Papež povolil mnichům postní pivo. V Želivě navázali na tradici

Želiv – Želivský klášterní pivovar připravil speciálně na postní dobu šestnáctistupňové polotmavé pivo z pěti druhů sladů. Navázal tak na tradici ze 17. století, kdy mniši řádu sv. Františka z Pauoly v klášteře Neudeck ob de Au v Mnichově vařili zvlášť silné sladové pivo, kterému se přezdívalo tekutý chléb.

Toto pivo pili mniši i v době postu, protože jim dodávalo sílu a energii.  Měli však pochybnosti,  zda neporušují půst a tak se rozhodli požádat Svatého otce Inocence X. o schválení pití svého piva i v době postní. Poslali mu pivo na ochutnání. To se ale po cestě zkazilo. Papež ho  shledal ho tak nechutným, že  považoval  jeho pití za velký sebezápor  přínosný pro duši mnichů a proto pití tohoto piva povolil i době postu,“ popisuje želivský sládek Jiří Novák.  Od těch dob  vařila silná postní piva většina  klášterních pivovarů.

V Želivě se vařilo pivo už ve 14. století

První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře v Želivě jsou ze 14 století. Výroba byla přerušena začátkem 20. století, protože klášter včetně pivovaru schvátil požár. K obnovení pivovaru došlo v roce 2003. Kvůli staré technologii byla však výroba piva ukončena v roce 2009. O rok později Kanonie premonstrátů založila nový pivovar, pořídila moderní technologie a pustila se do výroby tradičního piva. Toto speciální pivo můžete ochutnat v Želivském pivovaru a vybraných prodejnách v Praze a Brně.

zeliv2010.jpg

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci závodí koně, v Žirovnici zase králíci

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na cestě s pamětí...

Po Bře 11 , 2013
Jedinečnou příležitost otestovat si vlastní paměť a naučit se jednoduchá cvičení k jejímu trénování budou mít zájemci všech věkových kategorií ve čtvrtek 14. března 2013 od 10 do 12 hodin v sídle Kraje Vysočina na Žižkově ulici v Jihlavě. Čtěte dále:   Houby porostou jako po dešti. Podívejte, kde je […]

You May Like

Témata