Nevšední fotografická výstava v Humpolci

Humpolecké muzeum připravilo ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy výstavu francouzského fotografa, botanika a pedagoga Michela Laverreta. Expozice ponese název „Zahrady a květiny“. Dne 27.dubna v 16 hodin bude uskutečněna slavnostní vernisáž, kterou zahájí ředitel pražské Botanické zahrady Univerzity Karlovy Václav Větvička. Výstavu mohu zájemci v humpoleckém muzeum navštívit až do 24. května.

Michela Laverreta okouzlil rozmanitý svět rostlin a je laureátem řady ocenění na evropských výstavách fotografií právě ze světa zahrad, rostlin, jejich barev a tvarů. Stal se velkým obdivovatelem České republiky, Prahy a jejích zahrad. Pochází z Normandie z kraje Poitou, po studiích na pedagogické škole pokračoval ve přírodovědeckých studiích na univerzitě v Poitiers. Během vysokoškolských studiích se začal systematicky věnovat botanickému výzkumu a již tehdy mu sloužil fotoaparát k dokumentaci botanických nálezů. V souvislosti s botanikou věnoval pozornost i ekologii. Získané poznatky uplatnil též v přednáškové činnosti, nejen pro odborně zaměřené aplikace, ale i pro širokou veřejnost. Michel Laverret si zamiloval rostlinný svět, především v terénu – ve francouzské krajině, ale i uměle pěstovaný a pečlivě vytvářený mikroregion v rámci botanických zahrad, skleníků i záhonů.


Od roku 1979 dojíždí do Prahy (nejprve jako člen folklórního souboru), kde si později oblíbil botanické zahrady, především botanickou zahradu Univerzity Karlovy na Slupi. Stranou jeho odborné i umělecké pozornosti nezůstaly ani historické zahrady v okolí Pražského hradu. Zvláště od roku 1993, kdy byla zahájena francouzská pedagogická výměnná spolupráce se školu Františky Plamínkové na Praze 7, zaměřil svoji pozornost na přírodu Prahy a zvláště již zmíněné zahrady. Také v prostorách zmíněné školy vystavoval společně s krajankou Gisele Boullais své fotografie pod názvem „Praha očima Francouzů“. Vytvořil postupně velký soubor fotografií, který svědčí o tom, že je nejen odborníkem v oblasti botaniky, ale má i umělecký cit pro prostor, námět a zachycení okamžiku. Prof. Michel Laverret je člověk s řadou zájmů, citlivý znalec přírody. V současnosti vyučuje přírodní vědy na College Luis Armand v Dreux.

Čtěte dále:   Loutkové divadlo - Vašíček a lesní muži

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bartoš potvrdil svoji pověst šampióna

Út Dub 25 , 2006
V neděli 23.dubna se jel v Humpolci úvodní závod Mistrovství České republiky v autokrosu, který byl započítáván do seriálu Mistrovství Střední zóny Evropy. Petr Bartoš, Mistr České republiky 2005, zde předvedl svoji tradičně excelentní jízdu a v hlavním závodě divize D3 si dojel pro vítězství stylem „start – cíl“. Humpolák […]

You May Like

Témata