Lidé dnes již neznají, jak může mléko dobře chutnat

7

Rozhovor s ing. Květou Mošnovou, spolumajitelkou rodinné farmy na Vystrkově – exkluzivně pro čtenáře Humpoláka.

Farma rodiny Mošnových funguje od roku 1992 a chová padesát krav. Od zmíněného roku se datuje prodej syrového čerstvého mléka přímo z farmy a za celou dobu 18 let provozu se nevyskytl žádný problém s kvalitou prodávaného mléka.


Mošnovi farmu postupně zvětšovali, přibývalo práce a bylo proto nutné omezovat prodejní dobu mléka na farmě, což samozřejmě vedlo ke ztrátě zákazníků. Dříve platné zákony a vyhlášky však nedovolovaly prodávat mléko mimo farmu, přestože ve starých zemích EU byl způsob prodeje mléka v automatech povolen a často používán.
Na jaře roku 2009 se změnila legislativa a prodej mléka mimo farmu byl povolen i v ČR. Mošnovi se tak rozhodli pořídit první automat, který bylo možno v ČR získat, k čemuž je vedly vlastně dva důvody:
1. Dlouhodobě (více jak rok trvající) nízké výkupní ceny mléka od mlékáren, které nepokrývaly ani výrobní náklady na mléko.


2. Možnost nabídnout lidem denně čerstvé chutné mléko, neošizené o látky důležité pro lidskou výživu. Řečeno slovy paní Mošnové – velké množství lidí dnes již bohužel neví, jak může mléko dobře chutnat.


Humpolák: Jak jste spokojeni s dosavadním provozem automatu?


Květa Mošnová: Uvedení automatu do provozu přineslo některé problémy, které se již vyřešily. Provozování (plnění, sanitace, přeprava) nám denně zabere cca 2 hodiny, což je trochu více než jsme očekávali. Přesto považujeme naše rozhodnutí provozovat automat za správné.


 


Kolik litrů mléka denně průměrně prodáte? A kolik litrů denně byste museli prodat, aby byl výsledek pro Vás efektivní?
Nyní denně prodáváme průměrně 130 litrů, provoz je efektivní od průměrného prodeje 150 litrů denně.


 


Zájem o mléko od zahájení provozu stoupá nebo postupně klesá? Měly na odběr nějaký vliv vánoční svátky?


Do poloviny prosince jsme průměrný prodej 150 litrů denně dosahovali, v období vánočních svátků se prodej snížil.Věříme však, že se zájem o mléko opět zvýší, a proto jsme přemístili automat do provozovny Pekařství Velíšek, kde je podstatně delší prodejní doba.

Co Vám při tomto způsobu prodeje mléka činí největší problémy?


Problémem pro nás je odhadnout množství mléka, které se v ten den prodá, protože množství kolísá mezi 100 až 240 litry a případné neprodané mléko je pro nás ztrátou. Zatěžuje nás samozřejmě povinnost každodenní obsluhy, což přináší omezení využití našeho času, kterého při zajištění chodu farmy opravdu nemáme nazbyt.


Uvažujete o tom, že budete muset v blízké době cenu mléka navýšit?


Cenu mléka navyšovat neplánujeme. Věříme, že kvalitní a chutné mléko si najde své nové a pravidelné zákazníky.


 


Pokud by před Vámi znovu stála otázka, zda automat provozovat či ne, jak byste se po dosavadních zkušenostech rozhodli?


Rozhodli bychom se stejně, a to hlavně proto, že je třeba dělat něco proto, aby se zákazníci naučili znovu chodit pro kvalitní české potraviny do českých obchodů nebo přímo k zemědělcům. Pro nás to znamená, že nejsme závislí pouze na jednom odběrateli, který nám diktuje podmínky, cenu a termíny splatnosti, které nemůžeme ovlivnit. Provoz automatu nám přináší pravidelný jistý příjem. O zisku bude možné mluvit, až se nám vrátí investice vložená do nákupu automatu.


 


V poslední době se v České republice stává hitem tzv.systém „bedýnek“. Uvažujete o nějaké podobné službě, která by přišla vhod lidem odkázaným pouze na nákup zemědělských produktů v marketech? (Pro neznalé pojmu – jedná se o to, že farmáři a zemědělci zásobují své zákazníky sezónními produkty – zeleninou, ovocem, vejci apod., a to v týdenních či čtrnáctidenních intervalech právě v přepravních bedýnkách.)


Pokud se jedná o zásobování zákazníků systémem rozvozu tzv.“ bedýnek“, domnívám se, že to u mléka nebude možné, protože při prodeji mléka musí být dodržen tzv. chladící řetězec. Tento způsob prodeje by Státní veterinární správa u mléka pravděpodobně nepovolila. Pro jiné produkty je to určitě dobrý způsob, jen je třeba si na něj zvyknout, ve starých zemích EU je to běžné. U nás byly přímé vazby mezi zemědělcem a spotřebitelem v době socialistického zemědělství bohužel zcela zničeny.


Chtěli byste prostřednictvím serveru Humpolák něco vzkázat svým zákazníkům?


Chtěli bychom poděkovat našim spokojeným zákazníkům, že nám vyjadřují podporu a poděkování za to, že mají možnost kupovat si dobré čerstvé mléko a nejsou odkázáni pouze na bílou vodu z krabic prodávanou v supermarketech. Tato podpora je pro nás stejně důležitá jako finanční efekt. Těší nás informace, že naše mléko pijí děti, které dříve kupované mléko odmítaly.


Chtěla bych upozornit, že z čerstvého mléka je možné si doma vyrobit zakysané výrobky. Budeme se snažit našim zákazníkům dodat recepty.


Chceme se omluvit těm zákazníkům, kterým jsme způsobili problémy přemístěním automatu na novou adresu. Udělali jsme to pro rozšíření prodejní doby.


Redakce Humpoláka děkuje paní Mošnové, že si ve svém vytíženém programu našla čas, aby zodpověděla otázky, které jsem jí položila. Věřím, že mohu mluvit za všechny čtenáře a jménem „Humpoláků“ tak popřát farmě Mošnových mnoho úspěchů v jejich stále ještě plně nedoceněné práci.
Ať řady spokojených zákazníků stále jen rostou! 
 
 


Ilustrační foto – zdroj internet
 

myska

7 thoughts on “Lidé dnes již neznají, jak může mléko dobře chutnat

  1. Ano, přeji farmě Mošnových hodně sil a především zdraví.
    a pro Humpoláka podotýkám, že ocenění by zasluhovaly nejen malé rodinné farm,y, nýbrž i zemědělská družstva, která přežila násilné likvidace v počátku 90.tých let a dnes bojují stejně o přežití jako ty malé farmy.

    1. Podnikání v zemědělství a propagace českých produktů si rozhodně zaslouží ocenění. Jsem ale přesvědčený, že zemědělci se nikdy neměli tak dobře, jako v poslední době. Nemluvě o velkých zemědělských podnicích, které jsou pohodlně živeny z dodací, aniž by se musely snažit cokoliv vypěstovat.
      Mirek

  2. Mohl by mi někdo říci , kde je v Humpolci pekařství Velíšek a případně zda musím mít sebou láhev na mléko, jak velkou a kolik stojí 1 litr. Nejsem z Humpolce jen sem častěji zajíždím. Děkuji za odpověď.

    1. Ano, pekařství Velíšek je v ulici Kamarytova na rohu, z jedné strany naproti prodejně FILL, z druhé strany naproti prodejně Billa. Mapu naleznete zde: http://maps.google.com/maps?q=&num=1&vps=3&jsv=198a&sll=49.543819,15.35417&sspn=1.08737,1.800744&ie=UTF8&hl=en&geocode=Ffj38wIdckjqAA&split=0 [maps.google.com]. Tak to už sem zcela jistě trefíte. 🙂

      Láhve určitě sebou, dříve byly k dispozici, teď již jen do vlastních. Stačí pořádně vypláchnutá petka od nějakého nápoje. Cena za litr je 14 Kč. Odebrat můžete jakékoliv množství jaké si zaplatíte. Obsluha je velice jednoduchá a popsána přímo na automatu. A mléko je skutečně super.

      1. Láhve jsou k dispozici. Včera jsem kupoval, láhev jsem zapomněl doma, dvoulitrovku jsem dostal za 5 Kč….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Na humpolecku jsou super podmínky pro běžecké lyžování

Út Led 12 , 2010
Rozhovor s ing. Květou Mošnovou, spolumajitelkou rodinné farmy na Vystrkově – exkluzivně pro čtenáře Humpoláka. Farma rodiny Mošnových funguje od roku 1992 a chová padesát krav. Od zmíněného roku se datuje prodej syrového čerstvého mléka přímo z farmy a za celou dobu 18 let provozu se nevyskytl žádný problém s […]

Témata