Tápali jsme, co dělat se senzibily, vzpomíná vyšetřovatel Dubčekovy nehody

ragická autonehoda u Humpolce, po níž před 25 lety zemřel československý politik Alexander Dubček, dodnes budí zájem milovníků konspiračních teorií. Bývalý policista Josef Bláha z Pelhřimova, který vyšetřování havárie řídil, však pochybnosti nepřipouští. I pro něj to bylo napjaté období.

Alexander Dubček, jedna z vůdčích osobností pražského jara 1968 i politické scény po sametové revoluci, zemřel 7. listopadu 1992 na následky zranění po nehodě, která se stala 1. září toho roku na 88. kilometru dálnice D1.

„Vyjížděli jsme vyšetřovat dopravní nehodu se zraněním a až potom jsme se dozvěděli, o koho se tam jednalo,“ vzpomíná Josef Bláha, jenž je dnes starostou obce Olešná.

Vyšetřování havárie s tragickým koncem znamenalo pro Bláhu několik nových zkušeností.

Dubček byl v té době jedním z nejpopulárnějších českých a slovenských politiků. „Bylo to politicky citlivé. V té době se připravovalo dělení republiky, se kterým Dubček nesouhlasil. Byly úvahy o tom, že by mohl dělení zabránit,“ připomíná Bláha.

Jednou z novinek bylo, že vyšetřovatelé se museli poprvé seriózně vypořádat s podněty od senzibilů, kteří tvrdili, že v místě havárie se projevují geopatogenní zóny.

Řidiče před ročním vězením zachránila amnestie na Slovensku

„My tehdy neměli potuchy, jak k takovým tvrzením přistupovat. Existují ty jevy, dají se dokázat? Nechali jsem si k tomu dělat odborné posudky a ty vyvrátily tvrzení, že existuje něco jako temné síly,“ líčí Bláha.

Další neznámou byl pro vyšetřovatele havarovaný Dubčekův služební vůzBMW E34 535i.

„Tehdy tady to auto bylo nové, a tak jsme na něm mohli prvně vidět, jak se při havárii chová, jak je bezpečné. Několikrát se otočilo, a přitom se pořád daly otevírat dveře. Kdyby byl pan Dubček připoutaný, mohla havárie dopadnout dobře,“ míní Bláha.

Čtěte dále:   Zloděj si odnesl ze zahrady ve Vilémově ratanový nábytek

Zdroj, video a více na : https://jihlava.idnes.cz/nehoda-vyroci-alexander-dubcek-humpolec-dalnice-d1-politika-konspirace-senzibil-vysocina-g7k-/jihlava-zpravy.aspx?c=A171107_362993_jihlava-zpravy_mv

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Svatý Martin zvládne zavítat na celou Vysočinu

Čt Lis 9 , 2017
Necháme se překvapit, jestli v sobotu 11. listopadu přikryje Vysočinu sníh a sv. Martin opravdu přijede na bílém koni. Co je ale už více než jisté, že svatomartinský víkend bude na Vysočině nabitý nejrůznějšími akcemi, lampiónovými průvody i oslavami s dobrým jídlem a hudbou. Čtěte dále:   Falešný telefonát za […]

You May Like

Témata