Z deníku Policie

Za volant usedl i přes zákaz řízení a pod vlivem drog. Alkohol za volantem v Humpolci. Cizinec manipuloval s tachografem. Vozidlo převáželo nebezpečnou látku. Pátrání po hledaném muži.

PELHŘIMOVSKO: Test na drogy byl pozitivní na amfetamin 

Pelhřimovští policisté dnes ráno kolem třetí hodiny předepsaným způsobem zastavili v obci Starý Pelhřimov osobní motorové vozidlo Ford. Řidičem automobilu byl třiatřicetiletý muž ze Vsetínska. Při kontrole policisté zjistili, že muž má od začátku května letošního roku na základě rozhodnutí městského úřadu vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to platný do května 2018. Součástí silniční kontroly byla také dechová zkouška a test na zjištění ovlivnění omamnými a psychotropními látkami. Dechová zkouška byla negativní. Opačně tomu však bylo u testu na drogy, který vykázal pozitivní výsledek na amfetamin. S výzvou policistů k podrobení se lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu řidič nesouhlasil. Policisté muži na místě zakázali další jízdu. Případ zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Třiatřicetiletému muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

23. května 2017

PELHŘIMOVSKO: Přestupkem se bude zabývat příslušný správní orgán 

Humpolečtí policisté zastavili 21. května kolem půl páté ráno na ulici Okružní v Humpolci osobní automobil Škoda, který řídil jednatřicetiletý muž z Jihlavska. Při kontrole provedli policisté u řidiče dechovou zkoušku. Ta vykázala pozitivní výsledek a její naměřená hodnota činila 0,73 promile alkoholu. Naměřená hodnota opakovaného měření také převyšovala hranici 0,5 promile. Policisté muži zakázali další jízdu. Případ zadokumentovali jako přestupek na úseku dopravy, kterým se dále bude zabývat příslušný správní orgán.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

22. května 2017

KRAJ VYSOČINA: Dva řidiči kamionů se dopustili trestného činu 

Zřejmě historicky první dva případy v České republice, kdy jsou řidiči obviněni z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací v případě, kdy neoprávněně manipuluje s digitálním tachografem, řeší v současné době policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Na základě stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství se takového protiprávního jednání dopouští každý, kdo nezákonným způsobem manipuluje s digitálním tachografem, což vede k bezprostřednímu ohrožení bezpečnosti účastníků silničního provozu. Takové jednání nese velkou míru společenské škodlivosti.

V pondělí 15. května prováděli členové kamion týmu kontrolu kamionové dopravy na dálnici D1. Krátce před devátou hodinou kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov na 111. kilometru dálnice D1 řidiče jízdní soupravy složené z tahače a návěsu se slovenskými registračními značkami. Řidič nákladní soupravy projížděl po dálnici ve směru jízdy na Prahu a na základě pokynů policisty s vozidlem sjel z dálnice na dálniční odpočívku, tedy v době zahájení silniční kontroly vozidlo prokazatelně jelo. Policisté řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla, a také dokladů souvisejících s převáženým nákladem.

Kontrolou nákladního vozidla a kontrolou záznamové karty policisté zjistili velmi závažné porušení. Řidič měl během jízdy prokazatelně aktivováno přídavné zařízení umožňující nelegální manipulaci s tachografem, kdy na kartu řidiče a do digitálního tachografu nebyla zaznamenána jízda, ale byl zaznamenán odpočinek. Toto zařízení policisté zajistili pro účely trestního řízení. Řidiče jsme zadrželi jako osobu podezřelou ze spáchání protiprávního jednání. Případ si převzali jihlavští kriminalisté, kteří ve věci vedou zkrácené přípravné řízení. Muži sdělili podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Muž je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny hrozí řidič trest odnětí svobody až na čtyři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

„Druhý podobný případ jsme řešili o den později, tedy v úterý 16. května kolem jedenácté hodiny dopoledne. Specialisté z kamion týmu kontrolovali na 111. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu jízdní soupravu složenou z tahača a návěsu se slovenskou registrační značkou,“ uvedl npor. Mgr. David Jirák, vedoucí Dálničního oddělení Velký Beranov. Policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla. Řidič jel ve vozidle sám a policisté důkladnou kontrolou zjistili, že používá v tachografu kartu vystavenou pro jinou osobu. Tím porušil platné právní předpisy, protože řidič smí být držitelem pouze jedné platné karty řidiče a je oprávněn používat pouze vlastní osobní kartu řidiče. Svým jednáním řidič naplnil skutkovou podstatu přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Ve věci policisté vedou zkrácené přípravné řízení a muži sdělili podezření z daného přečinu. Policisté zajistili předmětnou kartu do tachografu pro účely trestního řízení. I v tomto případě uložili dopravci kauci ve výši 100 000 korun. V tomto případě třiačtyřicetiletému cizinci hrozí trest odnětí svobody v trvání až dvou let, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina uložili řidičům za porušení zákonů v oblasti silniční dopravy v průběhu loňského roku celkem 319 kaucí v celkové částce 7 073 200 korun.  Hlídky z dálničního oddělení ve Velkém Beranově z tohoto počtu uložili 286 kaucí za částku přesahující šest milionů korun. Zbývající kauce mají na svém kontě policisté z jednotlivých dopravních inspektorátů a oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Od začátku letošního roku jsme uložili celkem 114 kaucí v celkové výši 3 076 500 korun.

Kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozidel budou se stejnou intenzitou pokračovat i v dalších měsících. Denně se na kontrolách kamionové dopravy v našem kraji podílejí policisté se speciálním vozidlem, které bylo pro této účel na jaře loňského roku pořízeno z finančního daru Kraje Vysočina. Vozidlo tovární značky Mercedes Benz má speciálně upravenou nástavbu a jeho výbavu tvoří veškeré vybavení potřebné k provedení celkové kontroly vozidla a kontroly dodržování předpisů upravujících provoz zejména kamionové dopravy. Ve vozidle jsou dvě samostatná plně vybavená pracoviště umožňující zpracování výsledků provedených kontrol a jejich následnou dokumentaci.

Čtěte dále:   Sladké mámení. Muž chtěl v Humpolci ukrást dvě desítky čokolád

Drobných přestupků, ale i závažných porušení zákona, se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Policisté v rámci provedených kontrol zjišťují také další závažná porušení, a to manipulaci s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení, které řidič ovládal dálkovým ovládáním a vypínal si tak tachograf v případě potřeby.  Kontrolou záznamové karty tachografu policisté také v minulosti zjistili i řadu velmi závažných porušení – řidič jel na cizí kartu jiného řidiče. 

Policisté proto v takových případech na místě rozhodují o uložení kauce ve výši 100 000 korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě. Policisté také mohou do doby než je kauce uhrazena vozidlo zajistit pomocí botičky, což v našem kraji v případě potřeby také využíváme. Průběh a výsledek kontroly policisté zadokumentují a případ oznámí příslušnému správnímu úřadu.

              Statistika uložených kaucí podle zákona o silniční dopravě:

ROK

počet kaucí

uložená částka

2014

136

2 641 000 Kč

2015

218

4 200 000 Kč

2016

319

7  073 000 Kč

2017 *

114

3 076 500 Kč

(* rok 2017 je od začátku roku do dnešního dne)

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

17. květen 2017

KRAJ VYSOČINA: Provoz na dálnici D1 zastavila nehoda kamionů

 Výrazné dopravní komplikace způsobila ve čtvrtek 11. května odpoledne dopravní nehoda na dálnici D1. Oznámení o nehodě přijali policisté integrovaného operačního střediska krátce po čtrnácté hodině.

Na 113. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno se střetla dvě nákladní vozidla. Dálnice D1 byla ve směru na Brno ihned po nehodě uzavřena. Nehoda se stala v místě, kde je provoz veden v jednom jízdním pásu dálnice v režimu 2+2 jízdní pruhy. Jedno z vozidel přepravovalo v návěsu nebezpečnou látku. Jednalo se o kyselinu fosforečnou, která vytekla na komunikaci. Na místě zasahovali hasiči HZS Kraje Vysočina, kteří pracovali na likvidaci následků úniku látky.

Policisté na místě šetřením zjistili, že třicetiletý řidič nákladního vozidla značky Man s návěsem s rumunskou registrační značkou, jednalo se o cizího státního příslušníka, projížděl po dálnici ve směru jízdy na Brno a nedodržel bezpečností vzdálenost za nákladním vozidlem, které jelo před ním. Do tohoto vozidla, jehož řidič byl nucen v daném místě snížit rychlost jízdy z důvodu tvořící se kolony, zezadu narazil.  Při střetu nebyl nikdo zraněn, ale došlo k poškození převáženého nákladu v návěsu. Cizinec přepravoval v návěsu v plastových obalech roztok kyseliny fosforečné. Ta se zhruba v objemu 2000 litrů rozlila po dálnici.

Policisté při šetření na místě zjistili, že vozidlo, které tuto látku převáželo, nebylo řádně označeno v souladu s platnými právními předpisy, které upravují režim převozu nebezpečných látek. Řidič navíc nepředložil osvědčení o zvláštním školení řidiče pro řízení vozidla jedoucího v režimu ADR. Za tato porušení policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov uložili na místě kauci ve výši 100 000 korun. U řidičů  obou nákladních vozidel byla provedena dechová zkouška s negativními výsledky. Případ dopravní nehody si převzali kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jihlava, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Za tento trestný čin mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až pěti let.

Po dobu uzavírky dálnice D1 museli řidiči využít jiné trasy, na kterých ale vznikaly velké dopravní komplikace.  Řidiči jedoucí na Brno sjížděli na exitu 104 Větrný Jeníkov a na dálnici najížděli na exitu 119 Velký Beranov. Veškerá doprava tedy projížděla centrem Jihlavy, což přinášelo výrazné dopravní komplikace, zejména na průtahu městem, kde jsou problémy na všech křižovatkách. Dálnici D1 se v místě nehody podařilo zprůjezdnit dnes ráno deset minut před půl třetí.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

12. květen 2017

KRAJ VYSOČINA: Policisté se obracejí s žádostí o spolupráci na širokou veřejnost 

Kriminalisté se obracejí na občany s žádostí o spolupráci při pátrání po hledaném třiatřicetiletém muži z Polenska. Hledaný muž je vysoký přibližně 180 centimetrů, hubené postavy. Má hnědé oči a hnědé vlasy.

Na hledaného muže vydal soud příkaz k zatčení v souvislosti s podezřením na spáchání majetkové trestné činnosti. Hledaný muž se zřejmě pohybuje na území Hlavního města Prahy.

Žádáme občany, kteří mají informace o tom, kde se hledaný muž v současné době nachází nebo pohybuje, aby se policistům přihlásili na tísňové lince 158.

Další informace naleznete na níže uvedeném odkazu. Pokud je odkaz neaktivní, byla již hledaná osoba vypátrána.

http://aplikace.policie.cz/patrani-osoby/PersonDetail.aspx?person_id=11011206161607

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

12. května 2017

zdroj: www.policie.cz 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

39. Rada města Humpolec, 17.05.2017

Pá Kvě 26 , 2017
usnesení a zápis Čtěte dále:   Falešný telefonát za tři sta šedesát tisíc. Muž z Pelhřimovska přišel o peníze

You May Like

Témata