Cestovní ruch na Vysočině se bude v roce 2020 „točit“ kolem skla

3

Hlavním tématem roku 2020 pro cestovní ruch na Vysočině bude sklářství.

Hlavním tématem roku 2020 pro cestovní ruch na Vysočině bude sklářství. „Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici, naším cílem je představit práci sklářských mistrů i výsledky sklářského řemesla, a to z pohledu slavné minulosti i významné sklářské produkce současné zaměřené na designové a autorské sklo. Nepůjde pouze o výstavy, ale i o kontaktní prezentace v nezvyklých lokacích, nebude chybět nostalgické vzpomínání na tradiční výroby, dny otevřených dveří v zapojených sklárnách nebo tematické zaměření říjnových tradičních Dnů otevřených ateliérů,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Jana Fischerová.

Vysočina  sklářská se tak po několikaměsíčním plánování stala marketingovým tématem roku. Veškeré akce zaštiťuje a propaguje destinační agentura Vysočina Tourism. První informace podá zájemcům v nové publikaci Vysočina sklářská na veletrhu Region Tour v Brně. Krásu skla z Vysočiny včetně živých ukázek jeho výroby budou moci návštěvníci obdivovat na hlavním veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

V Kraji Vysočina proběhne během roku mnoho akcí – výstavy, odborná sympozia, výtvarné dílny, přednášky, dny otevřených dveří sklářských provozů.

S kompletní nabídkou sklářství na Vysočině se mohou zájemci seznámit během měsíční prezentace od 12. dubna do 10. května  v jihlavském obchodním domě CITYPARK. Ta bude termínově „vklíněna“ mezi dvě hlavní výstavy: výstavu  ateliérového skla, současného designu a sklářských prací, kterou bude v době od 21. května do konce srpna nabízet Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a dlouhodobou výstavu na hradě v Ledči nad Sázavou prezentující vývoj sklářství na Vysočině, tu budou moci návštěvníci hradu vidět od začátku června. Obě jsou dílem Muzeí Vysočiny Třebíč a Havlíčkův Brod v rámci projektu I-CULT.

V současné době je kompletován kalendář akcí Vysočiny sklářské, kromě již potvrzených výstav, sympozií, dílen bude kalendář postupně „zahušťován“ dalšími osobními aktivitami osobností uměleckého života regionu.  V současné době je různou měrou zapojena řada sklářských firem, ateliérů a hutí, všechny sbírkotvorné organizace zřizované Krajem Vysočina, dále střední umělecké školy, ale například i soukromé osoby vlastnící kulturní památky na Vysočině. Dílem zdánlivě nesourodé skupiny umělců a firem bude v rámci Vysočiny sklářské vytvořeno unikátní skleněné dílo, které bude umístěno na zámku ve Světlé nad Sázavou a bude připomínat minulost, současnost a nastíní budoucnost regionálního tradičního oboru. „Tato aktivita je velkou výzvou, v tuto chvíli ještě sami nevíme, jaké dílo vznikne, půjde o náročnou, ale originální úlohu pro všechny pozvané partnery,“ uvedla Jana Fischerová.

Čtěte dále:   Pocitová mapa v Pelhřimově: lidé kritizovali nádraží a ubytovnu, chválili Stráž

 

  • Jitka Svatošová, oddělení tiskové Krajského úřadu Kraje Vysočina
  • Martina Strnadová, Vysočina Tourism
  • tisk@kr-vysocina.cz

Odkazy

Petr

3 thoughts on “Cestovní ruch na Vysočině se bude v roce 2020 „točit“ kolem skla

  1. Tak to je vyzva pro Ryznerovic Huga. Rad se na nejakou peknou vystavku skla do Osmsmicky prijdu s rodinou podivat.

  2. Tak to by mě zajímalo, která frustrovaná umělkyně s právem na sebevyjádření tohle vymyslela. Nic proti, ale napadla by vás při otázce „který region v ČR má nejvýznačnější sklářskou minulost“ Vysočina?

    1. Mnoo mne teda Vysocina napadla hned. Konkretne Svetla n. S.
      Tak to asi taky budu frustrovanej nebo tak neco .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Betlémské světlo - Humpolec

Čt Pro 19 , 2019
Pondělí 23.12.2019 14:00 – 16:00 Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

You May Like

Témata