Když se řekne Štědrá večeře, hned si představíme smaženého kapra s majonézovým salátem. Vánoční jídla se však v různých zemích liší a štědrovečerní menu je v jiných regionech diametrálně odlišné. Vánoční jídla ve světě se liší zejména z geografických a historických důvodů. Podívejme se společně na to, čím by nás v různých zemích světa u štědrovečerního stolu při vánočním stromku pohostili. Kapr se salátem by to rozhodně nebyl!
Štědrá večeře v Austrálii
Naši protinožci si během Štědré večeře rádi pochutnají na plodech moře. Tradičně jsou podávány grilované krevety s barbecue omáčkou, ale také tradiční vánoční šunka se sladkou jablečnou a brusinkovou omáčkou. Známým australským vánočním dezertem je White Christmas. Můžeme si ho představit jako sladkost připomínající náš turecký med, prošpikovanou sušeným ovocem, kousky kokosu a cereáliemi. V Austrálii se také můžete setkat s vánočním anglickým pudinkem.

Vánoční jídla v Anglii
V Anglii je tradičním vánočním pokrmem již zmiňovaný vánoční pudink. Ten je doplněn o sušené ovoce, ořechy, koření, brandy či whisky. Hustý pudink se před podáváním ještě zahřívá a podává se s tmavým alkoholem. Anglickým zvykem je zapéct do tohoto dezertu minci pro štěstí.
Nemyslete si však že Angličané večeří jen pudink. U štědrovečerního stolu si pochutnávají také na plněném krocanu s brusinkovou omáčkou, nebo chlebovou omáčkou, která se připravuje z mléka, šlehačky, cibule a strouhanky.

Štědrá večeře v Řecku
Řekové si o Vánocích pochutnávají na jehněčím či vepřovém mase. O Vánocích se také v Řecku můžeme setkat s jejich tradičním jídlem Christopsomo. Je to posvátný chléb, podobný naší vánočce, do kterého při pečení vkládají mince pro štěstí. Na štědrovečerním stole také nemůže chybět typický řecký dezert baklava s oříšky, medem a sladkými sirupy.

Francouzská Štědrá večeře
Ve Francii se slaví Štědrý večer tradičně v rodinném kruhu a u této příležitosti se podává le reveillon, pokrm z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí. Francouzi mají opravdu bohaté štědrovečerní menu. Na jejich stole nesmí chybět předkrmy jako uzený losos, ústřice, foie gras či slané palačinky. Jako hlavní chod se tradičně podává pečená husa, nebo pečená krůta s kaštany. Francouzi se pyšní jejich typickým dezertem, který volají „Vánoční poleno“. Jedná se o roládu z piškotového těsta plněnou jemným máslovým krémem. Roládu zvyknou zdobit do tvaru dřevěného špalku, proto ten příznačný název. Úplnou samozřejmostí na francouzském štědrém stole je šampaňské.
Na francouzském venkově se také připravuje pečený krocan s kaštanovou nádivkou nebo lanýžovou pastou a kuřata se zeleninovým salátem, rajčaty a olivami. V Paříži se zase jedí čerstvé ústřice. Francouzi si dopřávají také škeble, kaviár, lososa a obalovaná žabí stehýnka. Kromě toho se servíruje pečený Kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou tak, aby připodobňoval malého Ježíška. Podle starých zvyků se pak rozdává chudým. Na francouzském vánočním stole nesmí chybět ani bohatá sýrová tabule.

Co se na Vánoce večeří v Německu
Typickým německým vánočním pokrmem je pečená husa s vařenými nebo pečenými bramborami a zelím či kapustou. Na německém štědrém stole najdeme také grilovanou klobásu, různé uzeniny a bramborový salát. To pravé hodování přichází až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého plněného kapra, přílohou bývají nejčastěji brambory, fazolky, kapusta nebo kysané zelí. Na severu si můžeme dát také oblíbené matjesy či klobásky a bramborový salát. Kuchyně našich německých sousedů je na Vánoce doslova vyhlášená množstvím pokrmů z ryb, a tak kromě plněného kapra najdeme na stole také pečenou štiku nebo candáta. Častou formou servírování bývá v Německu známá a oblíbená konšelská mísa, a to je jak teplá, tak studená. Jedná se o obloženou mísu, na níž jsou různé druhy mas, včetně uzeného nebo pečené husy, krůty a smetanových klobásek.
Německý vánoční stůl obohacuje také tradiční jablečný závin, vánoční štolu plněnou kandovaným ovocem a marcipánem, ale také kompotované třešně. Jako dezert má v Německu tradici také sladká rýže se směsí červeného ovoce, která je zahuštěná pudinkem a ozdobená najemno nakrájenými mandlemi. V jiných koutech Německa na štědrovečerním stole nechybí zapečená jablka s rebarborou, citronovou kůrou a skořicovou drobenkou, ozdobená domácí vanilkovou zmrzlinou. Na závěr večera si Němci rádi dopřávají ovocný salát s příchutí šampaňského nebo likéru.

Rakouský valčík chutí
Rakouský štědrovečerní stůl je na první pohled hodně podobný tomu českému, ale v detailech najdeme množství zásadních rozdílů. Například v některých částech Rakouska se objevuje pečená husa, jinde zase pečené klobásky. Tradiční rakouská štědrovečerní večeře obsahuje předkrm, kdy se podává buď zauzené filátko ze pstruha, či speciální rybí knedlíčky v bylinkové omáčce. Jako hlavní chod se servíruje smažený candát s bramborovým salátem, protože kapr už v Rakousku vyšel z módy. Candát je mnohem lehčí a chuťově lahodnější. Pokud poodjedeme z Vídně směrem k alpským oblastem, na štědrovečerní tabuli narazíme zejména na zvěřinu, často reprezentovanou srnčí svíčkovou pečenou na hruškách.
Poláci si připíjejí vařonkou
Další kulinářskou štědrovečerní zastávkou je Polsko. Vzhledem k jeho silné křesťanské základně patří Vánoce v této zemi k jednomu z nejhlavnějších svátků v roce. Večeře se skládá z dvanácti chodů a je přímo úměrná bohatství konkrétní rodiny. Podává se například boršč z červené řepy nebo těstovinové „ušky“ plněné zelím s houbami. Následují pokrmy z ryb, ať už sladkovodních nebo mořských. Nejčastější bývá kapr na černo doplněný švestkami anebo se ryby podrtí a podávají se v jemném rosolu. Na Štědrý večer se v Polsku jí také krocan nebo studená obložená mísa a nechybí ani pirožky. Sladkou část zastupuje makový závin. Poláci ke všemu popíjejí grog a typickou kořalku „vařonkou“, která je spojením vody, cukru, pálenky a skořice.
Maďarské halászlé
V Maďarsku patří Vánoce k nejvýznamnějším svátkům v roce stejně jako u Poláků. Významný je také druhá svátek vánoční, tedy svátek svatého Štěpána, jmenovce zakladatele historického maďarského státu. K tomuto svátku se dochovala tradice pečení svatoštěpánského koláče, který se při první adventní neděli uloží na kraj stolu a tam musí setrvat až do Tří králů. Večeře na Štědrý den začíná po setmění s východem první hvězdy a její typickou pochutinou je tzv. halászlé, tradiční pikantní maďarská rybí polévka. Maso na vánoční stůl v Maďarsku nepatří, s výjimkou rybího, a štědrovečerní hodování trvá i několik hodin.
Švýcarské „uvař si sám“
Zajímavý a hodně netradiční vánoční zvyk provozují Švýcaři, hlavně v srdci regionu Lucern, kde řada rodin usedá za štědrovečerní stůl s heslem „uvař si sám“. V tomto případě se jedná o večeři ve formě fondue chinoise. Uprostřed stolu stojí rozpálený hrnec nebo podobná nádoba se silným masovým vývarem, který se neustále vaří. Plátky najemno nakrájeného masa se nandají na mísu a každý si napichuje na vidličku a vkládá maso do vývaru. Z masa Švýcaři preferují telecí, krůtí a vepřové, ale také hovězí. Po vyjmutí z vroucího vývaru doplňují svůj pokrm různými exotickými omáčkami, kterých se na stole objevuje 8-10 druhů.
Italská štědrá večeře
Na italský štědrovečerní stůl patří samozřejmě těstoviny. Není to však jediné jídlo, které večeří. Na Vánoce si pochutnávají také na vepřovém mase a v jižních oblastech Itálie je oblíbené zase jehněcí. Italové na štědrý večer podávají jejich tradiční dezert Panettone. Je to sladký chléb s rozinkami a sušeným ovocem, který se podává s mascarpone. Při večeři se v Itálii popíjejí kvalitní šumivá vína.

Vánoční jídla ve Španělsku
Vánoční menu ve Španělsku je velmi bohaté a pestré. Jako předkrmy zvyknou Španělé podávat tapas, různé sýry, uzeniny a čerstvou i grilovanou zeleninu. Následuje tradiční polévka s plody moře a hlavní chod na španělském štědrovečerním stole jsou krevety, úhoř, pečené ryby a tradiční sušená šunka Jamón. Z dezertů by ste si ve Španělsku pochutnali na marcipánových sušenkách, typickém španělském churros nebo sladkosti s názvem Turrón, což je sladká směs medu, cukru, vaječných bílků a mandlí.

Co večeří na Vánoce Portugalci
Nejtradičnější portugalskou vánoční pochoutkou je koláč krále Bolarei. Tento koláč si můžeme představit jako náš mazanec s cukrovou polevou a kondenzovaným ovocem. Do koláče se zapéká jedna fazole a jeden malý dárek zabalený v pečícím papíře. Člen rodiny, který najde při jídle fazole, musí péct koláč na další rok a ten, kdo najde dárek, si ho smí nechat.

Vánoční večeře v Mexiku
Tamales je klasické mexické jídlo, které nesmí chybět ani na štědrovečerním stole. Jsou to vařené banánové listy, plněné rolemi z kukuřičné mouky s mletým masem a zeleninou. Toto jídlo také patří k vánočním pokrmům například v Kostarice či Peru. V Mexiku by nás během Vánoc pohostili také polévkou Pozole s kukuřicí, masem a zelím. Pro Mexiko je rovněž typická maso-kořenová omáčka s názvem Birriu.

Sváteční jídla v Peru
Pro Peru je kromě již zmíněného Tamales, tradičním vánočním jídlem pečený krocan, plněný čerstvým ovocem s jablečnou omáčkou. Krocan je podáván s různými svěžími saláty. Mezi tradiční peruánské vánoční dezerty patří například ovocný koláč a marcipán.

Co se večeří na Vánoce v Brazílii
Brazilská štědrá večeře sestává z různých druhů šunek, pečené krůty, nebo vepřového masa. Výjimkou nejsou také pečené a grilované ryby. Jako přílohy k těmto jídlům se podává rýže, čerstvý zeleninový salát, ale také bramborový salát. Tradičními vánočními dezerty v Brazílii jsou citrónový koláč, ořechový koláč, čokoládový dort a panettone.

Vánoční večeře na Jamajce
Vánoční večeře Jamajčanů obsahuje zejména mnoho ovoce. Tradičním pokrmem je šunka s ananasem a třešněmi, ale také vepřové maso, kuřecí maso a hovězí ocas. Jamajskou vánoční specialitou je ovocný dort ze sušeného ovoce. Už měsíc před Vánocemi se sušené ovoce, které používají pro tento dezert, namočí do červeného vína a rumu. Koláč je díky tomu šťavnatý a s pořádným nádechem alkoholu.

Severské žebírko a pečená šunka
Ani u našich sousedů na severu není štědrovečerní menu nikterak nudné. Norové mají své sváteční pokrmy rozděleny podle oblastí. Podél fjordů a na východě Norska dominuje na vánočním stole vepřové žebírko, západu dominuje žebírko jehněčí. Sever Norska stejně jako jih okupuje treska vařená ve slané vodě.
Dánové holdují masu. Na Vánoce se podávají husy nebo kachny nadívané sušeným ovocem a servírované se silnou hnědou omáčkou z výpeku. Jako přílohu používají červené zelí, karamelizované brambory a svařené víno. Dánové mají také své osobité vánoční pokrmy, jako je například aebleskiver – plněný koblížek, který se připravuje na speciální pánvi a servíruje se hojně posypaný moučkovým cukrem. Po celou dobu adventu se v Dánsku podávají tzv. yule. Jedná se o nejrůznější druhy nakládaných ryb a zimního piva.
Estonci hodují vepřovému v pečené podobě, ale zajímavostí jejich štědrovečerní tabule je určitě salát z marinovaných tykví, hub a slaných okurek.
Vánoční speciality Islandu
Nejznámější vánoční specialitou na Islandu jsou chlebové placky, zvané Laufabraud. Tradičně tyto placky vyrábí celá rodina a každý člen do nich vyřezává různé vzory. Následně se placky praží na rozpáleném oleji.

Švédská vánoční jídla
Švédská štědrá večeře sestává ze tří chodů. Prvním chodem je tradičně nakládaná ryba, obvykle losos, nebo sleď, podávaná s vařenými bramborami. Dalším chodem je studené maso a vánoční šunka a poslední chod sestává z masových kuliček s malými smaženými klobáskami. Známé je také švédské vánoční jídlo Janssons Frestelse – zapékané brambory s cibulí a nakládanými rybami. Typická světově proslulá je pečená šunka potřená hořčicí, kterou zapékají do brambor a červeného zelí. Je to základní předkrm štědrovečerní večeře. Jinde se jako hlavní chod se podávají vařené hnědé fazole se slaninou a cibulí. Zajímavostí je sladká tečka, kterou je rýžová kaše politá jahodovou polevou. Švédové v této kaši hledají zapečenou mandličku, a kdo ji najde, dostane dárek.

Vánoční jídla v Grónsku
A nakonec severského výletu něco pro silnější žaludky. Obyvatelé Grónska si během Štědré večeře pochutnávají na tradičním pokrmu Mattak. Název vám asi nic neříká, ale jedná se o syrovou velrybí kůži s tukem. Stejně nepříliš lákavé je jejich další vánoční jídlo, ptáci Alkovce, kteří 7 měsíců před podáváním vkládají do mrtvého těla tuleně, aby v něm fermentovali. Nevím jak vy, ale my o Vánocích do Grónska raději nepůjdeme.


Co večeří na Vánoce Japonci
Bude to znít neuvěřitelně, ale většina Japonců večeří na Vánoce kuřecí speciality z KFC. Ano dobře slyšíte. Japonci si dělají měsíce dopředu rezervace na vánoční večeři v KFC, případně si dělají objednávky na donášku této „slavnostní“ večeře domů. Pokud se ptáte proč tomu tak je, může za to masivní reklamní kampaň tohoto řetězce v 70. letech, která byla cílená právě na obyvatele Japonska. Zjevně úspěšně…

Rumuni pečou levandulový chléb
Vánoční večeře patří v Rumunsku k velkým událostem a na počest svatého Ignáce se poráží prase, které je pak základem rumunské vánoční hostiny. K vepřovému se podávají často domácí nakládané okurky a jako příloha nebo také předkrm tzv. sarmale – nakládané zelné listy, které jsou naplněny rýží a vepřovým masem. Na Vánoce se v Rumunsku peče levandulový chléb ve tvaru kříže a o ten se symbolicky dělí se sousedy.
Zdroj obrázku: https://www.pinterest.cz/
A co Slovensko?
Jelikož mám manželku ze Slovenska, my už několik let jezdíme na Vánoce na Východní Slovensko. Tam jsou Vánoce v podobném duchu jako u nás. Co se týká svátečního menu, tak hlavní chod je většinou stejný jako v Čechách. Ale před samotnou večeří nesmí chybět tenké bílé oplatky, které se potírají medem a česnekem. Na první pohled podivná kombinace chutí má člověku přinést sladký život a zdraví. Místo rybí polévky se nejčastěji servíruje kapustnica, obdoba zelňačky s klobásou, sušenými hříbky, někdy i sušenými švestkami a hrstkou rýže. Jinde jsou to polévky z luštěnin nebo sušených hub. Často se stejně jako v maďarsku podává tradiční pikantní rybí polévka halászlé. V rodině mojí manželky se pak podávají polévky obě, kapustnica i halászlé.
Oblíbené jsou tzv. bobáľky (též opekance či pupáky), malé kuličky z kynutého těsta, které se po upečení spaří vodou, polejí máslem a posypou mákem, ořechy nebo tvarohem. Někdy se připravují také s brynzou či zelím, a na východě je dokonce přikusují ke kapustnici.
Hlavní chod tvoří majonézový bramborový salát a smažený kapr, popřípadě rybí filé. Slovenské hospodyňky se netrápí pletením vánoček, místo nich pečou štědrák – kynutý skládaný koláč s ořechovou, makovou, povidlovou a tvarohovou náplní. Z cukroví vede linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky a medovníky.

A co vy? Co podáváte na vánoční večeři u vás doma? Jste na klasiku s kaprem a salátem, nebo již dáváte přednost nějakým novým moderním variantam jako je losos, pečená šunka a podobně? A jakou na Vánoce jíte polévku? Je to klasika v podobě rybí polévky, nebo raději volíte nějakou jinou alternativu jako je hrachová, houbová? Nebo snad nějaký vývar? A také jíte na Vánoce vinnou klobásu? Napiště nám v komentářích jak vypadá vaše štědrovečerní tabule.