Škaredá středa v Pelhřimově

Kolik slečen z pelhřimovské Obchodní akademie se nacpe do terénního vozu TOYOTA Land Cruiser?

Pokus o vytvoření rekordu v počtu lidí vejdoucích se do jednoho auta proběhne ve středu 19. března přesně v poledne na náměstí v Pelhřimově. A protože se za starých časů tomuto předvelikonočnímu dni říkávalo také středa Sazometná – je třeba kromě jiných úklidových úkonů také vyprášit kožichy. Studentkám z pelhřimovské Obchodní akademie, které se pokusu budou aktivně účastnit, tak bude učiněno všem najednou, a to obřími pomlázkami – exponáty Musea rekordů a kuriozit.


                                                    


Poté si mohou jít lidé do musea rekordů prohlédnout například největší odrátovanou kraslici, absolutně nejmenší pomlázku, jakou se z osmi vrbových proutků podařilo člověku uplést (6 mm) – naopak nejdelší 583 cm dlouhá pomlázka (rovněž z osmi vrbových prutů), největší slepičí vajíčko, kraslici s největším počtem vyvrtaných dírek tvořících ornamenty (1569 dírek vytvořených zubní vrtačkou) či kraslici sestavenou z 335 křepelčích vajíček nebo největší, více než půlmetrákovou kraslici ze dřeva zdobenou tradiční lidovou technikou.


Škaredá středa – nebo také Černá či Sazometná středa. Lidé bílili světnice i chalupy. Všechno muselo být vyneseno ven, uvnitř nesmělo být v očistě vynecháno jediné místečko. Tento den se také vymetaly komíny. Lidé se neměli mračit, jinak by se škaredili každou středu v roce. Je to den, kdy Jidáš zradil Krista – škaredil se na něj.

Čtěte dále:   V Pavlově loni pečovali o 1 291 živočichů

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VÝSLEDKY ANKETY - ORLÍK – ROZHLEDNA

Út Bře 18 , 2008
V článku si můžete přečíst výsledky ankety „Podporuji záměr zřízení rozhledny na hradě Orlik zpřístupněním věže“. Čtěte dále:   ŘSD nechá rozšířit dálniční odpočívku u Humpolce, přibudou parkovací místa

You May Like

Témata