Autor Švejka má originální žulový pomník, vydrží desetitisíce let

Zhruba stovka lidí se v sobotu odpoledne sešla na křižovatce silnic vedoucích z Lipnice na Dolní Město a Světlou nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, aby viděly slavnostní odhalení obřího žulového portrétu spisovatele Jaroslava Haška nazvaného Hlava XXII, který vytvořil sochař Radomír Dvořák.

Místo, na kterém bude od nynějška unikátní dílo k vidění, nebylo vybráno náhodně. Hašek tudy prý kdysi procházel do Radoslavic a Kochárova. Hašek v Lipnici nad Sázavou a jejím okolí strávil poslední část života. V hostinci U České koruny napsal tři ze čtyř dílů svého románu Osudy dobrého vojáka Švejka, který byl přeložen do 58 jazyků. Pohřben je na lipnickém hřbitově, v obci je jako vzpomínka na spisovatele Haškovo muzeum.

"Politika nemá hlavu ani patu. My máme aspoň hlavu. Ještě, že není válka a máme aspoň mír," uvedl Richard Hašek, vnuk slavného spisovatele v řeči před odhalením sochy. Název Hlava XXII je odkazem na světoznámý protiválečný román Josepha Hellera.

více naleznete na níže uvedeném odkazu

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/odhaleni-sochy-haska-0l6-/domaci.aspx?c=A130427_200123_jihlava-zpravy_brm

Hasek.JPG

foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Humpolec oživí trhy, do Pelhřimova jede Krajčo

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Slet čarodejnic - 2013

Út Dub 30 , 2013
Slet čarodejnic v Humpolci a v Jiřicích – 30.4.2013 Čtěte dále:   Uzavírka ve Větrném Jeníkově: začala oprava silnice zničené při modernizaci D1

You May Like

Témata