Nejlepší chléb v republice peče pelhřimovská Adélka

21

Jestliže je chléb pro každého správného pekaře otázkou osobní cti, ti v pelhřimovské Adélce mohou být od čtvrtečního večera neskonale hrdí. Mají na co.

Jejich bochník se stal v rámci pardubických Dnů chleba nejlepším
konzumním výrobkem v republice. „Byl to emotivní večer. Na medailových
příčkách v této soutěži jsme byli už několikrát. První místo je ale
jenom jedno,“ usmál se ředitel Adélky Roman Teisler. Ten jedním dechem
doplnil, že vítězství patří celému tamnímu kolektivu.

„Tohle není žádné klišé. Rodinné stříbro naší firmy jsou lidé. Máme
tu spoustu absolventů pardubické průmyslovky, kmenové zaměstnance. Už
můj táta stavěl pekárnu na partě,“ pravil Teisler.

Pelhřimovské prvenství se zrodilo z běžné čtvrteční várky. Pekaři stáhli z pásu úhledný bochník a před cestou do Pardubic jej starostlivě zabalili, to aby se nepomačkal. Takových vzorků se tam objevilo celkem jednadvacet.

Pětice porotců sestavená ze samých kapacit pekařské branže nejprve posoudila vzhled
a tvar. Posléze se bodovala jakost kůrky a střídy. Nejpodstatnějším
kritériem podobných soutěží však navždy zůstane chuť a vůně.

Celý článek si můžete přečíst v Deníku Pelhřimovska zde: http://pelhrimovsky.denik.cz/podnikani/20110606pekarna.html

Čtěte dále:   Tipy na Den dětí. V Humpolci se svezou super auty, u Máje bude pestrý program

Axl

21 thoughts on “Nejlepší chléb v republice peče pelhřimovská Adélka

  1. Ten chleba je opravdu úžasný. Ještě že tady máme takovou pekárnu. Když jezdím po republice, tak občas jím chleba u kterého mám pochyby kdo a z čeho ho vlastně upekl. Gratuluji !

        1. Je zajímavé,že chleba z Adélky pár hodin po upečení je skutečně vynikající,horší je druhý den a potom je jen pro králíky.Jak bylo zmíněno rynárecký je rynárecký.Asi tady platí Murphyho zákon,že,každá rozpínavost plodí složitost a každá složitost plodí zánik.Přeloženo do češtiny,méně znamená více.Miruna

          1. Nejlepší chleba je chleba domácí. Z domácí pekárny. Kam se na to co hrabe.

          2. Domácí chleba zcela jistě nejlepší je. Ale né ten z nějaké prašivé moderní pekárny, ale pěkně z trouby! A ještě lepší je z pece, pokud máte to štěstí, že ji doma máte. 😉

            No ale já mám stejně raději pečivo. :)))

          3. Odpovědět ]
            Re: Nejlepší chléb v republice peče pelhřimovská Adélka (Hodnocení: 1)
            Od: axl (tobyjsi@radvedel.cz) – Úterý, 07.06. 2011 – 12:34:57
            (O uživateli | Poslat soukromou zprávu) http://www.axlsystems.wz.cz
            Domácí chleba zcela jistě nejlepší je. Ale né ten z nějaké prašivé moderní pekárny, ale pěkně z trouby! A ještě lepší je z pece, pokud máte to štěstí, že ji doma máte. 😉

            No ale já mám stejně raději pečivo. :)))

            Když na to budeš mít, nekupuj nějakou prašivou, ale tu fakt dobrou pekárničku. Ta z Lídla a ta dobrá je fakt rozdíl. A kam se hrabe trouba, i když je to z velké části taky o těstu, domácím kvásku a tak.

      1. Ano kupuji ho v Růži u polikliniky, ale myslím že ho mají i v „dolní“ Růži, tuším v pondělí, středa, pátek.

        1. Nejlepší chleba je z V. Jeníkova. Ten má i spodní kůrku, ty ostatní chleby se drolí už druhý den. Nevím z čeho to pečou,ale z kvalitní mouky určitě ne. Kvalita chleba šla v posledních létech prudce, prudce dolů.
          Je potřeba více kontrol v pekárnách a pořádně mastné pokuty…

          1. Více kontrol v pekárnách znamená více zjištění, to znamená více nápravných opatření (rozuměj investic) a to znamená zvýšení ceny pečiva. Víte to?

          2. Ale člověk by si rád připlatil za kvalitu. Jen kdyby na to někdo dohlížel……..

          3. A nebylo by čirou náhodou lepší kupovat takový chleba, který je dobrý a na nějaké kontrolory se vykašlat? Protože hlasování peněženkou je nejlepší a nejvíce účinné, ono se to pak zkontroluje samo. Nakupovat šmejd a říkat, že by někdo měl kontrolovat aby to šmejd nebyl, to je vážně podivné. Výrobků je dnes všude dost, proč si tedy pro ten kvalitní nezajít? Moc daleko? Moc práce? Ono vážně nejlepší je, když to udělá někdo jinej a já můžu jen nadávat, jak je všechno špatně, že ano.

            Murlo

          4. Murlo plně Vás chápu, ale nemáte tak úplně pravdu – pokud je nejlepší hlasování peněženkou, pak nejlepší je Lidl a spol….. To by spíše muselo být hlasování plnou peněženkou:-)

          5. Ale to přece není s mou myšlenkou v žádném rozporu – jestliže většina preferuje chléb z Lidlu, nechť tak činí, je to jejich svaté právo. Jen jsem se snažil upozornit předřečníka, že on sám má možnost ovlivnit kvalitu výrobků tím, že si bude kupovat ty, které mu vyhovují – i bez kontrolorů. Vždyť jakost chleba je snad schopen posoudit každý sám :D. A i pokud posadíme do každé pekárny nakrásně kontrolora a nasadíme tvrdší normy a předpisy, tak budou výrobci, kteří je budou spňovat s odřenými nejrůznějšími částmi těla a takoví, kterým na výrobku záleží i bez norem. I takoví dnes jsou a bez befelu. A jak jste správně podotkl Vy – díky tomu mohou být i o něco levnější.

            Murlo

          6. Což nemáš tak docela pravdu. Dodavatelé obchodních řetězců obecně, jsou tlačeni k co nejnižším cenám. A jak se říká z hovna bič neupleteš. Takže se do těsta přidává staré rozemleté pečivo, nekvalitní suroviny.
            Takový chlebíček pak v řetězcích koupíš za bratru 20 kaček.
            Nedávno jsem kupoval chleba v Rakousích v soukromé pekárně na vsi a stál na naše 70 kaček. Rozdíl v ceně víc jak trojnásobný, rozdíl v chuti zcela nesrovnatelný.
            Chci říci: za kvalitu si hodně z nás rádo připlatí. Jen mít tu možnost…..

          7. Někdy mi připadá, že snad nepíšu česky :).Ohledně prvního odstavce souhlas, co se týče druhého a třetího – máme tu v Humpolci 3 pekařství, do dvou z nich pro pečivo pravidelně chodím a kvalita se s markety opravdu nedá srovnat ( proto tam koneckonců chodím, že). Tak jak nemáme možnost?

            Murlo

          8. No nic, tak ještě jednou 🙂
            S markety se to třeba srovnat nedá, ale na malá pekařství co jsem měl šanci vyzkoušet v Rakousku i Německu to zdaleka nemá. Nejen chutí a trvanlivosti ale i sortimentem. Bohužel to ale nejsou jen pekárny, ale i hospody, řeznictví uzenářství, ovoce zelina, cukrárny…. Zkrátka ještě se máme co učit. Po 22 letech od převlíkárny jsem u nás teda čekal víc.

          9. Jo takhle. S tím sortimentem souhlasím, třeba koblížky plněné borůvkovou marmeládou bych si přál i u nás :). Na druhou stranu mi zdejší chleba z pekáren přijde lepší, ale to už je o rozdílných chuťových buňkách.

            Murlo

  2. Vše se šidí více jak dříve, vidíme to na uzeninách, pivu, pečivu. pořádné normy kvality by měly být obnoveny a prospělo by to všem. Dříve mělo pivo minimální obsah alkoholu, 12tka např.3,1,to se vše zrušilo, zavedlo se ležák a výčepní a dnes nikdo neví co pije.
    U chleba je stav tristní, kůrka žádná, chléb se drolí a to nemluvím o zmrazování v některých řetězcích.

    Chut chleba by měla být stejná jak v řetězci tak v zapadlém pekařství na rohu,pokud by byly normy kvality povinné a dodržovány

    1. No já nevím, jetsli normy jsou uplně spásné řešení. Dneska normy třeba jsou – ty evropské unie – a všechno chutná tak nějak stejně – nemastně – neslaně. 🙂

  3. Moc bych nesouhlasil s názorem,že v Německu či Rakousku je lepší chleba nebo uzenina.Moje zkušenost je zcela opačná.Němci mají docela jiný technologie na zpracování uzeniny a z toho vyplívá jiná chuť,vzhled,konzistence atd.Proto je celkem obtížné srovnávat co snad ani nejde porovnat.Příkladně, jejich mozajkové salámy a náš „obyčejný“turista,je nebe a dudy.S pečivem je to podobné,dáno je to tím,že oni mají jinou mouku,což je rozhodující,a jiné přísady a samozřejmě jiné pečící zařízení.Mám to štěstí,že mám kamarádku která žije v Německu a vlastní tam krámek z pečivem a cukrařinou,tak mohu posuzovat,Ano,dobrý,ale náš je náš.I sama majitelka si ráda pochutnává na našem chlebu a bere si sebou na košt pro německý machry.O Rakousích je snad zbytečné se rozepisovat,protože to je podobné jako v SRN,s tím rozdílem,že většinu toho co se týká gastronomie,tím myslím vše co je k snědku,jsme je naučili my Češi.Jezdím tam poměrně často za částí mé rodiny a nikdy nesmí chybět buďto můj chleba a nebo jinej obyčejnej,prostě náš a k tomu pěkně prorostlej domácí uzenej bůček od Pepíka Ch.Aby to nebyla nekalá reklama.Chci jen říct,pokud se používají kvalitní suroviny,poctivá práce tak výsledek musí být téměř stoprocentní.Proto velcí výrobci,aby se udrželi na trhu,což ovlivňuje hlavně cena,používají takové suruviny a přísady,že soukromník někdy ani neví co to je.Jen pro pamětníky,vzpomínáte jak chutnal a voněl například myslivecký salám,gothaj,český,či již už zmíněný turistický?Dnes je to samej separát a tím jde cena dolů,a s tím samozřejmě i kvalita a chuť. Miruna

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Šest medailí pro BERNARDA

Út Čvn 7 , 2011
V uplynulém týdnu proběhl již 15. ročník tradiční, degustační soutěže PIVO ČESKÉ REPUBLIKY, která se konala v rámci Slavností piva 2011 v Českých Budějovicích. Významného úspěchu dosáhla značka BERNARD, když získala půl tuctu medalií a další 4 piva postoupila do užšího šestičlenného finále. Čtěte dále:   Čistá Vysočina

You May Like

Témata