Brambory na Vysočině nahradí obiloviny nebo řepka

Na Vysočině se loni vypěstovala třetina úrody českých brambor. Kvůli nízkým farmářským cenám v posledních dvou letech se ale jejich výsadbu chystají rolníci omezit. Část brambor nejspíš letos na polích v kraji nahradí obilniny nebo řepka.

Brambory budou nahrazeny obilím, kukuřicí nebo řepkou, které patří mezi plodiny podporované dotacemi. Podpora se naopak nevztahuje na brambory, mák nebo kmín.
Brambory v minulém roce zabraly na Vysočině 11 000 hektarů z celkových 34 000 hektarů v zemi. Podle Ústředního bramborářského svazu klesne letos plocha o pět až deset procent u konzumních a sadbových brambor. Snížení se zřejmě nemusejí bát pěstitelé průmyslových odrůd, kde stálý odbyt zajišťují kvóty výroby škrobu. Pokles se nebude týkat ani velkých podniků, které mají potřebné vybavení. Pěstování brambor sníží hlavně malé firmy, které již nechtějí investovat do obnovy zastaralé mechanizace.


(Zdroj: ČTK)

Čtěte dále:   Jen některá města na Pelhřimovsku začala rok 2024 se schváleným rozpočtem

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ukončí lidská závist dobrý počin?

Čt Kvě 11 , 2006
Letos již podruhé vyhlásilo Město Humpolec grantový program „Fasády historických objektů“. Oproti loňskému roku se počet žadatelů o příspěvek na opravu domů zvýšil, ovšem z devatenácti projektů bylo odsouhlaseno pouze čtrnáct. Zbývajících pět nesplnilo přísná kritéria grantového řízení. Čtěte dále:   Novinky z Jihlavy

You May Like

Témata