Nikdo nezná svou míru, moji opilci, radil Nohavica

Když alkohol, tak jedině z rukou lékaře, zní známá restaurační poučka. Doslova ji vzal Stanislav Bernard ve svém pivovaru, kde přivítal na šest desítek lékařů. Ti do Humpolce přijeli debatovat o pivu a zdraví. Samozřejmě u piva, nicméně seriózně. První odborný seminář o vlivu alkoholu na lidské zdraví pořádalo nakladatelství lékařské literatury Medica Publishing & Consulting.

Lékaři si mezi pivními sudy a dřevěnými bedýnkami ve stáčírně pivovaru vyslechli řadu přednášek. Všechny se nesly v jednom duchu: Je důležité dodržet míru.


Berounský lékař Petr Mareček označil za zdraví veskrze prospěšný pro trávicí ústrojí alkohol do dvou dvanáctek. Zvláště pivo usnadňuje trávení, dodává tělu potřebné tekutiny, a především vitaminy skupiny B a vlákninu, citoval Mareček závěry několika nedávných studií.


Primář kardiologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Miroslav Pšenička lehce provokativním způsobem vysvětlil kladný vliv rozumně dávkovaného alkoholu. Upozornil na záludnost alkoholu, u něhož je na rozdíl od tradičních léků snazší se předávkovat. Ležák má přece mnohem lepší chuť než většina léků! řekl Pšenička.


Pražský onkolog Václav Pecha vysvětlil, že pivo v nízkých dávkách je jednou z mála potravin, kterou tělo přijme a podrží. Má svůj význam i jako mírné antidepresivum.


Všichni se vrátili k úvodnímu sdělení průvodce seminářem Zdeňka Susy: Důležitá je míra. Lékaři se shodli, že mírné pití alkoholu (pro ženy jsou bezpečné dávky nižší než pro muže), především vína a piva, je zdraví prospěšné.


Svou trochou do mlýna přispěl bez honoráře i písničkář Jarek Nohavica, který ihned v úvodu vypeskoval účastníky, kteří neodolali lákání ochutnat nepasterované, případně i nefiltrované pivo Bernard. S nadsázkou je shovívavě nazval humpoleckými opilci a vzápětí jim předestřel Nohavicovu teorii alkoholického kopce na svém nezapomenutelném grafu. Pro ženy tato teorie platí taky, ale výška kopce se musí podělit třemi! vysvětlil Nohavica.

Čtěte dále:   Píšou o pivovaru: Humpolecký pivovar otestuje pěstování chmele v nadmořské výšce 575 metrů

Svoje vysvětlení podpořil písněmi Pijte vodu a nepijte rum, Krabička cigaret a do kafe rum. Přítomné však k přechodu na abstinenci nepřesvědčil.


Závěrečnou řečí se docent Susa obrátil ke kořenům českého chození na pivo a seznámil přítomné s mystifikací o Máchovi. Mácha byl podle Susy romantickým rozervancem jen z diktátu soudobé módy. V podstatě to byl člověk z masa a krve. Nebo spíše z masa a piva, jemuž nebylo nic lidského cizí! tvrdil Susa. Literárními kritiky pěstovanou báchorku o pouti po východočeských hradech brilantně odhalil. Byla to jen zástěrka pro poznávací a koštovací putování po východočeských pivovarech, kterých bylo po cestě po čertech více než trosek, dodal.


DVĚ JSOU ZDRAVÉ! Podle Miroslava Pšeničky, primáře kardiologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, lidskému zdraví prospívají dvě dvanáctky denně.


Zdroj: MF-DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Žáby vystřídají vůně exotické země

Čt Bře 18 , 2004
Už druhé setkání z cyklu Tři setkání s přírodou se uskuteční právě dnes od 17 hodin v literárním klubu městské knihovny. Nese název Proč se žáby stěhují. Zájemci se z úst Pavla Koubka dozvědí, čím jsou žáby užitečné, proč a před kým potřebují chránit. Nedaleko Humpolce se totiž každoročně uskutečňuje […]

You May Like

Témata