V Humpolci vrcholí připomínka třiceti let od sametové revoluce

3

Po celý rok 2019 si město Humpolec v rámci různých kulturních a společenských akcí připomíná 30. výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu v tehdejším Československu.

Průvod Humpolcem zahájí v 17.11 hodin zvony, jejichž zvonění se poline z věže kostela svatého Mikuláše. Ve stejný čas se všichni sejdou na Tyršově náměstí u sochy T. G. Masaryka, kde se v roce 1989 začala psát historie sametové revoluce v Humpolci. Po krátkém přivítání a úvodním slovu ke vzpomínce na události ve městě dostanou přítomní svíčku, kterou budou moci hned zapálit. Symboliku svíček doplní i malý dárek pro každého v podobě klíčenky s logem 30 let svobody v Humpolci. Svíčky pro město Humpolec ručně vyrobili klienti spolu se zaměstnanci dvou služeb Oblastní charity Havlíčkův Brod – Střediska charitní pomoci a Sociálně terapeutické dílny. Vzpomínání u sochy prvního československého prezidenta doplní živá hudba.

Z Tyršova náměstí se lidé Masarykovou ulicí přesunou na Horní náměstí, kde se mimo jiné v roce 1989 odehrála generální stávka. Na Horním náměstí bude pódium, kde postupně promluví pamětníci událostí. O občerstvení se postarají Svařené sáně a samozřejmostí je i hudební program, v němž nebude chybět česká hymna nebo Modlitba. Další písně zazní v podání dua Raf a Taxík.
Město Humpolec se stalo jedním ze třiceti měst v republice, která si výročí sametové revoluce připomínají v rámci kampaně Nezapomeňme organizace Post Bellum. Ze vzájemné spolupráce vznikla tematická venkovní výstava na Horním náměstí, která je ke zhlédnutí do konce listopadu, a také prezentace vzpomínek humpoleckých pamětníků v projektu Příběhy našich sousedů. Tyto vzpomínky zaznamenali a zpracovali žáci humpoleckých škol, kteří je veřejnosti odprezentovali 25. října. Vyvrcholením je pak listopadový průvod spojující dvě humpolecká náměstí.
K dalším akcím patřily: soutěžní výstava výtvarných prací žáků humpoleckých škol na téma Humpolec očima dětí (díla jsou vystavena v prostorách humpolecké radnice do 30. listopadu 2019), přednáška socioložky Jiřiny Šiklové v rámci projektu Muzea dr. Aleše Hrdličky Věda v muzeu, přednáška Andora Šándora, koncert kapely Yo Yo Band a výstava samizdatové literatury v Městské knihovně Humpolec.
30 let svobody v Humpolci organizuje město Humpolec ve spolupráci s Městským kulturním a informačním střediskem v Humpolci.
30 let svobody v Humpolci
Čtěte dále:   Oznámení o přerušení elektrické energie dne 7.6.

Petr

3 thoughts on “V Humpolci vrcholí připomínka třiceti let od sametové revoluce

    1. Slavit vyroci dne kdy bez sance na dalsi existenci, dospel socialismus do sveho nevyhnutelneho konce, prislo 40 tis lidi.
      Den predtim chtelo 300 tis. aby sel Bubak do zadele.
      Trochu nepomer ……..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dny otevřených dveří ČZA Humpolec

Pá Lis 15 , 2019
Pátek 15.11.2019 Sobota 16.11.2019 Čtěte dále:   Oznámení o přerušení elektrické energie dne 7.6.

You May Like

Témata