Z deníku Policie

Žena si krádež vymyslela. Na zákaz řízení muž nedbal. Závady našli policisté i u autobusů. Nehoda v Humpolci.

PELHŘIMOVSKO: Policisté jí sdělili podezření z křivého obvinění 

Humpolečtí policisté sdělili dne 11. února podezření ze spáchání trestného činu křivého obvinění šestadvacetileté ženě z Humpolce. Ta v listopadu loňského roku podala trestní oznámení na sedmatřicetiletou ženu z Humpolce, že jí odcizila platební kartu. Policisté věc prověřovali pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V průběhu šetření případu se oznamovatelka doznala, že si celou věc vymyslela. Policisté vedou ve věci zkrácené přípravné řízení. Ženě hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

PELHŘIMOVSKO: Teď mu hrozí až dva roky vězení 

V neděli před třetí hodinou v noci zastavili policisté v humpolecké místní části Brunka osobní automobil značky Renault. Při provedené kontrole policisté zjistili, že dvaatřicetiletý muž má Městským úřadem Humpolec vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do března příštího roku.
Policisté muži sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a případ řeší ve zkráceném přípravném řízení. Podezřelému hrozí až dva roky vězení.

KRAJ VYSOČINA: Policisté kontrolovali řidiče nákladních vozidel na dálnici D1  

V minulém týdnu se konala na území celého kraje Vysočina součinnostní dopravně bezpečnostní akce typu TISPOL. Do akce se zapojili dopravní policisté z celého kraje, kteří prováděli kontroly nejen na dálnici D1, ale také na ostatních důležitých páteřních komunikacích v kraji. Na akci se podíleli také pracovníci mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu a příslušníci Celní správy České republiky.
 
Akce byla zaměřena prioritně na kontrolu nákladních vozidel, přepravu nebezpečných nákladů, na kontrolu autobusů a dodržování souvisejících předpisů v dopravě. Policisté se ale nezaměřovali pouze na nákladní vozidla a autobusy. V průběhu celého týdne kontrolovali také ostatní účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Pátrali po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Na těchto typech kontrol nákladních vozidel a autobusů se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011.
 
Do mezinárodní akce TISPOL se zapojilo celkem 51 policistů z odboru služby dopravní policie a dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů. Policisté v průběhu týdne zkontrolovali v kraji Vysočina celkem 693 vozidel. Při dopravních kontrolách zjistili 143 přestupků, za které uložili 137 pokut v blokovém řízení v celkové výši 70 600 korun. Celkem šest zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali k vyřízení správnímu orgánu.
 
Celkem policisté zjistili 53 řidičů, kteří vyjeli na silnice s vozidlem, které nebylo po technické stránce v pořádku. Dalších 41 řidičů překročilo povolenou rychlost a šest řidičů nebylo připoutáno bezpečnostním pásem. V jednom případě policisté na dálnici D1 odhalili podnapilého řidiče nákladního vozidla, který byl pod vlivem alkoholu. Policejní hlídka kontrolovala v pátek 14. února na 134. kilometru dálnice D1ve směru na Brno řidiče nákladního vozidla Volvo s návěsem. Provedenou dechovou zkouškou policisté zjistili, že devětačtyřicetiletému muži koluje v krvi 0,94 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz, zakázali mu další jízdu a zajistili cestou správce komunikace odstranění vozidla, které na sjezdu z dálnice D1 tvořilo překážku silničního provozu.
 
Při provedených kontrolách 56 nákladních vozidel o celkové hmotnosti převyšující 3,5 tuny bylo celkem  ve 24 případech bylo zjištěno porušení zákona. Z této statistiky vyplývá, že u téměř poloviny nákladních vozidel byl zjištěn nějaký nedostatek. Dva řidiči nákladních vozidel překročili nejvyšší povolenou rychlost, tři řidiči nedodrželi dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávku, jeden řidič nesprávně požíval tachograf – neměl vyplněný záznamový list a 15 řidičů vyjelo s nákladním vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu.
 
Nejčastějšími závadami na technickém stavu nákladních vozidel byla nedostatečná hloubka dezénu na pneumatikách, poškozené čelní sklo, předměty umístěné v zorném poli řidiče, poškozené brzdové kotouče. Při kontrolách policisté zkontrolovali také osm autobusů a u jejich řidičů zjistili jedno porušení v oblasti sociálních předpisů, kdy řidič nedodržel dobu řízení a dobu odpočinku. Pokud nebylo možné zjištěné přestupky vyřešit na místě v blokovém řízení, policisté uložili tři kauce v celkové výši 55 000 korun.
 
 „V případě kontrol řidičů kamionů se poměrně často setkáváme s tím, že v některých případech řidiči nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy. Občas policisté zjistí, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Za tyto přestupky ukládáme nekompromisně vysoké sankce, neboť tito řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy nebo mikrospánku vážnou dopravní nehodu,“ uvedl plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Řidiče, který jel na cizí kartu, odhalili policisté z oddělení silničního dohledu v neděli 16. února v noci krátce před třiadvacátou hodinou na křižovatce silnic I/23 a I/38 v lokalitě křižovatky Kasárna. Policejní hlídka zastavila jízdní soupravu jedoucí ve směru od Znojma na Jihlavu.  Kontrolou dokladů policisté zjistili, že vozidlo řídí pětatřicetiletý muž z Třebíčska. Řidič v době, kdy byl hlídkou zastaven a poté kontrolován, přijel s vloženou kartou řidiče vedenou na jiné jméno. Policisté kartu zajistili a předají ji místně příslušnému správnímu úřadu. Řidič na místě zaplatit blokovou pokutu ve výši 5000 korun.
 
Ze zkušeností dopravních policistů vyplývá, že řidiči stále častěji falšují a nesprávně používají tachografy. Někteří používají různé přepínače na tachografech nebo speciální magnety. Všechna tato zařízení jsou ale protizákonným zásahem do funkčnosti zařízení. Řidiči proto musí počítat s vysokými sankcemi za tyto zásahy.

V Humpolci se v pátek dopoledne střetla dvě vozidla, nehoda si vyžádala jedno lehčí zranění

Čtěte dále:   Na D1 začal platit zákaz předjíždění kamionů. Policie hned zahájila kontroly

Profesionální hasiči z Humpolce zasahovali v pátek dopoledne u dopravní nehody jen několik metrů od hasičské stanice na křižovatce ulic Hálkova a Školní. Při střetu dvou osobních vozidel se zranila jedna osoba.  

Informaci o nehodě přijala linka tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 09:25 hod.

 Zraněnou osobu zdravotníci po ošetření ponechali na místě události. Hasiči zajistili havarovaná vozidla proti požáru a uniklé provozní kapaliny zlikvidovali speciálním sorbentem.

 Příčinu nehody vyšetřují policisté.

Anehhump1.jpg

Anehhump2.jpg

http://www.hzscr.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Akce na víkend

Čt Úno 20 , 2014
Víkendové akce na humpolecku a okolí 21-23.2.2014 Čtěte dále:   Falešný telefonát za tři sta šedesát tisíc. Muž z Pelhřimovska přišel o peníze

You May Like

Témata