Školní statek v Humpolci produkuje vlastní jogurty

1

Rekonstruovaná minimlékárna Školního statku Humpolec má za sebou prvních několik týdnů provozu.

Rekonstruovaná minimlékárna Školního statku Humpolec má za sebou prvních několik týdnů provozu. Půllitrová balení jogurtů vyrobených z vlastních surovin v režimu praktické výuky žáků oboru farmář, který se vyučuje na České zemědělské akademii Humpolec, už prošla úspěšně laickou degustací. Podle informací náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martina Kukly pořídil statek novou odbornou učebnu minimlékárny vybavenou potřebnou technologií za 1,5 miliónu korun za přispění EU dotací. Ke zvýšení kvality výuky došlo v posledním roce na školním statku i díky otevření tzv. minichovu.

„Jako jediný školní statek v ČR provozuje ten humpolecký vlastní  zpracovatelský provoz jatek a mastné výroby, provoz je postupně modernizován, výrobky lze zakoupit v běžné prodejní síti především na Pelhřimovsku a Humpolecku nebo v podnikové prodejně na humpoleckém náměstí. O provoz výrobny se stará dvacítka zaměstnanců. V rostlinné a živočišné výrobě školního statku pracuje v současné době zhruba čtyřicítka lidí, statek hospodaří  na 600 ha zemědělské  orné půdy včetně 180 ha luk,“ popisuje Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, pod které školní statek spadá.

„Školní statek Humpolec čeká v následujících letech modernizace strategického provozu – sušky obilí, která se bude odvíjet od plánované plynofikace areálu školního statku. V roce 2020 budou práce oprav projektovány, v dalších letech by mohla modernizace proběhnout. Je tedy jisté, že modernizace sušky bude součástí budoucích akcí zařazených do krajského rozpočtu,“ doplnil Martin Kukla.

  • Foto: Návštěva Jany Fialové a Martina Kukly na Školním statku Humpolec
ŠS HUŠSHU
zdroj: www.kr-vysocina.cz
Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

Petr

One thought on “Školní statek v Humpolci produkuje vlastní jogurty

  1. …statek hospodaří na 600 ha zemědělské orné půdy včetně 180 ha luk… ta věta moc smysl nedává 🙂
    Ale jinak dobrý jen ať se daří, ale 40 lidí na 600 ha zem. půdy je je nevídaný luxus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Současnost sklářství na Vysočině

Út Úno 4 , 2020
Vysočina je v současné době druhou nejdůležitější sklářskou oblastí v České republice. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

You May Like

Témata