Kauza sterilizace

2

Humpolečtí protestují proti výstavbě sterilizačního provozu
Vydáno dne 30.8.2004 na serveru ekolist.cz

HUMPOLEC (Pelhřimovsko) (ČTK) – Na 2500 lidí podepsalo za 14 dnů petici proti výstavbě provozu chemické firmy Ebster s.r.o. v Humpolci na Pelhřimovsku. Obavy mají z vlivu provozu na životní prostředí a možných chemických havárií. Svůj odpor dnes na čtyři sta obyvatel demonstrovalo na veřejné prezentaci projektu v místním kině.


Firma s italským kapitálem chce ve zrekonstruovaném objektu v severní části města sterilizovat materiál pro biomedicíncké jednorázové použití směsí ethylenoxidu. Jedná se o kanyly určené například pro transfuzní stanice. V první fázi chce podle projektanta Vladimíra Žáka vybudovat dvě sterilizační komory. Nové zboží na paletách by do provozu přiváželo asi sedm nákladních aut denně. Ročně by se uskutečnilo maximálně 43.000 cyklů sterilizace, k níž by se použilo na 14 tun plynu.


Objekt vzniká na soukromém pozemku místní stavební firmy. Město o záměru nebylo informováno. Ministerstvo životního prostředí , odbor životního prostředí kraje Vysočina, Státní zdravotnický ústav a hygienická stanice už ve správním řízení vydaly souhlas s vybudováním provozu. Protože skladová kapacita bude na deset tun toxické směsi, nepodléhá projekt ze zákona posuzování vlivu stavby na životní prostředí.


Starosta Jiří Kučera (ODS) upozornil občany, že radnice nic proti záměru nezmůže. „Pokud investor splní všechny zákony, nikdo stavbu nezastaví,“ prohlásil. Slíbil ale občanům, že město nechá na své náklady vypracovat oponentní posudek vlivu provozu na životní prostředí. Správní řízení by měl stavební úřad na základě žádosti samosprávy pozastavit.


Jaroslav Horká, která je účastnicí správního řízení, řekla, že firma Ebster zahájila stavební úpravy v areálu v době, kdy ještě nebyla zanesena v obchodním rejstříku a bez stavebního povolení. Investor pak podle ní měnil parametry skladu, aby nemusel být projednáván vliv stavby na životní prostředí. Navíc město prodalo v místě objektu pět parcel na stavbu rodinných domů.

Čtěte dále:   Participace na školách v Humpolci

Účastníci setkání odmítali vyslechnout základní informace o provozu, s tím, že stavbu ve městě nechtějí. Upozorňovali na možnou chemickou havárii, jak v samotném provozu, tak při přepravě chemikálií, a také na možnost znečišťování povrchových vod i ovzduší. Obavy mají z ničení místních komunikací. Vznesli také připomínky k nízkému základnímu kapitálu nově vzniklé firmy Ebster.


Členové petičního výboru by o dalším průběhu měli v úterý jednat na radnici.

Zdroj: www.ekolist.cz

olaf

2 thoughts on “Kauza sterilizace

  1. Vážený pane,
    rád bych upřesnil některé údaje uváděné ve Vašem článku. Jedná se o uváděné skladované množství směsi CO2 a ethylenoxitu bude do 1 tuny, nikoli 10 tun. Další nepřesnou informací je, že město v těsné blízkosti prodalo parcely na výstavbu rodinných domků. Tyto pozemky byly ve vlastnictví soukromých osob a na jejich prodej nemělo a nemá město jakýkoli vliv.
    Bc. Jiří Fiala, tajemník MěÚ Humpolec.

    1. Toto je prevzaty clanek ze serveru http://www.ekolist.cz, jak je uvedeno v zahlavi. Pokud jsem si dobre vsiml, tak na ekolistu to zrejme prevzali ze servisu CTK. Dekujeme Vam za informaci, ale bohuzel autorovi nemuzeme dorucit. Alespon je to vyjasneno pro ctenare Humpolaka. V zajmu informovanosti se snazime shromazdovat co mozna nejvice clanku, ktere se na internetu objevi k teto kauze, take na nasem regionalnim serveru Humpolak.
      Velice dekujeme za pochopeni a opravu nepresnosti.
      Olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

W & H

Ne Zář 5 , 2004
„Tak. A máme deset. Z toho je vidět, jaký je ten svět. A eště před hodinkou bylo devět. A za hodinku bude jedenáct. Tak od hodiny k hodině si žijem.“ „Tak od hodiny k hodině si hnijem.“ Připadají vám ta slova povědomá? Samozřejmě, pronášeli je Werich s Horníčkem v jedné […]

You May Like

Témata