Kam vyrazit na Vysočině o weekendu

Přinášíme již pomalu tradiční páteční seznam akcí, které se po celé Vysočině konají o tomto víkendu a kam by stálo za to možná vyrazit.

Víkend láká ven do přírody

Letní víkendové počasí láká k procházkám, výletům a hlavně do přírody. Turistické a sportovní organizace v kraji připravili pro zájemce množství aktivit. Už 32. ročník turistické akce Měřínská padesátka pořádá v sobotu Klub českých turistů z Měřína. Pro návštěvníky jsou připraveny pěší trasy v délce 15, 25, 35 a 50 kilometrů a cyklotrasy v délce 25, 65 a 80 kilometrů. „Letos jsme museli přidat 25 kilometrovou trať pro cyklisty, protože nám houfně přibylo malých dětí a rodičů s dětmi,“ vysvětluje za pořadatele Rudolf Fiala.
Prezentace účastníků výletu je mezi 7. a 9. hodinou na měřínském fotbalovém hřišti. „Startovné je symbolické od 10 do 20 korun, podle délky trasy,“ vysvětluje Fiala. A dodává, že se každoročně Měřínské padesátky účastní kolem třech stovek lidí.
Oproti předcházejícím ročníkům, čeká na turisty trochu jiná trasa. „Letos jsme udělali změnu a od původní trasy jsme se odchýlili. Dříve jsme z Měřína vycházeli na jih, letos zamíříme na sever, směrem na Žďár nad Sázavou, Netín. Kratší trasy budou situovány do okolí dědkovské hory,“ dodává Fiala.
Změřit si své fyzické schopnosti, současnou kondici a pevnou vůli mohou milovníci extrémních sportů na už na 6. ročníku horolezecké čtyřiadvacetihodinovky na kolech. Ta se uskuteční ve Třech Studních na Žďársku, v autokempu Sykovec.
Na účastníky závodu, čeká 16 kilometrový úsek s převýšením 180 metrů. Start závodu je v sobotu ve 12 hodin a konec v neděli ve 12 hodin. „Trasa vede terénem, který není vyloženě určen pro cyklistické kolo. Doporučoval bych zvláště při jízdě v noci trekingové nebo horské kolo,“ vysvětluje Jiří Havel, pořadatel závodu.
Čtyřiadvacetihodinový závod si oblíbili hlavně triatlonisté, ale každoročně přichází stále více lidí, kteří si chtějí tento závod vyzkoušet. Letos by se čtyřiadvacítky mělo zúčastnit na 40 až 50 účastníků.
S nabídkou, jak naložit s dvěmi víkendovými dny, přichází český svaz ochránců přírody z Chotěboře.
Koho zajímá život netopýrů, může se v sobotu večer zúčastnit noční besedy u táborového ohně v Malči. O životě netopýrů, jejich zvyklostech a režimu, budou hovořit členové českého svazu ochránců přírody a představitelé Chráněné krajinné oblasti Železné hory, kteří program pořádají. Noční vzdělávací program by měl být završen odchytem a kroužkováním netopýrů.
V neděli se zase mohou s chotěbořskými ochránci vypravit na výlet ti, které zajímá botanika. Zhruba čtyři kilometry dlouhá trasa po přírodních zajímavostech v okolí Sobíňova, začíná krátce po 14. hodině na železniční stanici Sobíňov. Na programu botanické exkurze, bude návštěva přírodní rezervace Niva Doubravy a travnaté stráně Zvolanov, které je přisouzen status významného krajinného prvku.
Účastníci naučné vycházky se mohou podívat na mokřady a vlhké louky v údolí Doubravy. V tomto území roste množství vzácných a chráněných rostlin, jako jsou všivec lesní či orchidej prstenatec májový.
Na stráni Zvolanov se mohou návštěvníci setkat s vápnomilnými rostlinami, které na Chotěbořsku rostou pouze v úzkém pruhu pod jižními svahy Železných hor a na opukách takzvané Dlouhé meze. K nim patří například šalvěj přeslenitá, oman vrbolistý, cizopasná záraza vyšší a další.
Vzhledem k tomu, že trasa vede náročným terénem na podmáčených loukách, pořadatelé doporučují vzít si sebou vyšší nepromokavou obuv.


Želiv ožije kulturním létem

Kanonie premonstrátů v Želivě uspořádala na letošní sezónu projekt Želivské kulturní léto, který je realizován za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a Fondu Vysočiny. Už tuto sobotu se uskuteční první zahajovací program, který začne ve 14 hodin vernisáží fotografií P. Severina a výstavou historických vydání knihy F.B.Vaňka „Na krásné samotě“. Obě výstavy se uskuteční v křížové chodbě kláštera.


V Komorovicích oslaví Den dětí

Se zpožděním oslaví v sobotu děti svůj svátek i v Komorovicích. Na místním hřišti pro ně bude připravena spousta zábavy a soutěží. Jejich snaha bude odměněna sladkostmi. Mimo to budou k vidění ukázky hasičské techniky a výcvik policejních psů. Začátek je v 10 hodin, ve 13,30 se uskuteční pětiboj smíšených družstev. Od 20 hodin bude taneční zábava pro dospělé.


Vstup do EU podpoří Kraus i Chantal Poullain

Víte co vás čeká v EU?“ To bude tématem sobotního diskusního pořadu Jana Krause a herečky Chantal Poullain v jihlavském Horáckém divadle. Na malou scénu divadla přivede dvojice moderátorů i zajímavé hosty. Vedle starostů to bude například i ministr zahraničí Cyril Svoboda či Petr Kypr, velvyslanec České republiky v Norském království. Beseda začíná v 16 hodin.


Známé osobnosti se utkají ve fotbale

Exhibiční fotbalový zápas osobností Česko versus Slovensko připravil na nedělní odpoledne FC Spartak Velká Bíteš a restaurace U Raušů ve Velké Bíteši. Sportovním odpolednem bude provázet Karol Polák a Jožo Pročko. V programu se představí slavní fotbaloví veteráni, současní čeští a slovenští fotbaloví reprezentanti i osobnosti showbusinessu. Oficiální začátek fotbalové exhibice je naplánován na 13. hodinu. První čestný výkop obstará Vendula Svobodová, druhý výkop Pavol Rusko a třetí čestný výkop bude mít na starosti starosta Velké Bíteše. Součástí programu na velkobítešském fotbalovém stadionu bude zábavný program pro děti i dospělé, včetně závěrečné autogramiády známých osobností.


Nad Henčov se vznese také čtyřmetrový čmelák

Největší letecký model v České republice, čtyřmetrový čmelák turbo, se vedle dalších prototypů objeví na dalším ročníku modelářské letecké show na jihlavském letišti v Henčově. Modelářského setkání se v sobotu 7. června podle předsedy modelářského oddílu Aeroklubu Jihlava Jiřího Fejta zúčastní na 45 modelářů z celé České republiky, včetně jihlavských.
Modelářský klub Aeroklubu Jihlava sdružuje modeláře, kteří se zabývají stavbou volných modelů a především modelů řízených radiem všech kategorií a létání s nimi. Je i pořadatelem letecké modelářské show.
Na henčovském letišti budou k vidění hlavně velké modely letadel. „Jsou to takzvaní obři. Tedy modely letadel, jejichž rozpětí dosahuje přes dva metry. Modely jsou funkční stejně tak, jako jejich skutečné předlohy. Například model čtyřmetrového čmeláka má funkční i rozprašovač,“ vysvětluje Fejt.
Návštěvníci jihlavského letiště, se mohou těšit na skutečnou exhibici modelů, včetně akrobacie. Přislíbená je i účast modelů vrtulníků. „Jsou pozváni, ale jejich účast je otevřená. Termín naší modelářské letecké show koliduje s jinými termíny podobných akcí v zahraničí,“ vysvětluje.
Tréninkové lety a výstava modelů potrvá v sobotu od 8 do 12 hodin, hlavní program včetně letecké exhibice začne od 13.30 a potrvá do 17 hodin. Vstupné činí 30 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma.
Vstupenka platí celý den a je slosovatelná. Tři výherci budou odměněni vyhlídkovým letem.


Pejskaři se setkají na cvičišti v Heleníně

Již třetí ročník mezinárodního závodu agility „Pohár Vysočiny“, v jehož rámci se uskuteční i 1.mistrovství republiky kokršpanělů, pořádá v sobotu 7. června jihlavský kynologický klub na cvičišti v Heleníně. „Agility se provozuje jako zábava pro široké masy pejskařů, ale také jako vrcholový sport, který má svoje mistrovství světa pod záštitou FCI. Agility, to je vlastně psí obdoba koňského parkuru. Kromě klasických skokových překážek mívají v parkuru zařazen i slalom, kladinu, šikmou stěnu, houpačku, skok daleký, proskokový kruh, pevný a látkový tunel. Pes nemá vodítko ani obojek a psovod jej ovládá pouze povely. Vzájemný dotek psa a psovoda se hodnotí jako chyba, případně diskvalifikace,“ vysvětluje za pořádající Nataša Mühlová.
Program v areálu cvičiště v Heleníně je pro veřejnost přístupný v sobotu od 8 hodin zdarma.

Program festivalu Zámostí 6.7. – 7.7. 2003

PÁTEK 6.7. HLAVNÍ PÓDIUM

– McK!x (16:00 – 16:40), Jay-Zen (16.55 – 17.35), Wohnout (17.50 18.35), Polemic (18.55 – 19.35), Anna K. (19.55 – 20.40), Hudba Praha (21.00 – 22.00), Tři Sestry (22.30 – 23.30), Žáha (0.00 – 0.45), Visací zámek (1.10 – 2.00)

ŠAPITÓ

– Lewisit, Positive Mind, Dezrechts, Jižní pionýři, Dizzastarr, Shatter, Fourth Face, DUB-O-NET, DJ Braindread, DJ Yukimura, DJ Suki

TEE-A-PEE

– DJ Burama, DJ Chalupa, DJ TBM, DJ Vendelín

KINO MORÁVIA

– Sex-pistols (15:00), Děvčátko (18:00)

DIVADLO ZADNÍ SYNAGOGA

– Teatr Novogo Fronta (22:00), divadlo Continuo (23:00), po setmění multimediální performance v ulicích židovské čtvrti Zámostí

VÝSTAVA OPEN PERFORMANCE, ZÁMECKÉ KONÍRNY

– Výstava (10:00 – 17:00)

SOBOTA 7. ČERVNA HLAVNÍ PÓDIUM

– Kulturní úderka (12.30 – 13.10), Vinohrady funky beat (13.25 14.05), Slut (14.20 – 15.00), Čankišou (15.30 – 16.15), Zatrestband (16.50 – 17.35), FRU – FRU serious (18.00 – 18.45), SKYLINE (19.05 19.50), MIG 21 (20.20 – 21.20), Support lesbiens (21.50 – 22.50), N.O.H.A. (23.30 – 00.30), Načeva (01.00 – 02.00)

ŠAPITÓ

– Need Of Activity, HIV Ppsotov, Onset, X-CORE, Slut, Zlomenej waz, Illuzionists, Naše věc, Boron, Kashmir 9:41, Radium.nfo, Dvojka.trojka

TEE-A-PEE

– DJ Burama, DJ Chalupa, DJ TBM, DJ Vendelín

KINO MORÁVIA

– Mrtvý muž (12:00), Nebe (15:00)

DIVADLO ZADNÍ SYNAGOGA

– Ampulka (10:00), Samota (12:00), Divadelní společnost Krásné ženy (14:00), Martinkovské ryze amatérské divadlo hra: Záskok (J.Cimrman) (19:00)

VÝSTAVA OPEN PERFORMANCE – ZÁMECKÉ KONÍRNY

– Výstava (10:00 – 17:00) – Užitečné informace: Festival se koná na louce pod třebíčským zámkem. Pro návštěvníky festivalu je připraven kemp, sociální zařízení, občerstvení. K ubytování lze využít i místní penziony či hotely. Festivalová vstupenka stojí v předprodeji jednodenní 300 korun, dvoudenní 450 korun. Na místě zaplatíte za jeden den 350 korun, za oba dva dny 550 korun.


Kam za sportem ve vašem okolí

Neděle:

FOTBAL: Krajský přebor: Humpolec – Ledeč nad Sázavou.
1. A třída: Budíkov – Věžnice, Speřice – Janovice (v Petrovicích u Humpolce)
Vše v 16.30

Sezbíráno z jednotlivých regionálních listů

Čtěte dále:   Skvělé zprávy z pelhřimovské a havlíčkobrodské nemocnice

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Letní teploty těchto dnů lákají lidi k vodě

So Čvn 7 , 2003
Jaro s teplotami letních dnů a koupaliště plnící se milovníky vody a sluníčka. To je nejčastější obrázek těchto dnů. Ačkoli pravá letní sezóna ještě nezačala, hygienici na Jihlavsku i na Třebíčsku již vyrazili do terénu. K nádržím, které se využívají ke koupání, byť nejsou takovému účelu určeny, se totiž začínají […]

You May Like

Témata