Prezident Miloš Zeman chce na pulty více českých brambor

Prezident České republiky Miloš Zeman dnes ukončil oficiální třídenní návštěvu Kraje Vysočina. Zeman přijel na pozvání vysočinského hejtmana Jiřího Běhounka a krajské rady. Poslední kilometry oficiální návštěvy prezidentská kolona najela na Třebíčsku a Bítešsku. Kromě toho, že prezident České republiky napříč regionem podpořil rozšíření kapacit Jaderné elektrárny Dukovany, která je významným zaměstnavatelem v regionu, vyslovil se i pro zvýhodnění pěstování konzumních brambor, které v současné době patří do velice úzké skupiny potravinářských komodit, které nejsou žádným způsobem dotovány a jejich produkce v posledních letech stále klesá.

Nelíbí se mu, že na pulty českých obchodů přichází levné a často i nekvalitní brambory např. z Egypta. „Jsou dotovány pouze brambory pro škrobárenský průmysl, ale nejsou dotovány konzumní brambory. A možná proto dovážíme ty nekvalitní egyptské," prohlásil při závěrečné tiskové konferenci Miloš Zeman. Podle informací zemědělců, se kterými se prezident sešel už včera, za posledních 30 let klesla výměra pozemků osázených bramborami o 90 %. „Chtěl bych doporučit – jezte brambory, pokud možno ty české,“ vzkázal prezident prostřednictvím médií spoluobčanům.

 

„Tři dny jsme věnovali pozornost problémům zemědělství a péče o ochranu krajiny nejen na Vysočině.  Hovořili jsme o energetice a dopravní dostupnosti dálnice D1 i o zaměstnanosti. Jako hejtman Kraje Vysočina jsem obdržel několik úkolů: zvýšit pozornost o kulturní památky, naplánovat konkrétní termín pro avizované sázení stromů. Při další návštěvě Vysočiny vyslovil pan prezident přání navštívit leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

 zdroj: www.kr-vysocina.cz

Čtěte dále:   Vyrazte na prázdniny #DoJihlavy!

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Práce žáků SŠ SČMSD Humpolec, s.r.o. ve studentských společnostech JA

Út Čvc 1 , 2014
Studentská společnost DRY FRUIT JA se v průběhu školního roku zabývala zpracováním ovoce pro výrobu a následný prodej ovocných čajů. Později se k ovocným čajům přidala výroba jablečných křížal. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Začíná Honzlův Humpolec, budou i Šibřinky

You May Like

Témata