejen mě…

          4. Mě se ta cedule taky nelíbí -a co? Pokud mládež nemá smysl pro humor, tak se to nemusí použít… Murlo

          5. Ale jo, školy ano..Ale ať na to dohlíží někdo, kdo tomu alespoň trošku rozumí (výstavnictví) Ať to zas nevypadá vyloženě jako amatérská „rychlokvaška“ (ta výstava), nejde mi o exponáty, čím více budou trhlé, tím lépe.. *:) frrr

          6. Já bych vyvolal rivalitu třeba tím, že bych vítězné škole dal nějakou výhodu na Majálesu. A oni by se třeba začli snažit :o) Murlo

          7. to neni o snaze.. školy do toho určitě rády půjdou.. to je o odborném dohledu nad celým podnikem..

  2. Hliníkovo muzeum nebo alespoň malá expozice by městu určitě prospěla. Kámen pozornost turistů přitahuje ať se to lidem líbí nebo ne. Myslíte, že se někdo vyfotí u pomníku Hrdličky ny Dol. nám.? Je jiná doba, blbiny táhnou, lidi si vybaví s Humpolcem Aluminium, pivo a těch pár vzdělanců si vzpomene na Hrdličku a nejen na tohoto rodáka.
    V Hoře sv. Kateřiny jsou na turizmu závislí a paní starostka to moc dobře ví a protože je fajn a má nápady a zastání v podobě HOSKY, tak také bojuje v obci proti mudrlantům, ale různé recesní kousky přitahují pozornost. Některé opravdu stojí minimum peněz a dělají velký marketing obci. Kdo nevěří, ať si tam zajede na dovolenou. Nebude litovat.
    Zrovna si myslím, že ty tři pilíře výše mají hlavu a jsou celkem jasnou vizí (jak to vzniklo a kam to jde …) Jen bych nerad, aby vzniklo něco jako muzem J.Cimrmana v přízemí Petřínské rozhledny v Praze. A ten nápad se školami se mi také moc líbí, ty budou/nebudou tradici rozvíjet v budoucnu, tak ať je také jejich obrazem a ne jen rozmar několika nadšenců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Program 37. schůze Rady města Humpolec

So Led 14 , 2006
Program 37. schůze Rady města Humpolec, která se uskuteční dne 18. ledna 2006 od 14,00 hodin v budově Městského úřadu v Humpolci na Horním náměstí, v kanceláři starosty města. Čtěte dále:   Skica územní studie Rozkoš-Vilémov

You May Like

Témata