Varování pro milovníky bruslení

ČRS MO Humpolec si Vás dovoluje důrazně upozornit na velké nebezpečí spojené s provozováním zimního bruslení (popř. běžkování) na rybnících ve vlastnictví ČRS MO Humpolec. V souvislosti s novou vrstvou sněhové pokrývky dochází k izolaci ledu a jeho postupnému samovolnému odtávání. Navíc na některých rybnících jsou vyřezány odvětrávací otvory, jsou zde umístěny rozmrazovače a dokonce zde dochází ke kolísání vodní hladiny, což zeslabení ledu ještě urychluje.

Rybník Dvorák a Cihelna


Na rybnících dochází ke kolísání vodní hladiny v souvislosti s pozvolným napouštěním. Bruslení na obou rybnících je tedy velmi nebezpečné !!!


Rybník Dusilák


Rybník Dusilák je rybník komorový. Na rybníce platí přísný zákaz vstupu na led  z důvodu umístění elektrického rozmrazovače, který odebírá teplou vodu ze spodních partií rybníka a následně ji vypouští těsně pod led, čímž se led velmi oslabuje. Bruslení na tomto rybníku je krajně nebezpečné  a nezodpovědné !!!


Rybník Hadina


Na rybníce Hadina je v souladu s platným manipulačním řádem snížena vodní hladina. Na nádrži jsou umístěny větrné rozmrazovače, které zabraňují zamrznutí rybníka. Bruslení na tomto rybníku je tedy velmi nebezpečné !!!.


Po obvodu všech výše uvedených rybníků jsou umístěny výstražné cedule


Nepodceňujte toto nebezpečí a neriskujte život svůj ani svých blízkých.


 


Obecné zásady bezpečnosti:


Představa příjemného bruslení v přírodě je velmi lákavá. Bohužel, řada malých i velkých bruslařů podceňuje nebezpečí, které nedostatečně pevný led přináší. A tak se v zimních měsících stále častěji objevují zprávy o prolomení ledové plochy s těmi nejhoršími následky. Riziko nelze nikdy zcela vyloučit, ale určitě je možné ho omezit.


·       na přírodní ledové plochy se nevydávej bez dohledu dospělých


·       sleduj zda se delší čas teplota zdržuje pod bodem mrazu

Čtěte dále:   Humpolec zahájil autokrosovou sezonu

·       nechoď k místům, kde je přítok a odtok vody do rybníka (z rybníka), nebo kde jsou umístěny rozmrazovače


·       pohybuj se jen v místech s velmi malou hloubkou


·       nechoď na led, pokud budeš písemně (cedulemi) nebo zvukově (např. megafonem či místním rozhlasem) upozorněn, že led není dost bezpečný. Skutečnost, že na něm jsou jiní, až do chvíle prolomení, vůbec nic neznamená.


·       nebrusli, pokud se na ploše nacházejí ledové pukliny


 


Za ČRS MO Humpolec


Jaromír Slavík – předseda


Zdeněk Trnka – jednatel

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stav běžeckých stop v okolí Humpolce

Čt Úno 16 , 2012
Tak nám přes týden napadl nový sníh. Spousty sněhu. Jak jsou na tom běžecké stopy v okolí Humpolce? Plus pár fotek z dnešního běžkování. Čtěte dále:   Motorkářský doupě nekončí - mění se

You May Like

Témata