Rybník Cihelna se zabezpečuje proti vylití z břehů

1

Jednu z nejdůležitějších komunikací v Humpolci Pražskou ulici – zaplavila loni několikrát voda z rybníku Cihelna. Rybáři, kteří rybník získali na podzim v dražbě, proto nyní společně s městem pracují na tom, aby se už rybník nevyléval a nekomplikoval dopravu ve městě.

Podle města je však nedostatek i v kanalizačním systému této části Humpolce. Prvním krokem byla výměna a vyčištění ucpaného, a tak nefunkčního potrubí vedoucí od přelivu rybníka. Tato potrubí byla v dřívější době úmyslně ucpána, což bylo hlavním důvodem opakovaného přetékání vody přes hráz rybníka. Voda totiž neměla možnost unikat jinou cestou. V dohledné době se dále plánuje dodělat úpravu násypů, které budou v některých místech rozšířeny a zpevněny.
„Se souhlasem radnice jsme v zimě na hrázi ještě vykáceli právě podél komunikace Pražské všechny napadené a odumřelé dřeviny,“ uvedl Jaromír Slavík, předseda místní organizace Českého rybářského svazu. Poražené stromy budou postupně nahrazeny novou zelení.
Podle humpoleckého starosty Jiřího Kučery bude kvůli přetékajícímu rybníku zapotřebí ještě důkladnějších úprav. „Tato otázka ještě není úplně dořešena a nebude to jednoduché. V nejbližší době bude nutno na Pražské vytvořit nový kanalizační řád pro dešťové a následně i splaškové vody,“ vysvětlil Kučera. Na některých místech se v této oblasti navíc počítá s novou zástavbou a vybudováním průmyslové zóny, kde kanalizace není dostatečně vyřešena.
S tím by se pak případně řešil ještě nějaký další přepad nebo odvodnění Cihelny. „Pokud se však průtok všech svodů a přepadů u Cihelny bude hlídat, nemělo by zatím k podobným událostem docházet,“ dodal starosta.
Rybářská organizace se ve spolupráci se studenty gymnázia v těchto místech také postarala o úklid okolí rybníka. V příštím roce by zde měla vzniknout klidová zóna s parkem pro rybářskou mládež, ale i důchodce. Na březích by tak mělo ještě dojít k umístění odpadkových košů, opravě stávajících laviček a instalaci několika nových.
Rybáři získali k rybníku i okolní pozemky, které by chtěli vyměnit s městem za jiné a právě v těchto místech by se na vybudování oddechové zóny mohlo podílet i město. „Rozhodli jsme se zde vybudovat jakousi rekreační zónu, kde by ve spolupráci se studenty gymnázia vznikla nějaká naučná stezka,“ přiblížil plány starosta Kučera. Podle něj by k realizaci mohlo dojít v průběhu příštího roku.

Čtěte dále:   Bernardfest 2023

 



 

Axl

One thought on “Rybník Cihelna se zabezpečuje proti vylití z břehů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Záhada jedné krabice

Čt Kvě 22 , 2003
Na začátku manželství uloží manželka pod svou postel krabici a říká svému muži: Musíš mi slíbit, že se nikdy do té krabice nepodíváš. A co v ní bylo po 40 letech? Čtěte dále:   Koupaliště Žabák zdražilo vstupné i jídlo. Oproti jiným stále levné, tvrdí lidé

You May Like

Témata