Ještě chvíli v kolonách. Jihlavský tunel je téměř opravený, průjezdný bude ale nakonec až příští týden

Už skoro dva měsíce je v Jihlavě uzavřený Jihlavský tunel. Důvodem jsou rozsáhlé opravy. Minulý týden Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přišlo i s informací, že řidičům se uleví už zítra, 14. června, kdy měla skončit všechna omezení a tunel se měl opět otevřít. Radost ale byla předčasná.

Jihlavský tunel měří 304 metrů a je součástí silnice I/38, po níž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo a na Pelhřimov. Silnice zároveň slouží jako přivaděč k D1. Kvůli opravě tunelu jsou neprůjezdné skoro dva kilometry hlavního tahu mezi Jiráskovou a Pelhřimovskou ulicí.

Jak o víkendu novináře informoval Martin Buček z ŘSD, tunel se pro řidiče opět otevře asi až na začátku příštího pracovního týdne. „Oprava Jihlavského tunelu je téměř hotová. Nicméně po dohodě se zhotovitelem a Policií ČR využijeme stávající dopravní omezení navíc k opravě konstrukčních vrstev vozovky silnice I/38 ve stávajícím uzavřeném úseku, které by bylo třeba řešit, s ohledem na zjištěný stav, v následujícím období,“ uvedl Martin Buček. ŘSD předpokládá, že všechna omezení, která jsou spojena s opravou tunelu skončí od 21. června. „Samozřejmě v závislosti na postupu prací,“ dodává Buček.

LED technologie

Jihlavskému tunelu, který je jednotubusový, má dva jízdní pruhy a měří 304 metrů, po 18 letech fungování dosluhovala například osvětlovací soustava, dopravní a požární systém a bylo potřeba upravit svodidla nebo doplnit tlumiče nárazů. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětlil již dříve Martin Buček z ŘSD.

Zakázku za 53,7 milionu korun bez daně dostala od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) firma Energovod CZ. Opravuje stavební a technologické části tunelu. „Včetně těch nejdůležitějších, jako je dopravní značení, řídicí systém a osvětlení, které zde nově bude instalováno v technologii LED,“ řekl Ondřej Kudla za zhotovitele. Tunely po určité době opravit potřebují, i kvůli působení výfukových plynů z mnoha aut v uzavřeném prostoru. „To tvoří velmi agresivní prostředí, ve kterém ta technologie degraduje daleko rychleji než na otevřené silniční trase,“ řekl.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Začíná Honzlův Humpolec, budou i Šibřinky

Do centra pouze osobáky

Pro řidiče osobních aut jsou po dobu opravy tunelu stanoveny oficiální objízdné trasy, tranzitní těžká doprava musí Jihlavu objíždět přes dálnici D1, Humpolec a Pelhřimov. Městem tedy projedou jen osobní auta. Na dodržování těchto opatření dohlíží policisté. Blokové pokuty se pohybují okolo dvou tisíc korun.

Zdroj: https://jihlavska.drbna.cz/zpravy/doprava/17573-jeste-chvili-v-kolonach-jihlavsky-tunel-je-temer-opraveny-ridicum-se-ale-nakonec-otevre-az-pristi-tyden.html?utm_source=copy

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ódu na radost si na Masarykově náměstí v Pelhřimově zazpívalo 2182 dětí z celého okresu

Út Čvn 14 , 2022
Česká kniha rekordů bude bohatší o jeden hudební rekord. Na Masarykově náměstí v Pelhřimově zazněla Beethovenova Óda na radost v podání dětí. Čtěte dále:   Až třicet kilometrů navíc – sjet nebo najet na dálnici u Humpolce ve směru na Brno teď není možné
Pelhřimov, děti zpívají Ódu na radost | Foto: Irena Šarounová, Český rozhlas Vysočina

You May Like

Témata