Expedice Špicberky 2001

Čundr z Čech přímo na sever – zpráva č. 4 (závěrečná)

Tuto zprávu píši již z Čech, jak vidíte podle diakritiky. Vrátili jsme se všichni v pořádku 15.4. Z našeho druhého výletu z Longyearbyenu (Longýru) do Sveargruvy (Sveji) jsme se vrátili ve čtvrtek 12.4. V celém Longýru je vše zavřené, jsou totiž „Paske“ (nad -a- by měl být kroužek) tzn. velikonoce, také v pátek je svátek a samozřejmě v pondělí. Longýr je plný turistů, místní jsou na svých chatách (mají v podstatě 5 dní volna v kuse). Nemůžeme nic nakoupit, ani posílat zprávy přes internet. Čekáme do soboty, kdy se obchody na pár hodin otevřou. Těšíme se především na chléb. Vločky, polévky a těstoviny už nám moc nejedou.
Došli jsme do Sveji a zpět a cestou udělali několik malých výletů. Spali jsme kde se dalo, stopli jsme si auto na ledovci, viděli nákladní auta, vozící uhlí s koly většími než my a sobi nám div že nežrali z ruky. Svea je norská, těží se zde uhlí, lidé sem jezdí pouze za prací, nebydlí tu. Při nocování na Kapp Amsterdamu jsme se jen o fous minuli s ledním medvědem, naštěstí. Nejnižší teplota za celé tři týdny byla –29°C na chatě Pluto poblíž Van Mijenfjordenu.
Při cestě zpět domů zjišťujeme v letadle citlivé konečky prstů na všech končetinách, také nám ke konci trochu napuchly tváře nos a ušní boltce. Prý to je z lehkého omrznutí. Evidentně jsme všichni zhubli o pár kilogramů.
Doufám, že se v co nejkratší době podaří udělat samostatnou stránku o celém čundru. Zachovejte nám přízeň.

hannah0.jpg (1827 bytes) kodak.jpg (1536 bytes)
krasno.jpg (5962 bytes)

Čtěte dále:   Zlatá podkova v Humpolci s nepatrnými rozdíly. Vítězem se stal Holec

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Do vody pro část Humpolce pronikly jedy.

St Dub 18 , 2001
Znehodnocení prameniště kojenecké vody zavinila zřejmě dálnice. Čtěte dále:   DIVIZE V TŘETINĚ: Humpolec září, Speřice se zvedají, nováčka čeká těžká šichta

You May Like

Copyright All right reserved Theme: Default Mag by ThemeInWP

Témata